Lahjasoluteemaista kirjallisuutta

LAHJASOLUTEEMAISIA TIETOKIRJOJA

Donor Conception and the Search for Information From Secrecy and Anonymity to Openness. 

Allan, Sonia. 2017. 1st Edi­tion. Rout­led­ge. Tutus­tu kir­jaan täs­tä.

Kir­jas­sa käsi­tel­lään lah­joi­te­tuil­la sukuso­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­mis­tä van­hem­pien ja lah­ja­so­lual­kui­sen näkö­kul­mas­ta sekä tuo­daan esiin hoi­toi­hin liit­ty­vää sään­te­lyä. Lah­joit­ta­jan ano­ny­mi­tee­tin osal­ta esi­te­tään argu­ment­te­ja puo­les­ta ja vas­taan. Kir­ja sopii aihees­ta kiin­nos­tu­neil­le, kai­kil­le joi­ta aihe kos­ket­taa sekä lah­ja­so­lu­hoi­to­jen paris­sa työs­ken­te­le­vil­le ammattilaisille. 

 
Building a family with the assistance of donor insemination.

Daniels, Ken. 2004. Dun­mo­re Press.

Sosi­aa­li­työn pro­fes­so­ri Ken Daniel­sin kir­ja on kir­joi­tet­tu heil­le, jot­ka har­kit­se­vat lah­ja­siit­tiöi­den käyt­tä­mis­tä lah­ja­so­lu­hoi­dois­sa tai ovat saa­neet lap­sia lah­joi­tet­tu­jen siit­tiöi­den avul­la. Kir­jas­sa on koke­mus­pu­heen­vuo­ro­ja lah­ja­siit­tiöil­lä lap­sen saa­neil­ta van­hem­mil­ta sekä lah­ja­siit­tiö­hoi­to­ja harkitsevilta. 

 
Donor conception for life: Psychoanalytic Reflections on New Ways of Conceiving the Family. 

Fine, Kat­he­ri­na. (2015) 2018. Rout­led­ge

Kir­jas­sa kuva­taan lah­ja­so­luil­la las­ta toi­vo­vien ja lap­sen saa­nei­den nais­ten sekä mies­ten psy­ko­lo­gi­sia koke­muk­sia täs­tä eri­tyi­ses­tä per­heel­lis­ty­mi­sen tavas­ta. Lah­ja­so­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­mi­nen ei kir­jan mukaan ole vain sukuso­lu­jen vas­taa­not­ta­mis­ta tai yksi hedel­möi­tys­hoi­don muo­to, vaan vanhempi/ van­hem­mat liit­tä­vät lah­ja­so­lu­jen avul­la syn­ty­vään lap­seen lah­joit­ta­jan geneet­ti­sen his­to­rian. Geneet­ti­sen his­to­rian mer­ki­tys­tä ei voi tie­tää kukaan muu, kuin lap­si itse. Oleel­li­se­na kir­jas­sa nos­te­taan esiin per­heen hyvi­ne suh­tei­den mer­ki­tys lap­sen ja per­heen hyvin­voin­nin kan­nal­ta sekä sii­hen liit­tyen lap­sen oikeus tie­toon taustastaan.

Let’s talk About Egg Donation, Real stories from real people. 

Gat­lin, Mar­na Parents via Egg Dona­tion yhdis­tyk­sen perus­ta­ja ja Caro­le Lie­berWil­kins, tera­peut­ti. 2019. Archway publishing. 

Kir­jan ovat kir­joit­ta­neet kak­si lah­ja­so­luil­la lap­sen saa­nut­ta äitiä Mar­na ja Caro­le. Kir­jas­sa on nimen­sä mukai­ses­ti usei­den lah­ja­so­luil­la lap­sia saa­nei­den van­hem­pien tari­noi­ta, jois­ta luki­ja saa var­mas­ti tukea ja apua omiin poh­din­toi­hin­sa ja vah­van koke­muk­sen sii­tä, ettei ole aja­tus­ten­sa kans­sa yksin. Kir­ja suh­tau­tuu lah­ja­so­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­mi­seen liit­ty­viin kai­ken­lai­siin tun­tei­siin empaat­ti­ses­ti ja ymmär­rys­tä tuot­taen. Kir­jas­ta löy­tyy tie­toa moni­muo­toi­siin per­he­ti­lan­tei­siin, joten se sovel­tuu luet­ta­vak­si kenel­le vain aihees­ta kiinnostuneelle. 

