Lahjasolutaustaisen tiedonsaantioikeus
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneella on oikeus tietää oma taustansa
Luovutetusta sukusolusta syntyneellä henkilöllä on 18 vuotta täytettyään oikeus voida selvittää sukusolun lahjoittajan henkilöllisyys. Tämä tieto kuuluu vain lahjasoluilla alkunsa saanelle henkilölle, hänen vanhemmalla tai vanhemmilla ei ole oikeutta saada tätä tietoa.
Henkilöllä, joka on voinut syntyä luovutetusta sukusolusta tai alkiosta, on salassapitosäännösten estämättä oikeus 18 vuotta täytettyään saada palvelujen antajalta jäljennös hoitosuostumuksesta ja siihen merkitystä luovuttajan tunnuksesta. Ilmoittamalla luovutusrekisteriin luovuttajan tunnuksen hänellä on oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys. (Laki hedelmöityshoidosta 4 luku, 23 §)
Sukusolujen lahjoittajalla ei ole oikeuksia tai velvollisuuksia lahjasolujen avulla syntyneeseen lapseen nähden, eikä hänellä ole mahdollisuutta saada selville kuka vastaanottaja tai vastaanottajapari on. Lahjoittajan on mahdollista saada hoitavalta klinikalta tieto siitä, onko raskaus alkanut lahjoitushoidon jälkeen ja lapsi tai lapsia syntynyt.
Lahjoittajan oikeuksista voit lukea lisää täältä: Sukusolujen lahjoittajan oikeudet ja velvollisuudet
Lahjasoluilla alkunsa saaneen henkilön oikeus tietää taustansa perustuu hedelmöityshoitolakiin
Suomessa tuli vuonna 2007 voimaan hedelmöityshoitolaki, joka Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti ottaa huomioon lapsen edun ja turvaa lapsen oikeutta tietää taustansa. Hedelmöityshoitolain mukaan sukusolujen luovutuksen vastaanottaneen hedelmöityshoitoklinikan on toimitettava sukusolujen luovuttajan tiedot luovutusrekisteriin Valviraan. Valvira ylläpitää hedelmöityshoitorekisteriä, Luoteria, hedelmöityshoitoa varten tehdyistä sukusolujen ja alkioiden luovutuksista.
Luoteri rekisteriin talletetaan:
luovuttajan nimi ja henkilötunnus
tieto luovuttajan tunnuksesta
isyyden vahvistamista koskevasta suostumuksesta ja sen peruutuksesta
onko kyse siittiöiden, munasolujen vai alkioiden luovutuksesta.
Tietojen saaminen Valviran ylläpitämästä rekisteristä edellyttää, että lahjasoluilla alkunsa saanut henkilö on saanut tiedot hoidoista ja hoitoja antaneesta klinikasta. Hoidoissa käytetyn sukusolujen luovuttajan tunnus haetaan hoidot toteuttaneelta klinikalta.
Valvira ei ole vielä tarkemmin ohjeistanut, miten tietojen luovutus rekisteristä aikanaan tapahtuu. Suunnittelutyö on parhaillaan käynnissä. Perusperiaatteena tulee olemaan se, että hakija hankkii itse tiedon luovuttajan tunnuksesta klinikalta. Luovuttajan tunnuksella hakija saa henkilötiedot luovuttajasta. Ensimmäiset lapset, jotka ovat syntyneet nykyisen hedelmöityshoitolain voimaantulon jälkeen, ovat syntyneet vuonna 2008. He ovat 18-vuotiaita vuonna 2026.