Kerro, kerro geenitesti
- Mitä geenitestit voivat kertoa perimästämme?
Geenitestauksesta ja oman perimän kartoituksesta on tullut testien halventumisen ja teknologian kehittymisen myötä hyvin suosittua. Carl Zimmerin (2019) mukaan vuoden 2018 lopussa yli 25 miljoonaa ihmistä oli kartoittanut genotyyppinsä tai luetuttanut koko dna:nsa. Tänä päivänä luku on jo varmasti yli 100 miljoonaa. Dna:n tutkiminen auttaa selvittämään esimerkiksi sitä, olemmeko perineet geenimuutoksia, jotka lisäävät riskiämme sairastua tiettyihin sairauksiin tai testien avulla voimme löytää sukulaisia, joita emme tienneet olevan olemassakaan. Nämä kysymykset ja näkökulmat nousevat usein esiin lahjasoluihin liittyvissä keskusteluissa etenkin silloin, kun sukusolujen lahjoittaja on ollut anonyymi, eikä lahjasolujen avulla syntyneellä lapsella ole ollut mahdollisuutta muuten selvittää geneettistä perimäänsä tai geneettisiä sukulaisiaan.
Tiede-lehden (11/2019) Carl Zimmerin artikkelissa asiaa käsitellään 7 harhaluulon kautta, ja tässä tekstistä tiivistetään artikkelin sisältöä ja pohditaan asiaa myös hieman lahjasolujen käytön näkökulmasta.
1. ”Sukupuustani löytyy kuuluisuuksia, minäkin olen erityinen”
Matemaatikot ovat tutkineet perheiden sukupuiden rakennetta, ja todenneet, että mitä kauemmaksi sukupuussa mennään, sitä enemmän yksilöitä ihmisestä polveutuu. Tästä seuraa se, että jos ajassa pääsisi taaksepäin muutama tuhat vuotta, voitaisi määrittää ihminen, joka oli kaikkien maapallolla elävien ihmisten esivanhempi. Tämä väite koskee siis kaikkia ihmisiä kenenkään geneettistä taustaa määrittelemättä sen tarkemmin. Esimerkiksi Kaarle Suuri (742 - 814) lukeutuu kaikkien eurooppalaista syntyperää olevien ihmisten esivanhempiin.
2. ”Dna yhdistää minut kaikkiin esivanhempiini”
Kenelläkään meistä ei ole geneettistä kytkentää suurimpaan osaan suorista esivanhemmistamme ja syy geenien katkeamiseen liittyy tapaan, jolla dna siirtyy sukupolvelta toiselle. Munasolussa ja siittiössä on sattumanvaraisesti yksi kopio jokaisesta kromosomista, joka tulee yksilöön joko isältä tai äidiltä. Näin ollen keskimäärin perimme dna:sta noin neljäsosan kultakin isovanhemmalta, mutta yksilö voi periä enemmän dna:ta yhdeltä isovanhemmalta ja vähemmän toiselta. Jokaisen perimässä on siis vain pieni näyte sukupuun kaikista geeneistä. Tässä kohtaa kuvaan astuukin geenien sijaan vanhemmuuden sosiaalinen ja psykologinen ulottuvuus: Esivanhemmat ovat vaikuttaneet siihen, millainen sinä olet kasvattamalla omat lapsensa, jotka ovat vuorostaan kasvattaneet omansa jne.
3. ”Geenitestien tuottamaan tietoon syntyperästä voi luottaa”
Syntyperästä kertovat testit antavat prosenttiosuuksien mukaan tietoa siitä, miltä maantieteellisiltä alueilta jokaisen yksilön dna mahdollisesti voisi periytyä. Sukujuurten arviointi tehdään siten, että yksilön geenitietoja verrataan eri puolilta maailmaa kerättyjen tuhansien ihmisten dna-tietoihin, ja vertailukohteeksi valitaan niitä ihmisiä, jotka ovat eläneet asuinalueella pitkään. Epävarmuus tarkalta kuulostaviin prosentteihin selittyy sillä, että joka puolella maailmaa ihmiset ovat kasvaneet ja levittäytyneet uusille alueille, ja kansat ovat sekoittuneet. Geenitietokannat ovat vielä varsin pieniä, ja tänä päivänä saadut tulokset voivat olla siis hyvinkin erilaisia kuin mitä ne ovat esim. viiden tai kymmenen vuoden päästä, kun tietokannat ovat laajentuneet. Varmuus oman dna:n maantieteellisestä taustasta siis paranee vähitellen.
4. ”Jokaisen piirteen takana on oma geeninsä”
Yhden geenin piirteet ovat harvinaisia. Tällainen geeni on esimerkiksi hbb, joka määrää kehittyykö ihmiselle sirppisoluanemia vai ei, sekä suomalaiseen tautiperintöön kuuluvat 36 harvinaista tautia. Monet piirteet kuitenkin riippuvat useasta geenistä, jotka joko aktivoituvat tai sitten eivät, ja tämä sekoitus määrittää yksilössä näkyvän piirteen. Esimerkiksi tutkijat ovat havainneet, että korvanipukan malliin ja sen kiinnittymiseen vaikuttaa ainakin 49 geeniä, ja nämä samat geenit aktivoituvat myös muualla alkion soluissa. Jotkut niistä toimivat ihosoluissa, mutta myös hiuksissa ja hikirauhasissa. Korvanipukan kiinnittyminen on siis seuraus näiden geenien yhteistyöstä. Sen sijaan pituuteen on löydetty vaikuttavan tuhansia geenimuutoksia, ja samoin riskiin sairastua diabetekseen tai sydäntauteihin.
Tämä on asia, joka usein nousee esiin lahjasoluihin liittyvissä keskusteluissa. Pituus tai hiusten väri ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitkä usein vaikuttavat lahjoittajan valintaan. Emme tule kuitenkaan ajatelleeksi juuri näitä tuhansia geenejä, joiden aktivoituminen tai sammuminen vaikuttaa geeneistä syntyvän lapsen pituuteen tai hiusten väriin. Jokainen lahjasolujen avulla syntyvä lapsi on siis oma uniikki yksilönsä, jossa geenien kantamat ominaisuudet joko aktivoituvat tai sitten eivät, ja voivat näin ilmetä yksilössä monella tapaa.
5. ”Geeniperimässä on syy siihen, miksi olen tällainen”
Geeniperimän on havaittu ennustavan mm. ekonomista asemaa tai koulutustasoa. Useiden tutkimusten tulos on kuitenkin ollut se, että geenien pisteytys ennustaa esimerkiksi yksilön koulusta lähes yhtä hyvin kuin arvaaminen. Tämä johtuu geenien ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Kouluttautumisen kaltaista piirrettä kutsutaan ”kohtalaisen perinnölliseksi”, mikä tarkoittaa sitä, että pieni osuus kouluttautumisen pituuden vaihtelusta selittyy perintötekijöillä. Muilla tekijöillä on enemmän merkitystä, kuten asuinalueella, perhe-elämällä, tulotasolla jne. Bonuksena tähän on vielä se, että geenit reagoivat ympäristöön siten, että jokin geeni voi vaikuttaa tietyssä ympäristössä koulunkäyntiin ja toisessa ympäristössä ei lainkaan.
6. ”Minulla voi olla vain yksi perimä”
Aiemmin luultiin, että jokaisessa solussa on sama geeniperimä. Nykytiedon valossa on selvää, että on olemassa useita mahdollisia mekanismeja, joiden avulla elimistöömme voi päätyä monta perimää. Yhdysvalloissa Lydia Fairchild haki elatusapua erotessaan lastensa isästä ja tuolloin geenitestit osoittivat, että hän ei ole lastensa biologinen äiti. Tämän mahdottoman tuloksen edessä asiaa alettiin selvittää ja lopulta asialle löytyi selitys; alkiovaiheessa Fairchildilla oli ollut kaksoisveli, joka kuoli. Kaksonen ehti kuitenkin vaihtaa soluja Fairchildin kanssa, ja näin molempien solut moninkertaistuivat ja kehittyivät kudoksiksi Fairchildin kehossa. Lopulta veri muodostui eri geeniperimästä kuin munasolut. Lydia Fairchild on niin kutsuttu kimaira. Naisesta voi tulla kimaira myös oman lapsensa kanssa, koska raskauden aikana sikiöstä voi irrota soluja, jotka jäävät naisen kehoon ja niistä voi alkaa kehittyä lihaksia, kudosta tai hermosoluja. On olemassa myös muita mekanismeja, jotka voivat tuottaa erilaisen perimän. Joka kerta solun jakautuessa on pieni mahdollisuus mutaation eli muutoksen syntymiseen, ja tutkimusten mukaan jokaisessa syntyvässä lapsessa on keskimäärin 50 - 100 uutta mutaatiota, joita vanhemmilla ei ollut. Jokaisen ihmisen keho on mosaiikki soluista, joissa on useita erilaisia mutaatioita.