Kirjan kansikuva. Puhekuplan sisällä lukee: Let's Talk About Egg Donation: Real Stories from Real People
Having Your Baby Through Egg Donation

Glazer, Ellen Sara­sohn & Weid­man Ster­ling, Eve­li­na. 2013. Jes­sica Kings­ley Publishers.

Kir­jan ovat kir­joit­ta­neet Ellen Sara­sohn Glazer ja Eve­li­na Weid­man Ster­ling. Ellen on sosi­aa­li­työn­te­ki­jä ja tie­to­kir­jai­li­ja, joka on toi­mi­nut moni­muo­tois­ten per­hei­den raken­ta­mi­sen paris­sa jo 30 vuot­ta. Eve­li­na puo­les­taan on tut­ki­ja ja kou­lut­ta­ja, joka on työs­ken­nel­lyt yli 20 vuo­den ajan tut­ki­ja­na hedel­möi­tys­hoi­to­ken­täl­lä. Kir­ja kes­kit­tyy eri­tyi­ses­ti lah­ja­so­lu­pro­ses­sin tun­ne­puo­len asioi­hin, joi­ta saa ja jou­tuu poh­ti­maan lah­ja­so­lu­hoi­to­ja har­ki­tes­sa. Käsi­tel­ty myös aihei­ta, jot­ka ovat tär­kei­tä lah­ja­so­luil­la lap­sen saa­neel­le van­hem­mal­le, esi­mer­kik­si lah­ja­so­lu­taus­tas­ta puhu­mis­ta lap­sen kanssa. 

Kirjan kansi, keltaiset vauvan tossut. Kirjan nimi: Having Your Baby Through Egg Donation
We Are Family. What Really Matters for Parents and Children.

Golom­bok, Susan. 2020. Scribe. 

Susan Golom­bok on Cam­brind­gen per­he­tut­ki­mus­kes­kuk­sen tut­ki­ja. Täs­sä kir­jas­sa Golom­bok käsit­te­lee lah­ja­so­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­nei­den moni­muo­tois­ten per­hei­den ja hei­dän las­ten­sa hyvin­voin­tia ja onnel­li­suut­ta. Tut­ki­muk­set ovat osoit­ta­neet, että lah­ja­so­lu­per­heis­sä voi­daan yhtä hyvin, tai jopa parem­min, kuin omil­la sukuso­luil­la muo­dos­tu­neis­sa lapsiperheissä.

Kirjan kansi, värikäs piirrety puu. We are Family, Golombok.
Modern Families, Parents and Children in New Family Forms.

Golom­bok, Susan. 2015. Cambridge.

Kir­jas­sa Susan Golom­bok esit­te­lee moni­muo­tois­ten per­hei­den jouk­kion, ja taus­toit­taa näi­den per­hei­den syn­tyä. Ääneen pää­se­vät sateen­kaa­ri­per­heet, “koeputki”-lapsiperheet, lah­ja­su­kuso­lu­per­heet, sijais­syn­ny­tyk­sen avul­la muo­dos­tu­neet lap­si­per­heet, sekä itsel­lis­ten van­hem­pien ja kah­den mie­hen muo­dos­ta­mat per­heet. Yhteis­tä näil­le per­heil­le on eri­tyi­sen syn­ty­ta­ri­nan lisäk­si se, että per­hei­den hyvin­voin­nin kan­nal­ta per­he­muo­dol­la ei ole väliä, vaan per­heen sisäi­sil­lä suh­teil­la, van­hem­pien kyvyl­lä vas­ta­ta lap­sen tar­pei­siin ja luo­da tur­val­li­nen kas­vua­lus­ta lapselle.

