Juurimatkalla naapuriin
Toivon, että tyttäreni elämän eväsreppuun olisi pakattu tieto siitä, että perheitä on monenlaisia. Isoja, pieniä, alusta asti yhdessä olleita ja vähän myöhemmin koottuja. Että sukulaisuutta voi olla muutakin kuin verisitein sidottua. Aamupuuron keittämisestä, räkänenien pyyhkimisestä, pipien puhaltelusta rakentunutta. Että koti on siellä, missä tärkeät ihmiset ovat. On koti sitten minkä kokoinen tai näköinen tahansa. Että mitä vain voi kysyä ja kaikesta voi puhua. Salaisuuksia on korkeintaan joulun alla. Että minä olen hänen äitinsä, vaikka meillä ei olekaan samanvärisiä silmiä tai samanlaista nenän kaarta. Onpa edes samanväriset vaatteet! Ettei sillä ole väliä, miten lapset ovat saaneet alkunsa tai mistä he tulevat – kaikilla on oma tarinansa. Jo kerrottuna tai vielä kuulematta.
Toivon, että tyttäreni tietäisi olevansa arvokas juuri sellaisena kuin on, oman itsensä näköisenä ja oloisena. Kaikkine piirteineen ja taitoineen – olivat ne sitten peräisin keneltä tahansa. Että hän näkisi elämässä mahdollisuuksia eikä rajoituksia. Tarttuisi tilaisuuksiin ja unohtaisi umpikujien olemassaolon. Että häntä odotettiin kovasti ja kauan. Niin kauan, että hänen olemassaoloaan on välillä vieläkin vaikea uskoa.
Toivon, että tyttäreni voisi ajatella moneen suuntaan haarautuvaa sukupuutaan rikkautena. Ainakin sukututkimusta riittää tehtäväksi! Että hän tietäisi voivansa halutessaan tehdä juurimatkan naapurikortteliin. Genetiikkaa iltapuhteiksi – tai turvallinen karkumatka kotoa. Että hänen elämässään on monia muitakin tärkeitä aikuisia vanhempien lisäksi. Naapurin pappoja, lähikaupan tätejä, ystäväperheiden isiä ja äitejä. Että perheessä ylipäätään voi olla monenlaisia aikuisia, samaa tai eri sukupuolta, nuoria tai vanhoja, uusia äitejä ja uusia isiä, sijaisia ja puolikkaita, mutta vanhemmuudessaan kokonaisia.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 4/2012.
Helminauha-hanke kaipaa niin lasten, vanhempien kuin perheidenkin tarinoita. Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse piia@simpukka.info tai jenni@simpukka.info.