Lahjalasteni ainutlaatuinen tarina kuuluu heille
7.5.2021
“Minä kasvan kohta isosiskoksi ja minulle tulee kohta vauva syliin”, sanoo kaksivuotiaani yllättäen eräänä päivänä. Ja sitten nämä puheet alkavat toistumaan.
”Sitten kun meille tulee toinen vauva”, sanoi hänen isosisarensa aiemmin, kun meillä vielä oli vauva.
Ihan normaalia lapsiperheen puhetta. Minussa se aktivoi lapsettomuuden. Ja se aktivoi myös monta muuta tunnetta. Sanon miehelleni ”niin, ajattele, jos meillä olisi pakkasessa alkioita. Toisilla niitä on niin paljon, että he joutuvat miettimään ja päättämään, mitä he niillä tekevät”. Sanoissa on pieni kateus mukana. Tunteiden kirjoon on joutunut tällä matkalla siedättymään. Myönteisiä tunteita ja paljon vaikeita ja haastavia tunteita. Meillä pakastin on tyhjä. Se on vielä tyhjempi kuin munasarjani, jotka sentään taas imetyksen päätyttyä antavat kuukausittain merkin olemassaolostaan. Ei sieltä niitä munasoluja tietenkään tule, tai jos tulee, vain epäkelpoja, munasolun puolikkaita, uuden elämän irvikuvia, joihin siittiöt ehkä yrittävät tehdä tehtäväänsä. Miten surullinen kuva, epätoivoinen tehtävä.
Isosisko kadehtii pikkusiskon taivaansinisiä silmiä ja haluaisi olla yhtä kaunis kuin hän. Sitä tavallista sisarusten vertailua.
Minulla se aktivoi puheen ”niin kun se pikkusiskon munasolujen lahjoittaja oli eri nainen kuin sinun lahjoittajasi”. ”Sinulla on sinun erityiset piirteesi ja siskolla on omansa, olette ainutlaatuisia omina itsenänne.” Puhutaan hiusten ja silmien väreistä ja muodoista ja mistä ne tulevat. Ja sitten teillä on myös jotain yhteistä, jatkan. Missä te olittekaan ennen syntymistä äidin ja isän luokse, kun me kovasti toivoimme ja odotimme juuri teitä lapsiksemme. Niin, äidin mahassa. Sieltä te tulitte, äidin vatsasta. Sillä äidin vatsalla on tärkeä paikka näissä keskusteluissa. Jos ei olisi sitä äidin vatsaa, ei olisi näitä lapsia.
Haluan piirtää lasteni mieleen naisen kehostani jonkin kohdan, jota ilman heitä ei voisi olla. Rakentaa kuvan naisen kehosta, joka on kantanut sisällään uuden elämän ja synnyttänyt sen. Vaikka se munasolu tulikin ulkoapäin, jonkun muun naisen täydellisestä kehosta. Tämä lasteni mieliin rakennettava kuva ei ole munasoluni – tai geneettiset piirteeni. Vaikka sanon tämän, se ei minua sureta.
Lapsettomuuden muisto kulkee lastani hoivaavassa kehossa
Haluan rakentaa lapsilleni tunteen ja kuvan, että minä olen heidän äitinsä. Tämä on ehkä se kaiken johtoajatus. Varautumista tulevaisuuden riskeihin. Toivon ja tavoittelen, että meidän välillemme rakentuu niin vahva ja selkeä äiti-lapsi-side, että sitä ei järisytä mahdollinen tulevaisuudessa tapahtuva munasolujen lahjoittajaan tutustuminen eikä nuoruuden ikävaiheisiin kuuluvat vanhempien kyseenalaistamiset – tässä geneettisten sidosten pelissä minä olen äitinä eri lähtöruudussa muiden äitien kanssa ja myös mieheeni, lasten isään nähden. Siinä on perustavanlaatuinen ero.