Random Families, Genetic strangers, Sperm Donor Siblings, and the Creation of New Kin. 

Hertz, Rosan­na ja Nel­son Mar­ga­ret K. 2019. Oxford. 

Ran­dom Fami­lies kir­jas­sa kysy­tään: miten suku­lai­suus mää­ri­tel­lään, kenel­lä on oikeus mää­ri­tel­lä kei­tä kuu­luu sukuun ja mil­lai­sia mer­ki­tyk­siä lap­set ja van­hem­mat anta­vat geneet­ti­sil­le per­heyh­teyk­sil­le? Kir­jan aineis­to­na ovat haas­tat­te­lut, lah­ja­so­luil­la lap­sen saa­neet van­hem­mat (N212)  ja lah­ja­so­lual­kui­set hen­ki­löt (N154). Ensim­mäi­nen kap­pa­le pyr­kii saa­maan sel­koa lah­joit­ta­jas­ta ja sen kaut­ta muo­dos­tu­vis­ta puo­li­si­sa­ruk­sis­ta. Toi­nen kap­pa­le käsit­te­lee eri­lai­sia lah­ja­su­kuso­lu­jen kaut­ta muo­dos­tu­via sisa­rus­suh­tei­den ver­kos­to­ja. Kun lap­si­per­he on muo­dos­tu­nut lah­joi­tet­tu­jen sukuso­lu­jen avul­la, käsi­tys per­hees­tä ja sii­tä kei­tä per­hee­seen ja sukuun kuu­luu vaa­tii jous­toa. Olen­nais­ta on, että lah­ja­so­lual­kui­set lap­set lopul­ta mää­rit­tä­vät mikä mer­ki­tys hei­dän kans­sa samat gee­nit jaka­vil­la ihmi­sil­lä on hei­dän elämässään.

Kirjan kansi, ihmisiä istumassa, kuvattu selkäpuolelta. Random Families, Hertz
Finding Our Families. A First of Its Kind Book for Donor-conceived people and their families.

Kra­mer, W. & Cahn, N. 2013. Avery.

Fin­ding Our Fami­lies tar­jo­aa van­hem­mil­le tie­toa lap­sen kans­sa lah­ja­so­lu­taus­tan käsit­te­lyyn ja sii­hen, miten lap­sen syn­ty­ta­ri­na lii­te­tään osak­si hänen iden­ti­teet­ti­ään. Kir­ja avaa lah­ja­so­lual­kuis­ten koke­muk­sia omas­ta taus­tas­taan, nii­tä epä­var­muuk­sia ja kysy­myk­siä joi­ta omaan taus­taan ja sen käsit­te­lyyn liit­tyy. Kir­ja on hyvä perus­teos lah­ja­so­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­mi­seen liit­ty­vis­tä tee­mois­ta eten­kin heil­le joi­ta se kos­ket­taa omas­sa elä­mäs­sä, mut­ta myös ammattilaisille. 

Finding our families -kirjan kansi. Paperista leikattu ihmishahmoketju valkoisella taustalla.
Yksin tehty lapsi

Tau­lo, Emma (2023). Kosmos.

Tie­to­kir­ja itsel­li­ses­tä van­hem­muu­des­ta ja tari­na erään nai­sen mat­kas­ta per­heek­si. Yksin teh­ty lap­si on sekä Tau­lon omiin koke­muk­siin että tut­ki­mus­tie­toon poh­jau­tu­va kir­ja, joka tar­jo­aa kat­ta­vas­ti tie­toa itsel­lis­tä van­hem­muut­ta har­kit­se­vil­le sekä ver­tais­tu­kea las­ta yksin odot­ta­vil­le tai kas­vat­ta­vil­le. Se kuvaa muun muas­sa lap­sen toi­vo­mi­seen liit­ty­viä kipu­koh­tia, hedel­möi­tys­hoi­to­pro­ses­sin vai­hei­ta ja sitä, mil­lai­sia ras­kaus ja vau­va­vuo­si ovat yhden van­hem­man perheessä.

