Lahjasoluhoitojen tilanne julkisella sektorilla

Julkaistu 19.10.2019, päivitetty viimeksi 17.2.2021
Lahjasoluhoidot julkisella sektorilla
Lahjasoluhoitoja on vuoden 2019 lopusta lähtien saanut julkisen terveydenhuollon varoin. Hoitoja saavat nais-miespariskunnat, naisparit ja itselliset naiset. Kaikki viisi hedelmöityshoitoja tarjoavaa yliopistosairaalaa TAYS, HUS, TYKS, KYS ja OYS tulevat antamaan oman erva-alueensa potilaille hedelmöityshoitoja lahjoitetuilla sukusoluilla sitä mukaan, kun sukusoluhoitojen edellyttämät luvat ovat kunnossa.
Alla tietoa sairaaloiden tilanteesta:
TAYS
Lähetteitä otetaan vastaan ja lahjasoluhoidot aloitettu. Lisätietoja täältä.
HUS
Lähetteitä otetaan vastaan ja lahjasoluhoidot aloitettu. Lisätietoja täältä.
TYKS
Lähetteitä otetaan vastaan ja lahjasoluhoidot aloitettu. TYKSissä saa vain lahjasiittiöhoitoja ja lahjamunasoluja tarvitsevat potilaat ohjataan lähetteellä hoitoon toiseen yliopistosairaalaan. Lisätietoja täältä.
OYS
Lähetteitä lahjasoluhoitoihin otetaan vastaan ja lahjasoluhoitoprosesseja on jo käynnistetty lahjasoluneuvonnan osalta. Lahjasolujen lahjoittajia tarvitaan nyt kipeästi! Lisätietoja OYSissa annettavista hoidoista ja sukusolujen lahjoittamisesta voit lukea täältä.
KYS
Lähetteitä lahjasoluhoitoihin otetaan vastaan ja lahjasoluhoitoprosesseja on jo käynnistetty lahjasoluneuvonnan osalta. Lahjasolujen lahjoittajia tarvitaan nyt kipeästi! Lisätietoja KYSissa annettavista hoidoista ja sukusolujen lahjoittamisesta voit lukea täältä.
Vapaan hoitopaikan valinta
Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Huomioithan, että koko hoitoprosessi siirtyy tällöin valitsemaasi sairaalaan, käsittäen kaikki hoitoon liittyvät toimenpiteet ja käynnit. Voit lukea vapaan hoitopaikan valinnasta lisää täältä.
Lahjasoluja tarvitaan nyt kipeästi
Lahjasoluhoitoja tarjotaan tasavertaisesti niin nais-miespareille, naispareille kuin itsellisille naisille. Lahjasoluhoidot mahdollistuvat lahjasolujen lahjoittajien avulla, joita tarvitaan nyt kipeästi. Yliopistosairaalat etsivät munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, lahjasolujen lahjoittamisesta voit kysyä omasta sairaanhoitopiiristäsi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ja Simpukan Helminauha-hanke seuraavat aktiivisesti lahjasoluhoitojen käynnistymistä yliopistosairaaloissa ja tiedotamme lahjasoluhoitojen tilanteesta sitä mukaan kun tiedämme lisää. Tasavertainen lahjasoluhoitojen tarjoaminen on tärkeä asia monelle tahattomasti lapsettomalle, joille lapsen saaminen omilla soluilla ei ole mahdollista.
Lahjasoluhoitojen linjaukset julkisella sektorilla
Olemme Helminauha-hankkeessa käyneet keskusteluja kolmen yliopistollisen sairaalan vastuulääkäreiden kanssa lahjasoluhoitojen käynnistymisestä ja hoitojen antamisen kriteereistä julkisella sektorilla. Lahjasoluhoitojen käynnistämistä on yliopistollisissa sairaaloissa valmisteltu jo jonkin aikaa ja kriteerit hoitojen antamisen suhteen on luotu sairaaloiden kesken yhteistyössä. Ennen kaikkea hoitojen käynnistäminen edellyttää sitä, että sairaalat saavat lahjasoluhoidoissa tarvittavia sukusoluja ja hoitojen antamisen edellytykset esim. sukusolupankkien osalta täyttyvät.
