Kun lapselta kysytään lahjasolutaustasta - miten vanhempi voi tukea lasta vastaamaan hänelle esitettyihin kysymyksiin
Yhdysvaltalainen psykoterapeutti ja lahjasoluneuvontaa tekevä ammattilainen Jana M. Rupnow on kirjoittanut kirjan - Three Makes Baby (2018). Kirja on tarkoitettu tueksi vanhemmille, joilla on lahjasoluilla saatu lapsi. Tämä kirjoitus pohjautuu Rupnowin kirjan kappaleeseen 5. Koska ja miten puhua lahjasoluhoidoista.
Lapset saattavat tarvita apua siihen, miten he vastaavat kavereidensa, läheisten ja jopa tuntemattomien esittämiin kysymyksiin rakentavasti ja huolehtien omista rajoistaan. He tarvitsevat myös tukea ikävien ja tarpeettomien kommenttien huomaamiseen, joita he saattavat kohdata. Myös vanhempi saattaa tarvita apua sen suhteen, miten tukea lasta vastaamaan tai olemaan vastaamatta hänelle esitettyihin kysymyksiin.
Lapset saattavat kohdata monenlaisia kysymyksiä lahjasolutaustaansa liittyen ja lasta on hyvä opettaa ja tukea siihen, että kysymyksen kuultuaan hänellä on aina oikeus itse päättää, mitä hän vastaa tai vastaako hän kysymykseen ollenkaan. Lapsen ei myöskään tarvitse perustella, miksi ei vastaa, jos hän päättää toimia niin. Seuraavaksi yhden esimerkki kysymyksen avulla esitellään erilaisia vastausvaihtoehtoja kysymykseen siitä, onko lapsen isä hänen oikea isänsä.
Niin hullulta kuin se kuulostaakin, lapselta saatetaan kysyä esimerkiksi, onko hänen isänsä/ äitinsä hänen oikea vanhempi. Alla on esitelty erilaisia tapoja, joilla lapsi voi vastata tähän erikoiselta tuntuvaan kysymykseen:
Vastakommentti
- Onko hän sinun oikea isäsi?
- No, ei hän ainakaan ole mielikuvitushahmo.
Jos lapsi ei halua vastata tai ei koe siihen tarvetta, lapsi voi aina heittää takaisin vastakommentin.
Vastaaminen kysymykseen, ilman henkilökohtaista sävyä
- Onko hän sinun oikea isäsi? Hän ei näytä yhtään sinulta.
- Kyllä, minun isäni näyttää aivan äidiltään, mutta ei yhtään veljeltään eli sedältäni.
Lapsi voi vastata esitettyyn kysymykseen ja kertoa siihen liittyen vielä jotain lisää, kuitenkaan kertomatta mitään henkilökohtaisia tietojaan. Tämä toimii etenkin verbaalisesti lahjakkailla lapsilla.
Kysyjän kysymyksen ihmettely
- Onko hän sinun oikea isäsi?
- Mitä sinä sanoit?! “Onko hän minun oikea isäni?”
TAI
- Mitä sinä juuri kysyit?
Kysymykseen voi aina vastata kysymyksellä tai ihmetyksellä siitä, mitä toinen on juuri sanonut tai kysynyt. Tällöin kysyjälle tarjoutuu mahdollisuus vielä miettiä sanojaan ja kysymyksen asiallisuutta, ja hän saattaa itse huomata toimineensa epäasiallisesti. Kysymys jää yleensä tähän ja se unohtuu.
Puheenaiheen vaihto
- Onko hän sinun oikea isäsi?
- Hei, katso minkä hienon videon/ lelun juuri sain!
Lapsella on aina mahdollisuus vaihtaa puheenaihetta, jos hän kokee tilanteen epämukavaksi eikä halua vastata kysyttyyn kysymykseen. Yleensä tilanne menee tällöin ohi, kun kysyjä huomaa, ettei saa kysymyksiinsä vastausta.
Vastakysymys
- Onko hän sinun oikea isäsi?
- Onko sinun isäsi sinun oikea isäsi?
Lapsi voi vastata kysyjälle nasevasti ja hieman sarkastisesti, jos se on lapselle luontaista ja tapa sopii lapselle.
Kysymykseen vastaaminen tyhjentävästi
- Onko hän sinun oikea isäsi?
- Minulla ei ole samoja geenejä isäni kanssa, mutta se ei tee hänestä yhtään vähemmän oikeaa, kuin sinun isäsi on sinulle.
Lapsi voi halutessaan vastata totuudenmukaisesti ja samalla tuoda esiin sen, että vaikka hän on saanut alkunsa lahjoitettujen sukusolujen avulla hänen isänsä on aivan oikea isä siinä, missä kysyjänkin isä on kysyjälle.
Vanhempana voit käydä lapsesi kanssa keskustelun tästä aiheesta, ei ole väliä käytkö ennakoiden vai vasta sitten, kun lapsi on jo kuullut kysymyksiä taustastaan. Tärkeintä on, että löydätte lapsesi kanssa hänelle sopivan tavan vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin. On myös tärkeää, että tuet lasta siinä, että hänellä on aina oikeus itse päättää, mitä hän vastaa ja oikeus pitää puoliaan sen suhteen, että hänen yksityiset asiat ovat hänen asioitaan ja hän itse päättää kenen kanssa haluaa niistä puhua.
Lähde: Rupnow M. Jana, LPC. 2018. Three Makes a Baby.