Yksin tehty lapsi -kirjoja pinossa. Kannessa ei ole kuvaa, vain kirjan ja kirjailijan nimet erivärisillä fonteilla.
Building Your Family - The Complete Guide to Donor Conception

Schu­man, Lisa & Leon­di­res, Mark (2023). St. Martin’s Publis­hing Group.

Ammat­ti­lais­ten kir­joit­ta­ma opas­kir­ja per­heil­le, jot­ka suun­nit­te­le­vat lah­ja­so­lu­hoi­to­ja tai ovat saa­neet lap­sen lah­ja­so­lu­hoi­to­jen avul­la. Kir­ja erit­te­lee lah­ja­so­lu­jen käy­tön eri­lai­sia näkö­kul­mia: mis­tä on kyse lää­ke­tie­teel­li­sel­tä kan­nal­ta, mil­lai­sia vai­ku­tuk­sia lah­ja­so­luil­la on per­hee­seen tun­ne­ta­sol­la, mil­lai­sia eet­ti­siä kysy­myk­siä lah­ja­so­lu­jen käyt­töön liit­tyy, miten van­hem­mat voi­vat käsi­tel­lä taha­ton­ta lap­set­to­muut­ta ja miten lah­ja­so­lu­taus­tas­ta puhu­taan lapselle.

Building your family -kirjan kansi. Valkoisella taustalla pastellivärisiä pikkulasten puisia leluja.
Conceiving People - Genetic Knowledge and the Ethics of Sperm and Egg Donation

Groll, Daniel (2021). Oxford Uni­ver­si­ty Press.

Mitä hyö­ty­jä oman geneet­ti­sen taus­tan tun­te­mi­ses­ta on? Mil­lai­sia vel­vol­li­suuk­sia van­hem­mil­la on lap­si­aan koh­taan? Mikä yli­pään­sä tekee ihmi­ses­tä van­hem­man? Kir­jas­saan Groll esit­tää, että lah­ja­so­luil­la las­ta toi­vo­vien van­hem­pien tuli­si vali­ta luo­vut­ta­ja, jon­ka hen­ki­löl­li­syys lap­sen on halu­tes­saan mah­dol­lis­ta sel­vit­tää myö­hem­min. On toden­nä­köis­tä, että lah­ja­so­lu­taus­tai­nen lap­si on jos­sain vai­hees­sa elä­mään­sä kiin­nos­tu­nut geneet­ti­ses­tä taus­tas­taan, joten van­hem­pien tulee tar­jo­ta lap­sel­le mah­dol­li­suus taus­tan tutkimiseen.

Conceiving people -kirjan kansi: mitään esittämättömiä, värillisiä, graafisia viivoja.

LAHJASOLUILLA ALKUNSA SAANEIDEN TARINOITA

Donor Family Matters. My story of Raising a Profoundly Gifted Donor-Conceived Child, Redefining Family and Building the Donor Sibling Registry.

Kra­mer, Wen­dy 2020.

Kir­jan on kir­joit­ta­nut Donor Sibling Regi­stryn perus­ta­ja Wen­dy Kra­mer, joka on lah­ja­siit­tiöi­den avul­la lap­sen, saa­nut äiti. Kra­mer kuvaa kir­jas­sa lap­sen kiin­nos­tus­ta lah­joit­ta­jaa koh­taan ja ker­too hei­dän vai­he­rik­kaan tari­nan­sa lah­joit­ta­jan etsi­mi­ses­tä aika­na ennen inter­net­tiä ja sen jäl­keen. Oman per­heen­sä tari­naa ker­toes­sa Kra­mer kuvaa samal­la Donor Sibling Regi­stryn syn­ty­ta­ri­naa. DSR syn­tyi lah­ja­so­lu­las­ten tar­pees­ta löy­tää puo­li­si­sa­ruk­si­aan ja ute­liai­suu­des­ta löy­tää geneet­ti­siä sukulaisiaan. 

