Lahjaksi saatu lapsi
Lapseni kasvaessa on suru siitä, etteivät meitä yhdistä geenit, myös kasvanut. En osannut odottaa sitä. Raskausaikana mietin asiaa paljonkin, mutta vauva- ja pikkulapsiaikana asia jäi pitkälti unohduksiin. Lapsi oli ihana ja omanlaisensa, sellainen kuin pienet lapset tapaavat olla. Mutta nyt – hän alkaa kasvaa niin ulkoisesti, persoonallisuudeltaan kuin kiinnostuksenkohteiltaankin omaksi itsekseen, ja voin nähdä paljon sekä isältä että tutulta lahjoittajalta peräisin olevia piirteitä. Entä minulta? Ei niinkään. Meissä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä, ja se välillä satuttaa.
Kipeää on myös tehnyt lapsen ja lahjoittajan suhteen puute, vaikka joskus ajattelin että se olisi myös helpotus – että jos emme olisi kovin paljon tekemisissä, ei tarvitsisi kipuilla oman menetyksensä ja perheen rajojen suhteen. Poissa silmistä, poissa mielestä. Mutta koska lahjoittaja ei näytä tuntevan mitään mielenkiintoa lapseen, joka kuitenkin kasvaa ja kehittyy hänen perimästään, huomaankin kaipaavani sitä. Ja miltä lapsesta mahtaa tulevaisuudessa tuntua, kun hän kuulee ja tajuaa, että lahjoittaja asuu lähellä, kuuluu ystäväpiiriin, mutta ei ole kiinnostunut?
Olen jo pitkään käynyt läpi isovanhempieni jäämistöä, sekä äidin että isän puolelta. Miettinyt sukupolvien ketjua ja potenut surua siitäkin, että minun, meidän geneettinen sukulinjamme päättyy tähän. Vanhemmillani on kaksi lasta, minä ja veljeni. Veljeni haluaa elää lapsetonta elämää, ja minun ainut lapseni on geneettisiltä juuriltaan kotoisin aivan muualta. Vaikka psykologina ja psykoterapeuttina ajattelen, että ympäristöllä ja sosiaalisilla suhteilla on meille valtava merkitys, ajattelen myös, että biologian merkitys on lähes yhtä suuri. Siksi ketjun katkeaminen tuntuu pahalta.
Ehkä lapsettomuus ja sen herättämä suru onkin pidempi, jopa elämänmittainen prosessi, eikä vain akuutti kriisi, joka hellittää kun lapsen vihdoin saa – tai päättää elää elämäänsä ilman lapsia. Vaiheita vain on monenlaisia. Välillä suru pysyy pinnan alla ja välillä pulpahtaa taas esiin, aaltoilee. Nyt on taas surun aika, mutta kevyempiä vaiheita tulee – ja lapsen kanssa eläminen on silti ilo joka päivä.
Helmi Nauhanen on psykologi ja psykoterapeutti, sekä yhdeksänvuotiaan lahjamunasoluilla alkunsa saaneen lapsen vuoroviikkoäiti.