Läheisten kanssa puhuminen
Miksi puhua lahjasoluhoidoista läheisten kanssa
Kun läheisille puhutaan lahjasoluhoidoista on hyvä pohtia mikä on salaisen ja yksityisen asian ero, mitä toivoo läheisen tekevän saamallaan tiedolla ja millaista tukea kaipaa läheiseltä. Läheisellä ei ole koskaan oikeutta loukata, vaikka asia olisikin hänelle vieras. Vanhempi tekee aina itse ja/ tai yhdessä puolison kanssa lasta ajatellen ratkaisun sen suhteen, kenelle lähipiirissä lahjasoluhoidoista puhutaan. Vanhemmilla tai vanhemmalla on oikeus itse rajata minkä verran lahjasoluhoidoista puhutaan.
Puhumisen pohdintojen tueksi:
Läheisten kanssa asiasta puhuminen voi syventää omaa ymmärrystä sen suhteen, mitä tarkoittaa tulla vanhemmaksi lahjasoluilla.
Läheisille kertomista perustellaan sillä, että kun lapsi alkaa ymmärtää, mitä hänelle on puhuttu lahjasoluhoidoista ja syntymisestä niiden avulla, lapsi myös kertoo siitä läheisilleen. Ikä vaihtelee neljästä vuodesta seitsemään vuoteen.
Läheisten kanssa syntyy luontevasti keskustelua lapsen ja vanhemman yhdennäköisyydestä. Tämä on mahdollista kuitata totuudenmukaisesti tai myös huumorilla höystettynä.
Jos vanhempi ei voi kertoa lahjasolutaustasta läheisimmille ihmisille, niin silloin taustalla voi olla omia häpeän tunteita tai kiusaantuneisuutta, toki taustalla voi myös olla huonot suhteet läheisiin ja epäluottamusta siihen, miten he reagoivat asiaan.
Läheiset saattavat esittää paljonkin kysymyksiä lahjasoluihin liittyen
Mitä tiedät lahjoittajasta?
Minkä verran sait vaikuttaa lahjoittajaan?
Missä hoidot toteutettiin?
Kauanko kesti, että tulit raskaaksi?
Kuinka paljon hoidot maksoivat?
Kuka muu tietää hoidoista?
Kannattaa etukäteen miettiä, mitä vastaa liian henkilökohtaisilta tuntuviin kysymyksiin.
Mitkä ovat omat rajani, mihin ne asetan ja pysyä niissä.
Päätöksen lapsen lahjasolutaustasta puhumisesta tekee aina vanhempi tai vanhemmat yhdessä, ja silloin on hyvä harkita mikä tieto on olennaista, kenelle tietoa annetaan ja miksi. Asiaa tulee pohtia myös lapsen näkökulmasta, mikä on lapsen tietoa ja mikä on vanhempien tietoa, kuka tiedon omistaa ja minkä ikäisenä tiedon omistajuus siirtyy täysin lapselle?
Läheisten tarpeet
Kun lahjasoluilla perheellistymisen ottaa puheeksi läheisten kanssa, on hyvä muistaa, että läheiset eivät ole yhtä perehtyneitä asiaan, kuin lahjasoluilla lasta toivova tai lapsen saanut. Läheiset saattavat tarvita erilaisia resursseja ymmärtääkseen ja ottaakseen vastaan tiedon lahjasoluhoidoista tai siitä, että perheen lapsi/ lapset ovat saaneet alkunsa lahjoitetuilla sukusoluilla. Läheiset hyötyvät siitä, että he saavat aiheesta monipuolista tietoa ja että heillä on mahdollisuus ottaa oma aikansa tiedon suhteen. Läheiset saattavat esittää lisäkysymyksiä ja heillä on siihen oikeus, vanhemmalla on toki myös aina oikeus rajata, mitä ja minkä läheisille on tarpeen puhua.