Kun juttelen lasteni kanssa heidän vauva-ajastaan, mieleeni usein hiipii lapsettomuuden suru, ei enää vauvaa, vaikka kuinka tahtoisin. Vai onko se vain kasvavien lasten äidin haikeutta? Toisaalta nousee tunteiden maisemassa pinnalle se ilo, että minä synnytin ja imetin kaksi lastani, he tuntevat äitinsä kehon, he ovat olleet osa sitä, heillä on siitä mielikuvia ja tunnemuistoja. Kehoni on muovannut heitä. Se on kantanut ja suojannut lapsiani ja lähettänyt lapsiini signaaleja ja viestejä. Kyllä minä olen äiti, olen heidän biologinen äitinsä.
Kasvan vanhempana lasteni mukana
Esikoinen kasvaa, pikkusisko kasvaa. Isosiskon vertaileva puhe lisääntyy, pikkusisko seuraa perässä. Ajattelen: teitä on kaksi ja te olette eri lahjoittajilta. Mutta teitä on kaksi, kasvatte yhdessä, olette siskokset ja tuki ja turva toisillenne, aina. Tuletteko vertailemaan myös lahjoittajia. Varmasti tulette. Entä jos toinen lahjoittaja saavutetaan ja tulee tunnetuksi, toista ei. Minulle te olette kuin Frozenin Anna ja Elsa, sisters forever. Te pidätte aina toistenne puolta. Sitä ajatusta ja tunnetta vahvistan puheessani teille.
Tärkein on suhde itseensä, perheeseen ja tärkeimpiin ihmisiin ja maailmaan. Se on kantava ajatus kaikessa olemisessani äitinä, ja se on ajatus, joka ohjaa suhdettani lapsiini. Äiti on tärkeä, isä on tärkeä, mummi on tärkeä, kummi on tärkeä, täti ja setä, täti ja eno, he kaikki ovat tärkeitä ja serkut vasta tärkeitä ovatkin. Serkut ovat siskon lisäksi elämänne pisimmät ihmissuhteet.
Lahjalapsen äitiys on kehollisuutta kiintymyssuhteen rinnalla. Muista äideistä minua ei erota se, että välitän toiminnassani ja perheemme elämässä lapsilleni maailmankuvaa ja ihmisen roolia ja toimintaa maailmassa. Tulevaisuudessa on päivä, jolloin juttelen lapsilleni, että ihmiskunnan perimä ja geenit ovat yhteisiä, eikä yksilöt tai suvut omista geenejään ja että olemme jokainen omia yksilöitämme ja osa suurta ihmiskuntaa. Eikö olekin ihmeellistä? Näin tulen juttelemaan, elleivät omat ajatukseni asiasta sitä ennen muutu, kun kasvan ja kehityn äitinä ja vanhempana lasteni mukana.
Vertaiset minun ja lasteni rinnalla
Kesken kirjoittamiseni, tämä tapahtuu sunnuntaiulkoilulla leikkipuistossa, puistoon saapuu tuttu henkilö Simpukan Helminauha-yhteisöstä. Yllättyneinä ja ilahtuneina tervehdimme toisiamme.
”Tässä hyvänä äitinä seison puistossa kännykkä kädessä”, juttelen syyllisyyden tunteeni hänelle. Olin suunnitellut kirjoittavani silloin ja tällöin, ja nyt tässä deadlinen alla seison kirjoittamassa keskellä puistoa. Paljon suunniteltuja hetkiä on valunut hukkaan, jokin toinen asia on varastanut ajan, viivästyneet askareet ja lasten tarpeet ovat ryöstäneet kirjoittamisen hetket. Puolustus suoraan kohderyhmälle: ”Kirjoitan blogitekstiä tulevalle Simpukka-viikolle.” ”Ymmärrän täysin, tuollaista se on yhdenkin lapsen kanssa, päivät ovat täynnä keskeytyksiä”, kuuluu ymmärtävä vastaus.
Ja niin me sitten keskustelemme lasten kasvusta, viime kohtaamisestamme lahjaperheiden tapaamisessa ajat sitten ja ajan juoksusta, asumisesta ja muutoista. Siitä aivan tavallisesta lapsiperhe-elämästä. Ruuhkavuosia elävien vanhempien keskustelua.
Kun lähdemme puistosta, esikoiseni kysyy, kenen kanssa juttelin. Hän oli tuttu Helminauha-porukasta, vastaan. Hänen lapsensa on myös lahjamunasoluista kuten sinä ja siskosi, kerron. ”Aa, okei”, vastaa lapseni ja jatkaa pyöräilyään. Ja minä jään pohtimaan lastenrattaissa nukahtamaisillaan olevaa kuopusta työntäen, että miten ja millä sanoilla asian kerroinkaan ja mitähän tuo puistossa kohtaamani vertaiseni olisi ajatellut sanoistani. Olisiko hän kertonut samoin?
Kiitollisuus ja onni kahdesta lapsestani, ja siihen sekoittuva monien tunteiden kirjo sekä jatkuva reflektointi olemisesta ja elämisestä. Siitä ei ole lomaa pyhänäkään. Usein tämä on vain yleistä äitiyden reflektointia, välillä taas erityistä lahjalasten äitiyden pohdintaa. Pyhät ja vuoden kierron juhlat ja niiden arvostus – tämä on asia, jonka haluan siirtää itsestäni ja suvultani lapsilleni. Perinteet liittävät perheenjäseniä, perheitä ja sukupolvia yhteen. Sosiaalinen perintö, sen voin siirtää lapsilleni, kun geenejäni en.
Lapseni kasvavat tietoon taustastaan
Ei vain se, että mitä, kuinka paljon ja milloin kerron lapselleni hänen syntytaustastaan. Vähintään yhtä tärkeää on se, miten kerron. Se on vanhemmuuden vastuuta, joka välillä tuntuu kuormalta.
Autan lapsiani rakentamaan tietoisuutensa ja elämänsä tarinan. Tiedän, että haluan tukea heidän itsetuntemuksensa kehittymistä, oman taustansa ymmärtämistä, terveen itsemyötätunnon syntymistä, itseluottamusta epäilijöitänsä kohtaan, resilienssiä elämän väistämättömiin yllätyksiin ja haasteisiin. Olisinko tässä asiassa vanhempana erilainen, jos lasteni tausta olisi toinen, kuten lasten valtaväestöllä, jota lapseni kohtaavat päiväkodissa, koulussa ja tulevissa opinnoissaan?
Ja sitten ne tarkkaan harkitut tarinat kuitenkin saavat uuden muotonsa lapsen mielessä ja mielikuvituksessa. Ne saattavat synnyttää taidetta paperille, vaikka sarjakuvan, jossa seikkailee lasta kaipaava pariskunta, joka toivoo, että ”edes yksi vauva”, ja ystävällinen nainen, joka haluaa lahjoittaa paljoista munasoluistaan, ja lopussa lahjalapsi lausuu äidilleen sydänsilmillään ”rakas äiti”. Tai sitten lapsi lausuu bussissa kirkkaalla äänellään: ”Äiti kuule, kun minut leikattiin ulos sinun mahastasi, niin katsoin heti suoraan isiä silmiin. Mutta kun pikkusisko syntyi, se roikkuikin pää alaspäin.”
Joskus, aika useinkin, mietin, mikä minä olen puhumaan. Voinko edes sanoa, että meillä on ollut rankkaa ja vaikeaa ja että on lapsettomuuden surua, kun asiat ovat lopulta näin hyvin ja elämme unelmaamme. Mikä minä olen puhumaan, kun meillä on lapsemme, jotka kehittyvät normaalisti ja joista ei ole huolta. Mikä olen puhumaan, kun me voitimme lahjasoluhoitojen lottopotista täysosumat.
Mikä minä olen puhumaan, kun minulla ja elämämme läheisillä ja tärkeillä ihmisillä on ongelmaton, vaivaton suhde siihen, ettei lapsissani ole geenejäni. Kun en sure geenien katkeamista.
Tämä kaikki on ollut tähän asti enemmän minun asiani, mutta lapseni kasvavat ja samalla asia muuttuu enemmän myös heidän asiakseen. Se, jos ei nyt aivan pelota, tuntuu tulevaisuuden riskiltä, johon on varauduttava näitä lapsuuden päiviä eläessämme.
Tarinamme jatkuu. Se on meidän ainutlaatuinen ja erityinen tarina, jonka me yhdessä teemme.
Helmen päivän blogitekstin on kirjoittanut nimimerkki Lahjaäiti. Kirjoittaja on kahden lahjasolutaustaisen lapsen äiti.