Kra­me­rin ker­to­ma tari­na on vai­kut­ta­va ja tuo hyvin kon­kreet­ti­ses­ti esiin sen, miten tie­to omas­ta geneet­ti­ses­tä taus­tas­ta kuu­luu lap­sel­le, ja hän lopul­ta päät­tää mitä hän tie­dol­la tekee ja miten hän tie­don kans­sa toi­mii. Van­hem­pi voi vain olla lap­sen tuke­na, aut­taa las­ta täl­lä mat­kal­la ja kul­kea lap­sen rin­nal­la. Yhtei­nen gee­ni­pe­ri­mä ei syn­ny­tä van­hem­muut­ta eikä lah­joit­ta­ja suh­teen muo­dos­tu­mi­sen jäl­keen­kään ole lap­sen van­hem­pi vaan ihmi­nen, jon­ka kans­sa lap­si jakaa osan gee­ni­pe­ri­mäs­tään. Suh­de lah­joit­ta­jaan ja puo­li­si­sa­ruk­siin ovat uniik­ke­ja sii­nä, mis­sä kaik­ki muut­kin ihmissuhteet.

Uprooted: Family Trauma, Unknown Origins, and the Secretive History of Artificial Insemination

Boni, Peter J. 2022. Green­leaf Book Group Press

Kir­ja on Peter J. Bonin omae­lä­män­ker­ral­li­nen tari­na sii­tä, kuin­ka hän 50-vuo­ti­aa­na sai tie­tää, että hän on saa­nut alkusa lah­joi­te­tuil­la siit­tiöil­lä. Boni poh­tii kir­jas­saan omaa alku­pe­rään­sä, gee­nien mer­ki­tys­tä ja lah­ja­so­lu­hoi­toi­hin liit­ty­viä oikeu­del­li­sia sekä eet­ti­siä kysy­myk­siä. Hän on ollut haas­ta­tel­ta­va Jana M. Rup­nowin podcas­tis­sa, jak­son pää­set kuun­te­le­maan täs­tä linkistä.

Kirjan kansi, vihreällä pohjalla henkilön musta siluetti. Uprooted, Peter J. Boni
Inheritance, A Memoir of Genealogy, Paternity and Love

Sha­pi­ro, Dani. 2019. Daunt Books.

Dani Sha­pi­ro avaa kir­jas­sa salai­suu­den, jon­ka hän on aina tun­te­nut ole­van osa elä­mään­sä, ja joka lopul­ta oli hän itse. Sha­pi­rol­le sel­vi­ää DNA-tes­tin kaut­ta, että hän on saa­nut alkun­sa lah­ja­su­kuso­luil­la, lah­joi­te­tuil­la siit­tiöil­lä. Hänen van­hem­pan­sa ovat jo meneh­ty­neet, joten heil­tä lisä­tie­toa tähän ei voi saa­da. Sha­pi­ros­ta tulee geneet­ti­nen etsi­vä, kun hän läh­tee sel­vit­tä­mään per­heen salaisuuksia. 

 
Kirjan kansi. Mies ja lapsi istuvat sylikkäin aj hymyilevät. Dani Shapiro, Inheritance
Triple Helix: My donor-conceived story

Burns, Lau­ren, 2022, Uni­ver­si­ty of Queens­land Press

Kir­jan kir­joit­ta­ja Lau­ren Burns sai 21-vuo­ti­aa­na tie­tää, että hän oli saa­nut alkun­sa lah­ja­so­lu­hoi­to­jen avul­la. Kir­jas­sa hän kuvaa mil­lai­nen mat­ka tie­don saa­mi­ses­ta alkoi, miten se vai­kut­ti hänen iden­ti­teet­tiin­sä sekä käsi­tyk­seen itses­tään ja per­hees­tään. Burns kuvaa myös mitä tapah­tui, kun hän sai tie­tää kuka sukusol­jen lah­joit­ta­ja on. Kir­ja ei ole vain elä­män­ker­ta, vaan sii­nä käsi­tel­lään myös kriit­ti­ses­ti lah­ja­so­lu­hoi­to­jen käy­tän­tei­tä ja pai­no­te­taan lap­sen oikeut­ta tie­tää taustansa.

