Neuvola
Tahattoman lapsettomuuden huomioiminen neuvolassa
Suomessa noin joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta joutuu kokemaan tahattoman lapsettomuuden. Suuri osa pareista saa lopulta toivomansa lapsen. Vuosittain noin 6 % syntyneistä lapsista on saanut alkunsa hedelmöityshoitojen avulla.
Tahattoman lapsettomuuden vaikutukset ovat ensisijaisesti psyykkisiä ja sosiaalisia. Masennus, ahdistus ja stressi ovat tavallisia tahatonta lapsettomuutta kokevilla.
Monilla taustalla ovat pitkät hedelmöityshoidot, jotka usein ovat sekä fyysisesti että henkisesti hyvin kuormittavia.
Tahaton lapsettomuus koskettaa erilaisia perheitä kuten sateenkaariperheitä, itsellisiä äitejä tai maahanmuuttajataustaisia perheitä. Monien adoptio- ja monikkoperheiden taustalla on kokemus tahattomasta lapsettomuudesta.

Erityiskysymyksiä kätilön työssä tai neuvolassa huomioitavaksi
Lapsettomuuden taustalla olevat syyt voivat vaikuttaa myös raskauden aikana äidin ja vauvan hyvinvointiin.
Raskaudenaikaiset pelot ja pelko lapsen menettämisestä ovat tavallisia tahattoman lapsettomuuden kokeneilla.
Monella lapsettomuutta kokeneella on taustalla keskenmeno tai useampia.
Pitkä lapsettomuustausta ennen onnistunutta raskautta altistaa voimakkaammille synnytyspeloille ja suuremmalle riskille sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.
Lapsettomuus on parisuhteelle koetinkivi.
Keskeistä on vahvistaa vuorovaikutusta ja edistää lapsettomuuden käsittelyä yhdessä kumppanin kanssa.
Lapsettomuus vaikuttaa myös seksuaalisuuteen.
Monet lapsettomuuden kokeneet vanhemmat ajattelevat, että heillä ei ole oikeutta tuntea väsymystä tai tyytymättömyyttä, koska vihdoin saivat lapsen. Siksi liian moni jättää pyytämättä apua, jota tarvitsisi.
Lahjasolujen avulla syntyneet lapset ja heidän vanhempansa saattavat tarvita erityistä tukea lapsen alkuperän käsittelyyn ja siitä puhumiseen.
Kuinka voin huomioida lapsettomuustaustan?
Paras tapa kohdata lapseton pari on ottaa lapsettomuus puheeksi ja kysyä lisää paria kunnioittaen. Vanhempien omaa kokemusta ei pidä vähätellä vaan antaa tilaa sen käsittelemiselle vanhempien ehdoilla. Voit kysyä esimerkiksi: ”Oliko raskauden alkamisessa vaikeuksia? Kuinka tämä vaikuttaa teihin nyt?”
Pidä esillä lapsettomuudesta kertovaa materiaalia. Näin teet asiaa näkyväksi.
Tarvittaessa vanhemmat voi ohjata keskustelemaan lapsettomuuteen erikoistuneen pari- tai psykoterapeutin kanssa.
Vertaistuesta on monelle apua. Lapsettomien yhdistys Simpukka tarjoaa monipuolisesti vertaistukea eri paikkakunnilla ja verkossa
Materiaalia neuvoloihin
Tulostettavat esitteet: