Kuulumisia lahjasoluperheiden perhetapaamisesta Enä-Sepän maalaismaisemista
”Muistatkos, mikä kaikkia leiriläisiä yhdistää..?” Kyselin lapseltani ennen perheleirille lähtöä.
”Aikuiset juttelee keskenään… lapset leikkii …. ja lahjasolut!” Näin sanoitti oma viisivuotiaani, joka on jo konkari lahjasoluperheleireillä kävijä.
Perheleirin lähestymisen ajankohta onkin yksi otollinen ja varsin luonteva hetki nostattaa oman lahjasolutaustaisen lapsen kanssa aihetta puheeksi. Leirin kynnyksellä meidänkin perheessä käytiin muutamina päivinä keskustelua oman ja muiden perheiden syntytavoista ja monimuotoisuuksista. Itse olen ottanut tavakseni aloittaa syntymätarinan kertomisen siitä näkökulmasta, että lapsukainen sai alkunsa äidin ja isän vauvatoiveesta ja että juuri hänen piti syntyä meidän perheeseen. Sen jälkeen tarinamme laajentuu apuihin, joita saimme. Geeneihin, ja kuinka geenit näyttäytyvät sekä ympäristöön, joka muokkaa ja ohjaa. Riippuen aina vähän mikä asia milloinkin lasta kiinnostaa.
Geenikiinnostus ja ymmärrys sinänsä ovat omalla lapsella vielä tulevaisuudessa, mutta lahjasolun käytön ymmärrys sen sijaan elää jo mukana. Lahjateema ei kuitenkaan häntä leirin aikana taikka leirin jälkeen puhututtanut yhtään. Sen sijaan leikit ja kaverisuhteet nousivat hyvinkin esiin ja niitä puitiin useaan otteeseen leirin jälkeen. Lasten kannalta onkin tärkeää, että myös lahjasoluperheiden perheleireillä autetaan lapsia löytämään leikkikavereita sekä mielekästä tekemistä. Silloin perhetapaamiset toimivat toivotulla positiivisella tavalla, joiden tunnelmiin ja hetkiin on helppo palata myöhemmin ja siinä samalla saa taas avattua lisää lahjasoluteemaa kivoin asia kytköksin.
Enä-Sepässä elokuista viikonloppua vietti 19 lahjasoluperhettä sekä muutama päivällä vieraillut perhe. Viikonloppu koostui rennosta oleilusta, leikeistä ja iltasaunoista. Enä-Sepän puitteet antoivat erinomaisen pihatilan, jossa eri ikäisten lasten kanssa oli vaivatonta oleilla. Paikka oli myöskin vain perheleirillä olijoiden käytössä, joten yksityisyys oli taattu. Tämä omalta osaltaan auttoi ja mahdollisti vapaan keskustelun helppouden. Tänä vuonna mukaan tuli myös uusi villitys, kun varsinkin isompien lasten vanhemmat innostuivat leikkimään. Vanhat pihapelit muun muassa peili, purkkis ja kirkkis toivat jännitystä elämään, kun pääasiassa aikuiset leikkijät kyykkivät pusikoissa piilossa ja odottivat hetkeä syöksyä lipputangolle pelastamaan vangit.
Viikonlopun asiaosuudesta vastasivat Tunnetilan psykologit Maiju Tokola ja Minna Berg. He luennoivat lapsen kehityksestä ja siinä mukana ilmenevistä lahjasolupohdinnoista. Luento rakentui leiriläisten ennakkoon esittämien kysymysten pohjalta.
Valtaosa vanhemmista pystyi osallistumaan keskustelevalle luennolle. Ja keskustelua luennolla riittikin! Itseäni luennolla käydyt keskustelut rauhoittivat ja vahvistivat ajatustani siitä, että vaikka lahjaperheessä pohdittavat asiat ovat omanlaisia ja erityisiä, niin ratkaisut niihin ovat monesti samoja kuin minkä tahansa muunkin asian osalta omassa elämässä on. Monessa lahjasoluihin liittyvissä pohdinnassa ei oikeastaan ole oikeaa tai väärää tapaa toimia vaan jokainen perhe saa toimia miten omassa perheessään hyväksi kokee. Luento oli antoisa ja herätti mietteitä ja eväitä eteenpäin.
Jälleen kerran sain lahjasoluperheiden leirin myötä tärkeän muiston ja vertaiskokemuksen elämääni. Uskon myös, että lapseni kannalta leiri loi tulevaisuutta varten tärkeää pohjaa siitä, että saman asian äärellä on muitakin sekä sen, että asioista saa ja kannattaa keskustella ja katsoa eri näkökulmista.
Iso kiitos kaikille leirillä olijoille!
Teksti ja kuvat: Lahjasoluperheen äiti, joka toimii Helminauhan vapaaehtoisena