Helminauha-hanke
Helminauha-hanke tarjoaa tietoa ja tukea lahjasoluteemoista
Helminauha -hanke on STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen) rahoittama hanke, joka käynnistyi huhtikuussa 2019. Hankkeen ensimmäisinä kolmena vuotena (2019 - 2021) tuotettiin tietoa ja tukea lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsen saaneille perheille. Hanke sai jatkorahoituksen vuosille 2022 - 2024. Jatkohankkeessa tietoa ja tukea kehitetään myös lahjasolutaustaisille henkilöille.
Helminauha -hankkeessa tarjotaan tietoa ja tukea lahjasoluperheille perhevalmennuksen, tietopankin ja vertaistuen avulla. Hanke palvelee myös lahjasoluperheitä kohtaavia ammattilaisia, sukusolujen lahjoittajia, lahjasoluperheiden läheisiä, lahjasolujen avulla perheellistymistä toivovia ja lahjasolutaustaisia henkilöitä.
Helminauha on hankkeelle erittäin kuvaava nimi, sillä nauhaan on hankkeen aikana pujotettu tuhansia helmiä, kun helmiksi lasketaan kaikki hankkeen aikana kohtaamamme ihmiset. Kaikenlaisia helmiä tarvitaan, ne tekevät nauhasta uniikin ja tekijöidensä näköisen.
Helminauha-hanke on Lapsettomien yhdistys Simpukan alaista toimintaa. Hankkeessa on kaksi työntekijää, hankevastaava Jenni Huhtala ja hankesuunnittelija Laura Hirvonen. Jenni vastaa hankkeen etenemisestä ja kehittämisestä, verkostoyhteistyöstä sekä mediayhteydenotoista ja koordinoi lahjasolutaustaisten toimintaa. Laura koordinoi vertaistoimintaa ja hankkeen muita vapaaehtoisia, vastaa someviestinnästä ja kehittää toimintaa yhdessä hankevastaavan kanssa.
Tukea ja neuvontaa
Kaipaatko tukea tahattoman lapsettomuuden kokemuksen käsittelyyn tai tietoa tarjolla olevasta vertaistuesta?
Onko mielessäsi kysymyksiä omilla sukusoluilla tai lahjasoluilla lapsiperheellistymiseen liittyen?
Mietityttääkö miten julkisen sektorin hedelmöityshoidot toimivat ja miten hoidoissa edetään?
Pohditko miten lapselle puhua lahjasolutaustasta tai oletko itse lahjasolualkuinen ja kaipaat tietoa ja tukea oman taustaan liittyvien kysymysten käsittelyyn?
Neuvontaa saat numerosta 040 5323010 keskiviikkoisin klo 12–14.
Puheluihin vastaa Helminauha-hankkeen hankevastaava Jenni Huhtala.
Puhelun hinta on normaali paikallisverkkomaksu (pvm) tai kotimaisen matkapuhelinoperaattorin hinnaston mukainen matkapuhelinmaksu (mpm).
Neuvontaa myös sähköpostitse: jenni (at) simpukka.info
Vertaistukea lahjasoluperheille ja lahjasolutaustaisille!
Vertaistuki on vahva osa Simpukan toimintaa ja näin se on myös Helminauha- hankkeessa. Vertaistoimintaa hankkeessa kehitetään palvelemaan lahjasoluperheiden tarpeita, huomioiden koko perheen. Tavoitteena on, että vertaistukea olisi tarjolla yhä useammalla paikkakunnalla. Hanke järjestää myös lahjasoluperheiden perhepäiviä ja -lomia.
Lisätietoa vertaistuesta löytyy hankkeen sivuilta: Mitä vertaistuki on.
Tietoa lahjasoluteemoista
Helminauha-hankkeen verkkosivuille kootaan yhteen kaikki hankkeessa tuotettu tieto, joka on niin lahjasoluperheiden, heidän läheistensä, sukusoluja lahjoittavien ja lahjasolutaustaisten henkilöiden kuin heitä kohtaavien ammattilaisten käytettävissä. Tietopankkina toimivat hankkeen verkkosivut. Tietopankki sisältää tutkittua ja kokemustietoa lahjoitetuista sukusoluista monipuolisesti.
Perhevalmennus ja verkkovalmennus
Perhevalmennus lahjasolulasten vanhemmille on tärkeä osa hanketta. Perhevalmennusta tarjotaan lahjasolulasten vanhemmille, joilla on tahattoman lapsettomuuden kokemus, itsellisille vanhemmille, sateenkaariperheille ja nais-miespareille. Perhevalmennuksen sisältöjä kehitetään yhdessä mm. lahjasoluneuvontaa tekevien ammattilaisten, muita perhevalmennuksia tekevien toimijoiden kuten Sateenkaariperheet ry:n ja lahjasoluvanhemmista koostuvan kehittäjätiimin kanssa.
Lisätietoa lahjasoluperheiden perhevalmennuksista: Perhevalmennukset lahjasolulasten vanhemmille.
Verkkovalmennuksesta löytyy luettavaa materiaalia ja itsenäisesti tehtäviä harjoituksia lahjasoluilla lasta toivoville, raskaana olevilla ja lapsen saaneille.
Linkki verkkovalmennukseen: Helminauha-hankkeen verkkovalmennus
Tietoa ammattilaisille
Hankkeen avulla lahjasoluperheitä kohtaavien ammattilaisten valmiudet tukea perheitä ja tunnistaa lahjasoluperheiden erityisyys vahvistuvat. Ammattilaisille viedään tietoa lahjasoluperheiden tarpeista ja erityiskysymyksistä etenkin ammattilaispäiville ja lisäksi tarjotaan koulutusta esimerkiksi neuvolatyöntekijöille mahdollisuuksien mukaan.
Linkit ammattilaisten sivuille: