Lahjasoluhoidot julkisella sektorilla
Julkaistu 19.10.2019, päivitetty viimeksi 11.12.2024
Lahjasoluhoitoja on vuoden 2019 lopusta lähtien saanut julkisen terveydenhuollon varoin. Hoitoja saavat nais-miespariskunnat, naisparit ja itselliset naiset. Lahjasoluhoitojen kriteerit on linjattu sairaaloiden kansallisessa työryhmässä ja ne ovat valtakunnallisesti samat.
Kaikki viisi hedelmöityshoitoja tarjoavaa yliopistosairaalaa TAYS, HUS, TYKS, KYS ja OYS tarjoavat oman erva-alueensa potilaille hedelmöityshoitoja lahjoitetuilla sukusoluilla.
Lahjasoluhoitoja tarjoavat yliopistosairaalat:
Tampereen yliopistollinen sairaala
Lisätietoja lahjasoluhoidoista Taysissa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Lisätietoja lahjasoluhoidoista HUSissa.
Turun yliopistollinen keskussairaala
TYKSissä toteutetaan vain lahjasiittiöhoitoja. Lahjamunasoluja tarvitsevat potilaat ohjataan lähetteellä hoitoon toiseen yliopistosairaalaan. Lisätietoja lahjasoluhoidoista TYKSissä.
Oulun yliopistollinen sairaala
Lisätietoja lahjasoluhoidoista OYSissa.
Kuopion yliopistollinen sairaala
Lisätietoja lahjasoluhoidoista KYSIssä.
Hoitoprosessi
Hoitoihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä, jonka voi saada esimerkiksi terveyskeskuksen omalääkäriltä, työterveydestä tai yksityiseltä gynekologilta.
Hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti lääkärin ja hoitajan kanssa. Hoitoprosessiin kuuluu aluksi laboratoriokokeita ja lääkärin tutkimus, joiden avulla selvitetään millaisella hoitokaavalla aloitetaan.
Hoitoprosessiin kuuluu aina ammattilaisen tarjoama lahjasoluneuvonta, jonka antaa yleensä klinikan psykologi/ psykoterapeutti. Lahjasoluneuvonnassa olennaista on pohtia omia ajatuksia lahjasoluilla perheellistymiseen liittyen sekä tulla sinuiksi sen kanssa, miten aikoo puhua lapselle lahjasolutaustasta. Lisätietoa lahjasoluhoidoista.
Hoitojen kustannukset
Julkisella sektorilla maksat jokaisesta käynnistä poliklinikkamaksun (vuonna 2025 enintään 66,70€ euroa käynniltä) sekä hoidoissa käytettävät lääkkeet.
Yksityisten klinikoiden hinnat vaihtelevat klinikoittain, hinnastot löytyvät klinikoiden verkkosivuilta.
Lääkkeet: Suurin osa hoidoissa käytettävistä lääkkeistä kerryttää Kelan vuotuista maksukattoa.
Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 1.1.2025 nykyisestä 50 eurosta 70 euroon. Lääkekorvausten vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto on ollut 626,94 vuonna 2024. Se suurenee 633,17 euroon vuonna 2025. Lisätiedot.
Hoitojonot
Hoitojonoista saat ajantasaisen tiedon hoitoa tarjoavalta klinikalta.
Vapaan hoitopaikan valinta
Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita hoitopaikkasi vapaasti, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Huomioithan, että koko hoitoprosessi siirtyy tällöin valitsemaasi sairaalaan, käsittäen kaikki hoitoon liittyvät toimenpiteet ja käynnit. Vapaan hoitopaikan valintaan sitoudutaan vuodeksi. Voit lukea vapaan hoitopaikan valinnasta lisää täältä.
Lahjasoluhoitojen linjaukset julkisella sektorilla
Lahjasoluhoitojen kriteerit julkisella sektorilla on luotu yliopistosairaaloiden kansallisessa työryhmässä yhteistyössä niin, että kaikki hoitoja tarjoavat yliopistosairaalat noudattavat samoja kriteereitä. Jokainen hoitopäätös tehdään yhdessä sovittujen kriteerien puitteissa yksilöllisesti, hoitoihin hakeutuvan tilanne huomioiden. Hoitojen linjaukset ovat samassa linjassa muiden julkisella sektorilla toteutettavien hedelmöityshoitojen suhteen.
Ikä ja hoitopäätös
Julkisella sektorilla hoidetaan alle 40-vuotiaita.
Hoitojen aloittaminen edellyttää hoitopäätöstä. Hoitopäätös tulee tehdä ja hoidot tulee aloittaa, ennen kuin hoitojen kohteena oleva nainen on täyttänyt 40 vuotta. Tilanne arvioidaan ja hoitopäätös tehdään jokaisen hoidon kohdalla erikseen. Hoitopäätöstä ei voi saada yli 40-vuotiaana.
IVF-hoidoissa siirretään kaikki omat alkiot. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos IVF-hoidoissa on saatu alkioita pakkaseen, voidaan ne siirtää, vaikka hoitojen kohteena oleva on täyttänyt 40-vuotta. Pakastettuja alkioiden siirrot tulee toteuttaa niin, että nainen on alle 45-vuotias ja mies alle 62-vuotias. Tämän jälkeen ei alkioita siirretä tai säilytetä.
Painoraja ja aiemmat lapset
Painoraja on lahjasoluhoitojen suhteen sama kuin hedelmöityshoidoissa omilla soluilla. Hoitojen kohteena olevan naisen BMI tulee olla 19- 35. Miehen BMI tulee olla alle 38.
Lahjasoluhoitoihin hakeutuvalla voi olla yksi lapsi ennestään, pariskunnalla voi olla ennestään yksi yhteinen lapsi.
Nikotiinituotteet
Hoitoihin hakeutuva ei saa käyttää mitään nikotiinituotteita. Tämä koskee kaikkia pariskuntia ja itsellisiä hoitoihin hakeutuvia, oli sitten kyseessä omat tai lahjoitetut sukusolut.
Annettavien hoitojen määrät
Omilla soluilla tehtävät hedelmöityshoidot ja lahjasoluhoidot lasketaan yleensä määrällisesti yhteen. Tämä tarkoittaa, että IVF/ ICSI -hoitoja voidaan tehdä yhteensä kolme, joka pitää sisällään niin omilla kuin lahjasukusoluilla tehtävät hoidot. Inseminaatioita tehdään julkisella sektorilla korkeintaan kuusi, mutta hoitovasteen ollessa alhainen kaikkia kuutta inseminaatiohoitoa ei välttämättä toteuteta, vaan siirrytään IVF-/ ICSI-hoitoihin. Inseminaatioiden ja IVF-/ ICSI-hoitojen yhteenlaskeminen tapahtuu tapauskohtaisesti, kuitenkin perussääntö on se, että inseminaatioita ja IVF/ ICSI-hoitoja voi olla yhteensä korkeintaan kuusi esim. neljä inseminaatioita ja kaksi IVF/ ICSI-hoitoa. Raskaus nollaa hoitamäärät.
Sisarvaraus
Julkisen sektorin sukusolupankeista voi tehdä sisarvarauksen niihin sukusoluihin, joiden avulla ensimmäinen lapsi on saanut alkunsa. Sisarvarauksen tekeminen edellyttää edellä mainittujen hoitokriteerien täyttymistä, ja sitä, että sukusolupankin resurssit ovat varauksen tekemiseen riittävät. Sisarvarauksesta sovitaan aina klinikalla erikseen, sitä ei tehdä hoidon yhteydessä automaattisesti.
Potilasryhmät ja hoitojen toteutus
Lahjasoluhoitoja saavat kaikki potilasryhmät, eli naisparit, itselliset naiset ja nais-miesparit. Kaikkia kohderyhmät ovat samassa hoitojonossa. Eri sairaaloiden välillä lahjasukusoluilla toteutettavien hoitojen aloitusaikataulut vaihtelevat käytännön valmistelujen kuten ensikäynnin ja lahjasoluneuvonnan toteuttamisen ja sukusolujen saamisen suhteen. Lahjasoluhoitojen suhteen ei todennäköisesti kyetä noudattamaan kaikissa sairaaloissa hoitotakuuta. Sairaanhoitopiireillä käytössä olevat sukusolut vaihtelevat sairaalakohtaisesti sen mukaan, mikä sukusoluja kullakin sairaalalla on käytössään.
Itsellisten naisten kohdalla lahjasoluhoito voidaan aloittaa julkisella sektorilla, kun parisuhteen päättymisestä on kulunut vuosi ja itsellisen naisen tulee olla vähintään 25- vuotias. Tämän ovat linjanneet kaikki yliopistosairaalat yhdessä. Itselliset naiset voivat olla yhteydessä omaan hoitavaan tahoon jo suunnitellessaan lahjasoluhoitoihin hakeutumista ja tiedustella miten omalla kohdalla hoitoprosessi voitaisiin käynnistää. Eli hoitavaan tahoon voi olla yhteydessä ennen kuin on täyttänyt 25-vuotta tai ennen kuin parisuhteen päättymisestä on kulunut yksi vuosi.
Lahjasukusoluja tarvitaan nyt kipeästi
Lahjasoluhoitoja tarjotaan tasavertaisesti niin nais-miespareille, naispareille kuin itsellisille naisille. Lahjasoluhoidot mahdollistuvat sukusolujen lahjoittajien avulla, joita tarvitaan nyt kipeästi. Yliopistosairaalat etsivät munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, sukusolujen lahjoittamisesta voit kysyä omasta sairaanhoitopiiristäsi. Julkisen sektorin lahjasoluhoidoissa ei käytetä ulkomaisten sukusolupankkien sukusoluja.
Hoitojen yhdenvertaisuus
Simpukka ry tekee yhdessä muiden perhejärjestöjen kuten Sateenkaariperheet ry:n kanssa vaikuttamistyötä sen eteen, että lahjasoluhoidot toteutuvat julkisella sektorilla yhdenvertaisesti. Helminauha-hanke on osa Simpukan toimintaa ja se käynnistyi vuonna 2019. Hanke on saanut STEA:lta kolmivuotisen jatkorahoituksen (2022 -2024) ja se tarjoaa tietoa ja tukea lahjasoluilla lasta toivoville, lahjasoluilla perheellistyneille, lahjasolutaustaisille henkilöille, heidän läheisilleen ja heitä kohtaaville ammattilaisille.
Sateenkaariperheet ry on tehnyt oman katsauksensa lahjasoluhoidoista julkisella sektorilla, löydät sen täältä.
Lisätietoa
-
Tietoa hedelmöityshoitojen säätelystä, linkki: Hedelmöityshoidot, Valvira.
-
Valviran antamat lupaohjeet lapsettomuusklinikoille hedelmöityshoitoja koskien, linkki: Lupaohjeet, Valvira.
-
Sukusolujen luovutusrekisteri Luoteri, linkki: tietoa Luoterista, Valvira.