Ihan oman itsensä näköinen
Kun vauva syntyy perheeseen, alkaa usein arvuuttelu siitä, kenen näköinen lapsi on. Onko hänellä äitinsä silmät, isoisänsä nenä vai leuka, joka ei tunnu tulevan keneltäkään. Yhdennäköisyyden etsiminen ja löytäminen on tapa, jolla lapsi ikään kuin liitetään perheeseen ja osaksi sukua, ja yhdennäköisyyden ajatellaan siis olevan merkki sukulaisuudesta. Tänä päivänä perheet syntyvät monella tavalla ja yhä tavallisempaa on, että vanhempi-lapsisuhde ei rakennu geneettisen yhteyden varaan. Tällöin on aivan selvää, että yhteenkuuluvuus ja sukulaisuus perustuvat yhdessä elettyyn elämään ja arkeen, hellyyteen ja hoivaan.
Lahjasolujen avulla perheellistymisestä puhuttaessa geneettinen katkos nousee usein esiin ja lapsen ja vanhemman välinen yhdennäköisyys on yksi pohdintoja aiheuttava asia lapsen persoonallisuuden, temperamentin, älykkyyden ja fyysisten ominaisuuksien lisäksi. Vanhemman ja lapsen yhdennäköisyys on kuitenkin ainoa asia, johon pyritään vaikuttamaan myös lain keinoin. Hedelmöityshoitolaki linjaa, että hoitavan lääkärin tulee valita sukusolut, joiden lahjoittaja muistuttaa ulkonäöltään syntyvän lapsen vanhempaa. Suomessa lahjoittajasta saadaan kerätä ja tallentaa tietoja, jotka kuvaavat lahjoittajan ihon, silmien ja hiusten väriä, pituutta ja etnistä alkuperää. Lahjoittajasta ei saa kerätä muita tietoja.
Yhdennäköisyydellä on siis väliä ja yhdennäköisyyspuhe haastaa vanhempia myös tutkimusten mukaan. Viime vuoden kesäkuussa julkaistiin Ruotsissa tehty laadullinen tutkimus, jonka kohderyhmänä olivat nais-miespariskunnat, jotka olivat saaneet lapsen lahjoitettujen siittiöiden avulla. Tutkimuksessa haastateltiin 30 vanhempaa ja tutkimuksen tarkoituksena oli kerätä tietoa vanhempien kokemuksista vanhemman ja lapsen yhdennäköisyyteen tai sen puuttumiseen liittyen, ja miten vanhemmat käsittelivät tätä oletusta yhdennäköisyydestä vanhemman ja lapsen välillä.
Tutkimuksen mukaan yhdennäköisyys tai sen puuttuminen lapsen ja vanhemman välillä on haastava teema vanhemmille, ja yhdennäköisyys yhdistettynä lapsen muihin ominaisuuksiin ei ole mikään neutraali tai merkityksetön asia. Tutkimuksesta kävi ilmi se, miten vanhemmat tasapainottelivat geneettisen yhteyden ja vanhemmuuden sosiaalisen tekemisen ja rakentumisen välimaastossa, ja miten esimerkiksi lapsessa havaitut ”tuntemattomat” piirteet tai ominaisuudet muistuttivat vanhempia lahjoittajan olemassaolosta. Tutkimus toi myös esiin yhdennäköisyyspuheen tavallisuuden: Ulkopuolisten kommentit lapsen ja vanhemman yhdennäköisyydestä haastoivat vanhempia käsittelemään asiaa yhä uudelleen ja uudelleen, sekä pohtimaan reaktioitaan näihin kommentteihin.
Yhdennäköisyyspuhe nousi esiin myös yhdysvaltalaisen Jana Rupnown tuoreessa podcastissa, jossa Rupnow totesi, että yhdennäköisyyspuhe kuuluu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja siltä ei voi välttyä lapsista ja vanhemmista puhuttaessa. Tämänkaltaisella puheella ei myöskään tarkoiteta mitään pahaa vaan se on eräänlainen traditionaalinen tapa osoittaa lapsen ja vanhemman välistä yhteyttä. Vanhemmuus, vanhempi-lapsisuhde, kiintymyssuhde tai ylipäätään perhe ei kuitenkaan rakennu ulkonäön tai yhteisten geenien varaan, vaan ne näyttelevät lopulta melko merkityksetöntä osaa, kun puhutaan aidosta ihmissuhteesta tai perheen sisäisistä suhteista, ja näin on aina ollut. Geneettinen yhteys ei ole rakkauden tai hoivan tae, eikä geneettinen yhteys riitä tekemään perhettä. Mitä taas lapsen ulkonäköön tulee, niin hassua kyllä, yhdennäköisyys ei tarvitse aina saamaa geeniperimää: Ihmiset näkevät juuri sen, mitä he haluavat nähdä. Lisäksi jokaisen meistä on tärkeä saada olla juuri sellainen kuin on, ja kokea tulevansa hyväksytyksi, arvostetuksi ja rakastetuksi juuri omana itsenään, ei verrattuna johonkin toiseen. Annetaan siis lapsien olla ihan oman itsensä näköisiä, ja korostetaan lapsen ulkonäön sijaan hänen ihanaa nauruaan, mahtavaa tilannetajuaan tai kykyä näyttää tunteitaan. Miten sinä toivoisit tulevasi nähdyksi toisten silmin?
Lähteet:
Finlex. Laki hedelmöityshoidoista. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20061237
Isaksson, S., Sydsjö, G., Skoog, A. & Lampic, C. 2019. Managing absence and presence of child–parent resemblance: a challenge for heterosexual couples following sperm donation. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405661819300073#bbb0095
Indekeu, A. 2015. Parent’s expectations and experiences of resemblance through donor conception.
Three Makes Baby podcast. 2020. Sarah Responds to Comments About Being the “Real Mom”. https://podcasts.apple.com/us/podcast/three-makes-baby-podcast/id1486851547