Entä jos eroaisimme, rakas?
Harkitsen useimpina päivinä eroa.
Erityisesti olen paneutunut pohtimaan, miten järjestäisimme tulevan ex-puolisoni kanssa vuoroviikkosysteemin. Eli miten tapaisimme vain joka toinen viikko. Päiväunelmoinnissani tunnun tosin unohtavan, että tämä koskisi myös lastamme – erossa oleminen puolisosta on tällä kertaa hallinnut ajatuksiani.
Suunnitelmassani kuvittelen itseni joka toinen viikko ihanaan kaupunkiasuntoon, jossa aamuisin herään kaikessa rauhassa, keitän kahvia, luen hitaasti lehden ja kävelen kiireettä kaupungin halki työpaikalleni. Iltaisin käyn elokuvissa, tapaan ystäviäni kahviloissa ja luen kirjoja keskeytyksettä, istuen rennosti nojatuolissani, kynttilöiden palaessa sohvapöydällä.
Sitä joka toista viikkoa en ihan niin paljon ajattele. Tai toki vähän – sen verran että kuvittelen tekeväni juuri sitä mitä itse ajattelen parhaaksi lapsen kanssa tehdä ja viettäväni antaumuksella äiti-tytär -laatuaikaa. Ei kireitä keskusteluja puolison kanssa siitä, miten taas tämänkin lauantaipäivän käyttäisimme niin, että kaikilla olisi edes jotenkin siedettävää. Ei sinnittelyä kauppakeskushelvetissä, jossa olemme kaikki kolme yhtä vastentahtoisesti ostamassa uutta talvihaalaria ja syömässä hampurilaisateriaa. Kuvitelmieni vuoroviikkosysteemissä tällaisia hetkiä ei ole eikä tule.
Taakse jo jäänyt lapsettomuuskriisi ei ollut parisuhteelle kovin antoisaa aikaa, mutta eipä pienen lapsen vanhemmuus ja parisuhdekaan ole mikään unelmien yhdistelmä. Kahdenkeskinen aika on minimissään ja silloin harvoin, kun sitä on, kumpikin on umpiväsynyt. Lapsikin laittaa kapuloita rattaisiin minkä kerkiää käskyttämällä meitä vuorotellen olemaan hiljaa tai valitsemalla milloin äidin tai isän suosikikseen. Kolmen kesken toimiminen ei vaikuta olevan hänelle sen helpompaa kuin meille aikuisillekaan, jotka yhä tunnumme totuttelevan uuteen elämänvaiheeseen. Lapsella toki on kyse kehitysvaiheesta, jakamisen vaikeudesta, mutta entä meillä? Joskus ajattelen, että mitä jos miehelläni ja tyttärelläni sujuisi paremmin ihan kahdestaan. Heillähän ne yhteiset geenitkin on – oikeastaan minä olen tässä ihan ulkopuolinen. Entä jos minussa ja tyttäressäni ei ole mitään samaa tai yhteistä, mitään mitä jakaisimme? Mitä jos tämä jaettu ja niin kovin mutkainen arki ei riitäkään?
Näiden kaikkien kysymysten äärellä muistan opin, jonka olen saanut tyttäreltäni. Yhteinen arki kyllä yhdistää – sekä mutkissa että suoralla tiellä. Geenit sen sijaan eivät ketään liimaa yhteen. Niin takkuista kuin arki joskus onkin, juuri arjessa rakennetaan rakkautta – rakennustyö ei vain aina ole ihan kevyttä.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 1/2015.
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti.
Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse piia@simpukka.info tai jenni@simpukka.info.