Lahjoittajan oikeudet ja velvollisuudet
Sukusoluja voi luovuttaa 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka on hyväksytty terveystarkastuksessa, jossa on varmistettu, ettei sukusolujen luovutus aiheuta hänelle terveydellistä vaaraa. Luovuttajan terveystarkastuksessa varmistetaan myös, ettei hänellä ole sellaista vakavaa perinnöllistä sairautta tai sellaista tarttuvaa tautia, joka voi aiheuttaa vakavan sairauden hedelmöityshoitoa vastaanottavalle henkilölle tai hoidon tuloksena syntyvälle lapselle.
Luovuttajasta käytetään vain tunnusta sen jälkeen, kun hänet on hyväksytty luovuttajaksi. Jos luovuttaja on antanut suostumuksen isyyden vahvistamiseen, sen on käytävä ilmi luovuttajan tunnuksesta.
Luovuttajasta saadaan kerätä ja tallentaa tietoja, jotka kuvaavat luovuttajan ihon, silmien ja hiusten väriä, pituutta ja etnistä alkuperää. Luovuttajasta ei saa kerätä muita tietoja.
Luovuttajan sukusoluja saadaan käyttää hedelmöityshoidossa vain, jos hän on antanut suostumuksensa siihen. Kun luovuttajan sukusoluilla on saatu aikaan lapsia viidelle hedelmöityshoitoa vastaanottaneelle, hänen luovuttamiaan sukusoluja ei saa enää käyttää hedelmöityshoitoon muille.
Sukusolujen luovuttaja allekirjoittaa luovutussuostumuksen, missä käy ilmi luovuttajan suostumus sukusolujen käyttöön. Luovuttajan suostumuksessa käy ilmi luovuttajan mahdollinen suostumus siihen, että sukusoluja voidaan käyttää hedelmöityshoidoissa parien lisäksi itsellisille naisille.
Käytettäessä 1.4.2019 jälkeen luovutettuja sukusoluja luovutussuostumukseen riittää tieto siitä, että luovuttaja on antanut suostumuksensa hedelmöityshoitoihin, eikä ole asettanut rajoituksia sukusolujen käytölle. Jos sukusolujen luovutus on tapahtunut ennen 1.4.2019, luovutettuja sukusoluja saadaan käyttää kahden naisen muodostamalle parille annettavaan hedelmöityshoitoon vain, jos luovuttaja suostuu tähän tai on antanut 16 §:n 2 momentin ensimmäisessä virkkeessä tarkoitetun suostumuksen. Tämä päivitys liittyy äitiyslakiin, joka astui voimaan 1.4.2019.
Siittiöiden lahjoittaja voi antaa suostumuksessa luvan siihen, että hänet voidaan vahvistaa hoidoista syntyneen lapsen isäksi. Jos tällainen suostumus on annettu, tulee tämä sukusolujen vastaanottajan tietoon ennen hoitojen toteuttamista. Tieto suostumuksesta ei voi tulla sukusolujen vastaanottajalle yllätyksenä.
Luovuttaja voi peruuttaa suostumuksensa. Peruutuksella ei ole vaikutusta siltä osin kuin luovuttajan sukusoluja on käytetty hedelmöityshoitoon ennen kuin hoitoa antava palvelujen antaja on saanut peruutuksesta tiedon.
Luovutusrekisteriin, Luoteriin, toimitetaan tiedot luovuttajan tunnuksesta, yksilöintitiedoista sekä siitä, onko kyse siittiöiden, munasolujen vai alkioiden luovutuksesta. Jos luovuttaja on antanut suostumuksen isyyden vahvistamiseen, tieto siitä on toimitettava luovutusrekisteriin.
Sukusolujen luovuttamisesta ei saa suorittaa palkkiota. Luovuttajalle voidaan kuitenkin suorittaa luovutuksesta aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta kohtuullinen korvaus.
Pari voi luovuttaa omilla sukusoluilla toteutetuista hedelmöityshoidoista yli jääneitä omasolualkioita käytettäviksi toiselle tarkoitettuun hedelmöityshoitoon. Luovutukseen tarvitaan sekä naisen että miehen suostumus. Heitä kumpaakin pidetään luovuttajana ja heidän kanssa käydään läpi lahjasoluneuvonta.
Hoitava klinikka voi päättää antaako se sukusolujen lahjoittajalle tietoa siitä, onko raskaus alkanut lahjasoluhoidon jälkeen ja onko lapsi tai lapsia syntynyt.
Hedelmöityshoitolaki ei mainitse luovuttajien oikeudesta saada tietoa, muuta kuin siinä tapauksessa, että luovuttaja on suostunut isäksi (16 § 2 mom ja 12 § 1 mom). Silloinkin annetaan vain tieto, että raskaus on alkanut, ei edes päivämäärää.
Luovutettujen sukusolujen avulla syntyneen lapsen oikeuksista löytyy lisätietoa Helminauha-hankkeen sivuilta: Lahjasolutaustaisten tiedonsaantioikeus