7. ”Geenejä voi ohjelmoida”
Soluilla on kyky reagoida ympäristössä tapahtuviin muutoksiin kytkemällä joitakin geenejä päälle tai pois. Ne voivat myös sammuttaa geenejä koko elämän ajaksi. Geenit eivät siis yksin tee mitään, vaan ne ovat tietovarastoja, joita solut käyttävät proteiinien ja rna-molekyylien rakentamisessa. Naisilla esimerkiksi on kaksi kopiota X-kromosomista, ja kehityksen varhaisessa vaiheessa toinen X-kromosomi hiljentää toisen, ja tämän jälkeen solu käyttää vain yhtä X-kromosomia. Epigenetiikka varsin uutena tutkimusalana muokkaa myös ajatuksiamme periytyvyydestä. Nyt tutkitaan esimerkiksi sitä, jos ihminen kokee elämässään traumoja ja niistä jää geeneihin jälki, siirtyvätkö nämä muutokset myös seuraavalle sukupolvelle. Kasveilla asia on jo todistettu, mutta eläimistä saatu näyttö on vielä ristiriitaista. Selvää on joka tapauksessa se, että elämästä ei selviä ilman epigeneettisiä muutoksia.
Geenitestit ovat tätä päivää ja geenitestien avulla voi saada tietoa terveydestään tai niiden avulla voi saada tietoa omista geneettisistä juuristaan ja löytää sukulaisiaan. Geenitieto kiinnostaa, koska se voi avata aivan uusia näkökulmia itseen, omaan lähipiiriin ja historiaan. Toisaalta testaajat jakavat ja saavat tietoa paljastaen samalla tietoa myös muista kuin itsestään, ja jonka vaikutuksia on mahdotonta arvioida tulevaisuuteen. Australialaisen VARTA:n sivuilta löytyy lisää tietoa DNA-testauksesta ja Bruce H. Liptonin teos Ajatuksen biologia (2008) antaa myös ajattelemisen aihetta asiaan liittyen. Katsomisen arvoisia ohjelmia ovat myös Yle Areenasta löytyvä, la 11.1.2020 esitetty Flinkkilä ja Tastula, aiheena Juuresi näkyvät, millaisia salaisuuksia DNA voi paljastaa, sekä ma 13.1. esitetty Prisma-dokumentti Genetiikan vallankumous, mihin olemme valmiit käyttämään geenimuokkausta.
Jos geenien testaaminen kiinnostaa, tässä lopuksi lista kysymyksistä, joita kannattaa pohtia ennen testin tekemistä:
- Mitä ajattelet saavuttavasi testin tekemisellä? Mitkä ovat motiivisi testin tekemiseen?
- Onko sinulla joku, joka voi tukea sinua tiedon kanssa puolueettomasti ja suhtautua asiaan ilman suuria tunteita?
- Oletko selvittänyt testien taustoja ja ottanut selvää, millaista tietoa testien kautta voi saada? Entä mihin tietojasi käytetään?
- Oletko tietoinen kaikista mahdollisista testin antamista tuloksista ja niiden mahdollisista seurauksista itsellesi, entä toisille? Mitä haluat saada testaamisella selville ja mitä et?
- Miten reagoit, jos geneettiset sukulaisesi yllättäen ottavat yhteyttä sinuun?
Kattavin lista geneettisen sukututkimuksen yrityksistä löytyy ISOGG:n (International Society of Genetic Genealogy) verkkosivuilta.
Lähteet:
Jokela, M. Oja-Leikas, M. & Rova M. (toim.) 2017. Kiehtovat geenit. Mihin geenitietoa käytetään?
Lipton, B. H. 2008 (2018) Ajatuksen biologia. Tietoisuuden, aineen ja ihmeiden avaimet.
Pennings, G. 2019. Looking for genetic relatives in genetic databases is harmful and wrong. 20.3.2019 https://www.bionews.org.uk/page_143010
Zimmer C. 2019. 7 harhaluuloa perimästä. Tiede 11/2019.
Victorian Assisted Reproductive Treatment Authority (VARTA). DNA testing. https://www.varta.org.au/information-support/donor-conception/dna-testing