Chosen Family: A Donor-Conceived Woman’s Journey to Redefining Family

Schuh, Kia­ra Rea, 2022.

Lisä­tie­toa kir­jai­li­jas­ta: www.kiararwaschuh.com

Kia­ra Rea Schuh on itsel­li­sen äidin lap­si, joka on saa­nut alkun­sa lah­ja­so­lu­hoi­to­jen avul­la. Kir­jas­sa hän kuvaa per­heen­sä elä­mää, ihai­lee roh­ke­aa äiti­ään ja ker­too mil­lais­ta on kas­vaa tie­täen koko ikän­sä ole­van­sa lah­ja­so­lu­taus­tai­nen. Kir­jas­sa Kia­ra mää­rit­te­lee per­heen uudel­leen ja muis­tut­taa, että jokai­sel­la on oikeus mää­ri­tel­lä itse oma perheensä.

Kirjan kans_Chosen Family_Schuh
Brave New Humans - The Dirty Reality of Donor Conception

Dingle, Sarah (2021). Har­die Grant Books.

Toi­mit­ta­ja Sarah Dingle sai 27-vuo­ti­aa­na tie­tää ole­van­sa lah­ja­so­lu­taus­tai­nen. Dingle kir­joit­taa kos­ket­ta­vas­ti yllät­tä­vän ja jär­kyt­tä­vän tie­don vai­ku­tuk­sis­ta elä­mään­sä, sekä kym­me­nes­tä vuo­des­ta, joi­den aika­na hän etsi käsiin­sä tie­don bio­lo­gi­ses­ta alkuperästään.

 

Brave new humans -kirjan kansi. Erikoislähikuva, jossa näkyy vain pienen vauvan silmät ja nenä.
Missä on puolet minusta?

Morot­ta­ja, Mape (2024). Like Kus­tan­nus / Kus­tan­nus­osa­keyh­tiö Otava.

Vai­kut­ta­va ja ajan­koh­tai­nen teos ihmi­sis­tä, joi­den elä­män dna-tes­ti mul­lis­ti. Kir­jan tari­nat nos­ta­vat esiin dna-tes­tauk­sen vil­lin maa­il­man ja uuden­lai­set moraa­li­set kysy­myk­set, joi­ta tes­tauk­seen liit­tyy. Per­hei­tä yhdis­tyy ja rik­kou­tuu, mut­ta lap­sen oikeu­det ovat vahvat.

Kir­jas­sa on sekä lah­ja­so­lu­taus­tais­ten että muil­la tavoin alkun­sa saa­nei­den tarinoita.

Missä on puolet minusta -kirjan kansi. Piirretty kuva, jossa on päällekkäin ihmisen silhuetti edestä ja sivusta, sekä yksinkertaistettua dna-ketjua.

MUUTA KIRJALLISUUTTA

Kir­jo­ja, jot­ka eivät suo­raan käsit­te­le eri­tyi­ses­ti lah­ja­so­lu­ja tai lah­ja­so­lu­taus­tai­suut­ta, mut­ta liit­ty­vät aihee­seen ja ovat hyö­dyl­lis­tä ja kiin­nos­ta­vaa luettavaa.

NPE* - A Story Guide for Unexpected Dna Discoveries (*A Non-paternity Event - When ‘Dad’ is Not Your Biological Father).

Hay, Lee­an­ne R. (2022). BookLocker.

“Suku­tut­ki­mus on haus­ka har­ras­tus, kun­nes kau­pal­li­sen dna-tes­tin tulos pal­jas­taa jär­kyt­tä­vän salai­suu­den.” Kir­jan kir­joit­ta­ja sai aikui­se­na tie­tää dna-tes­tin kaut­ta, ettei hänel­lä ollut geneet­tis­tä yhteyt­tä isään­sä, vaan dna-tes­ti mää­rit­ti geneet­ti­sek­si van­hem­mak­si toi­sen mie­hen. Kir­joit­ta­jan tari­na ei ole lah­ja­so­lu­ta­ri­na, mut­ta hänen koke­muk­sis­saan ja aja­tuk­sis­saan on pal­jon samo­ja piir­tei­tä kuin aikui­se­na lah­ja­so­lu­taus­tas­taan kuul­lei­den ihmis­ten kokemuksissa.