MONIPUOLISTA TIETOA
Tutkittua tietoa
Kokemustietoa
Tietoa eri näkökulmista ja omalla kielellä, niin äidinkieli kuin henkilön ymmärtämä kieli
Läheisten kanssa on hyvä pohtia, mitä tietoa heillä on jo olemassa ja mitä tietoa vasten he ottavat vastaan tämän uuden tiedon
AIKA ANTAA MAHDOLLISUUDEN
Sulatella tietoa rauhassa
Pohtia asiaa peilaten sitä omaan arvomaailman ja ymmärryksen puitteissa
Esittää kysymyksiä, myös tyhmiä kysymyksiä
Ymmärtää mistä on kyse, mitä on tehty ja miksi, mitä vaihtoehtoja ylipäätään on olemassa (jos aihe on täysin vieras)
YMMÄRRYSTÄ SEN SUHTEEN
Millaisella taustalla läheiset ovat varustettuja.
Millainen arvomaailma ja maailmankatsomus heillä on.
Läheisillä on oikeus muodostaa oma käsitys ja ymmärrys asiasta, mutta he eivät saa sen nojalla loukata ketään.
Lahjasoluvanhemman rooli
Kun kerrot lahjasoluhoidoista läheisille, olette asian suhteen erilaisessa tilanteessa. Sinulla todennäköisesti on hyvin paljon enemmän tietoa ja ymmärrystä lahjasoluhoidoista ja lahjasoluilla perheellistymisestä kuin läheiselläsi.
Lahjasoluhoidoissa oleva tai lapsen jo saanut, on kyseisen asian vahva asiantuntija ja paljon pidemmällä asian ymmärtämisen ja konkreettisen tiedon suhteen, kuin läheisensä. Vanhempi voi tästä syystä tahtomattaan saada kouluttajan, kasvattajan, neuvonantajan tai tukijan roolin.
Läheisille voi ja tulee kertoa millaista tukea kaipaat ja miten he voivat tukea sinua.
Se mitä odottaa läheisiltä voi olla yhtä monimutkaista, kuin tieto jonka he ovat vastaanottaneet.
Kun jaat tietoa läheisille, heidän on helpompi tukea sinua!
Lue lisää läheisille lahjasoluteemasta puhumisesta tästä Simpukka-lehdessä 1/2020 julkaistusta artikkelista: Turvallinen avoimuus lahjasoluperheen tukena.
Läheisten reaktiot: välttäminen vs. uteliaisuus
Läheisten reaktioissa tulee ottaa huomioon heidän olemassa olevat resurssit tiedon vastaanottamisen suhteen. Vaikka itse onkin tilanteessa vailla tukea, tulisi huomioida tilanteen olosuhteet, konteksti ja tunteet, joita tieto nostattaa.
Läheiset voivat kokea monenlaisia tunteita ja ajatuksia
Eivät ymmärrä asiaa
Välttelevät aihetta ja siitä puhumista
Sivuuttavat aiheen
Eivät kykene vastaanottamaan heille kerrottua asiaa
Häpeän kokemus voi näyttäytyä välinpitämättömyytenä
Uteliaisuutta
Vanhempien huolet läheisille puhumisen suhteen:
Nolatuksi tuleminen (aiheuttaa sitä muille tai huoli siitä, että lapset kokisivat näin)
Tuomituksi tuleminen
Hylkääminen
Erilaisuuden kokeminen
Pääsääntöisesti vanhempien huolet läheisten suhteen eivät realisoidu, vaan perheet saavat osakseen:
Kiinnostusta
Lämpöä ja välittämistä
Tukea
Uteliaisuutta
Jaettua onnen kokemista
Joskus läheiset tarvitsevat aikaa pohtia kuulemaansa
Milloin läheisille kertomista kannattaa erityisesti harkita
Läheisellä on vaikeuksia ymmärtää asioita esimerkiksi muistisairaudesta johtuen tai läheisellä on muita kognitiivisia haasteita.
Läheisen ja vanhemman välinen suhde on haastava.
Perheen ulkopuolelta tulevat haasteet: jos joku läheinen haluaa/ aikoo satuttaa lasta tiedolla/ torjua lapsen sen vuoksi, että hän on saanut alkunsa lahjoitetuilla sukusoluilla. Jos lähipiirissä tietoon ei suhtauduta arvostavasti ja kunnioittavasti.