Kysy psykologilta: Lahjasukusolutaustan vaikutus vanhemmuuteen
Saan usein tiedusteluita, joissa kysytään lahjasukusoluhoidon vaikutuksia vanhemmuuteen. Kysyjien huolena monesti on se, tuntuuko lahjasukusolujen avulla saatu lapsi omalta tai voiko siihen luottaa, että lapsi kiintyy yhtä lailla vanhempaan, johon hänellä ei ole geneettistä yhteyttä.
Lapsen näkökulmasta käsin voidaan todeta, että pieni ihminen on siinä mielessä yksinkertainen olento, että hän kiintyy tunnetasolla niihin aikuisiin, jotka täyttävät arjessa hänen tarpeensa ja pitävät huolta. Vauvalla tai pienellä lapsella ei siis ole minkäänlaista kykyä arvioida hoitajiensa geenejä tai muitakaan fyysisiä ominaisuuksia, eikä lajin säilymisen kannaltakaan olisi järkevää, jos lapsi kaipaisi vanhemmiltaan samoja geenejä tai muita yhtäläisyyksiä voidakseen ottaa heidät omikseen. Lapsi väistämättä kiintyy ja alkaa hahmottaa omikseen vain ne muutamat ihmiset, jotka systemaattisesti mahdollistavat hänen selviytymisensä maailmassa tarjoamalla ruokaa, puhdasta vaippaa ja sylin.
Vanhemmuuteen kasvaminen ilman geneettistä linkkiä lapseen taas edellyttää kykyä luottaa edellä mainittuun prosessiin, jonka myötä vanhemmasta tulee lapselle täysin ainutlaatuinen ja korvaamaton geeneistä riippumatta. Lahjasolujen avulla lapsen saaneella vanhemmalla on täysi syy ja oikeus luottaa siihen, että hän itse kasvaa lapsensa parhaaksi asiantuntijaksi ja vauvalle omaksi eikä esimerkiksi sukusoluja lahjoittaneella henkilöllä ole mitään sellaisia erityisominaisuuksia, joiden puolesta hän voisi korvata lasta odottaneen vanhemman. Kohtuvauvan kasvua seurannut ja vauvasta huolehtiva vanhempi on väistämättäkin ainutlaatuisessa asemassa suhteessa lapseen - lapsen kannalta se kaikista tärkein henkilö.
Vanhemmuus lahjasoluhoidon jälkeen vaatii toki kärsivällisyyttä odottaa lasta kohtaan usein pikkuhiljaa kehittyvää rakkautta sekä kykyä sietää surua, kun tie vanhemmuuteen ei ehkä ollutkaan helppo eikä hoitojärjestelyn myötä lapsesta heti voi löytää omia piirteitään. Pidemmän päälle rakkaus omaan lapseen kuitenkin syrjäyttää lahjasolutaustaan liittyvät hankalatkin tunteet ja vanhemmuudesta muodostuu enemmän täysin samanlaista kuin erilaista verrattuna muihin perheisiin. Monesti jo vähän kokeneemmat lahjasoluja käyttäneet vanhemmat miettivätkin, etteivät he voi mitenkään kuvitella, miten lasta voisi rakastaa vielä enemmän. Tämä lienee riittävä osoitus heidän tyytyväisyydestään suhteessa lapseen. Lahjasolulapset ovat täysin vanhempiensa omia.
Lahjasoluhoitoa harkitseville tarjotaan psykologinen neuvonta, missä kiintymyssuhdekysymyksiäkin käsitellään tarkemmin ammattilaisen kanssa ennen hoitopäätöstä.
Juttu on julkaistu aiemmin Simpukka-lehdessä 03/2019. Jutun kirjoitti lapsettomuuteen erikoistunut psykologi Mirka Paavilainen.