NPE-kirjan kansi. Vihreällä pohjalla käsin piirretty koukeroinen puu, jonka kapeiksi haarautuvien oksien lehdet muistuttavat sukupuun lehtiä.
The Lost Family - How DNA Testing Is Unpending Who We Are

Cope­land, Lib­by (2020). Abrams Press.

 

Kir­jas­sa toi­mit­ta­ja Lib­by Cope­land tut­kii nyky­ajan gee­ni­tes­ti-ilmiö­tä ja gee­ni­tes­tiy­ri­tyk­siä, kuten Ance­stry ja 23andMe.

The Lost Family -kirjan kansi. Vanhassa värivalokuvassa kaksi pientä lasta seisoo kävelytiellä harmaaseen pukuun pukeutuneen miehen edessä. Lapset ovat kuvassa tarkkoja, mutta miehen kasvot on sumennettu tunnistamattomaksi.
Salattu, toivottu lapsi

Valon­me­ri, Mari (2024). Docendo.

Salat­tu, toi­vot­tu lap­si on Mari Valon­me­ren oma­koh­tai­nen koke­mus sii­tä, mil­tä tun­tuu gee­ni­tes­tin kaut­ta saa­da tie­tää, ettei ole­kaan toi­sen van­hem­pan­sa bio­lo­gi­nen lap­si. Kir­ja on tari­na yli­su­ku­pol­vi­sis­ta trau­mois­ta, salai­suuk­sis­ta, periy­ty­vyy­des­tä ja luot­ta­mustrau­mas­ta. Se ker­too mat­kas­ta koh­ti totuut­ta ja itsetuntemusta.

Valon­me­ri ei itse ole lah­ja­so­lu­taus­tai­nen, mut­ta hänen tari­nas­saan on pal­jon piir­tei­tä, jot­ka lah­ja­so­lual­kui­nen­kin voi tun­nis­taa. Kir­jas­sa on muka­na Valon­me­ren teke­mä kah­den lah­ja­so­lu­taus­tai­sen hen­ki­lön haastattelu.

Salattu toivottu lapsi -kirjan kansi. Piirretyssä kuvassa kahtia jaettu puu. Toinen puolikas on kirkas ja värillinen, ja sen päällä on sukunimikylttejä. Puun toinen puolikas on mustavalkoinen ja sumea, ja sen nimikyltit ovat tyhjiä.

TIETOKIRJA JA TEHTÄVÄKIRJA

Three Makes Baby. How to parent your donor-conceived child. + Three Makes Baby Workbook: How to Prepare for Donor Conception

Rup­now, Jana. M. 2018 + 2020

Three Makes Baby opas- ja työ­kir­jan kir­joit­ta­ja Jana M. Rup­now on lah­ja­so­lu- ja hedel­möi­tys­hoi­toi­hin eri­kois­tu­nut lisen­soi­tu neu­vo­nan­ta­ja. Kir­joit­ta­mien­sa kir­jo­jen lisäk­si hän toi­mit­taa saman­ni­mis­tä podcast-sar­jaa, jos­sa hän haas­tat­te­lee koke­muk­sen omaa­via ja asian­tun­ti­joi­ta eri­lai­sis­ta lah­ja­so­luil­la per­heel­lis­ty­mi­sen teemoista.

Kir­jat ja podcast tar­joa­vat lah­ja­so­luil­la las­ta toi­vo­vil­le ja lap­sen saa­neil­le pal­jon mate­ri­aa­lia, jon­ka avul­la voi työs­tää eri­lai­sia lah­ja­so­luil­la lap­si­per­heel­lis­ty­mi­seen liit­ty­viä teemoja.

Kahden kirjan kansikuvat

Liity jäseneksi

Ota yhteyttä