Lapsettomuushoitoja tarjoavat yliopistolliset sairaalat ovat tehneet yhteiset linjaukset lahjasoluhoitojen antamisen kriteereiden suhteen. Jokainen hoitopäätös tehdään yksilöllisesti, hoitoihin hakeutuvan tilanne huomioiden. Hoitojen linjaukset ovat samassa linjassa muiden julkisella sektorilla toteutettavien hedelmöityshoitojen suhteen.
Ikä ja hoitopäätös
Hoitopäätös tulee tehdä ennen kuin nainen on täyttänyt 40 vuotta. Hoidot voidaan toteuttaa yli 40-vuotiaana, jos hoitopäätös on saatu alle 40-vuotiaana ja kaikki omat alkiot siirretään. Tilanne arvioidaan ja hoitopäätös tehdään jokaisen hoidon kohdalla erikseen. Hoitopäätöstä ei voi saada yli 40-vuotiaana.
Painoraja ja aiemmat lapset
Painoraja on lahjasoluhoitojen suhteen sama kuin hedelmöityshoidoissa omilla soluilla, BMI tulee olla alle 35. Lahjasoluhoitoihin hakeutuvalla voi olla yksi lapsi ennestään.
Annettavien hoitojen määrät
Omilla soluilla tehtävät hedelmöityshoidot ja lahjasoluhoidot lasketaan määrällisesti yhteen. Tämä tarkoittaa, että IVF/ ICSI -hoitoja voidaan tehdä yhteensä kolme, joka pitää sisällään niin omilla kuin lahjasukusoluilla tehtävät hoidot. Inseminaatioita voidaan julkisella sektorilla tehdä korkeintaan kuusi, mutta hoitovasteen ollessa alhainen kaikkia kuutta inseminaatiohoitoa ei toteuteta, vaan siirrytään IVF/ ICSI-hoitoihin. Inseminaatioiden ja IVF/ ICSI-hoitojen yhteenlaskeminen tapahtuu tapauskohtaisesti, kuitenkin perussääntö on se, että inseminaatioita ja IVF/ ICSI-hoitoja voi olla yhteensä korkeintaan kuusi esim. neljä inseminaatioita ja kaksi IVF/ ICSI-hoitoa. Aiemmat hoidot huomioidaan hoitomääriä laskettaessa, mikä tarkoittaa, että yksityisellä klinikalla tehdyt lahjasoluhoidot lasketaan mukaan julkisen puolen hoitomääriin.
Potilasryhmät ja hoitojen toteutus
Lahjasoluhoitoja saavat kaikki potilasryhmät, eli naisparit, itselliset naiset ja nais-miesparit.Kaikkia kohderyhmiä hoidetaan yhdenvertaisesti ja kaikki ovat samassa hoitojonossa. Eri sairaaloiden välillä lahjasukusoluilla toteutettavien hoitojen aloitusaikataulut vaihtelevat käytännön valmistelujen kuten ensikäynnin ja lahjasoluneuvonnan toteuttamisen ja sukusolujen saamisen suhteen. Lahjasoluhoitojen suhteen ei todennäköisesti kyetä noudattamaan kaikissa sairaaloissa hoitotakuuta. Sairaanhoitopiireillä käytössä olevat sukusolut vaihtelevat sairaalakohtaisesti sen mukaan, mikä sukusolupankki kullakin sairaalalla on käytössään.
Itsellisten naisten kohdalla lahjasoluhoito voidaan aloittaa julkisella sektorilla, kun parisuhteen päättymisestä on kulunut vuosi. Tämän ovat linjanneet kaikki yliopistosairaalat yhdessä. Itselliset naiset voivat olla yhteydessä omaan hoitavaan tahoon kuitenkin jo ennen tätä vuoden täyttymistä ja tiedustella miten omalla kohdalla hoitoprosessi voitaisiin käynnistää.
Hoitojen yhdenvertaisuus
Lapsettomien yhdistys Simpukka tekee yhdessä muiden perhejärjestöjen kuten Sateenkaariperheet ry:n kanssa vaikuttamistyötä sen eteen, että lahjasoluhoidot toteutuvat julkisella sektorilla yhdenvertaisesti. Helminauha-hanke on osa Simpukan toimintaa, hanke on saanut STEA:lta kolmivuotisen rahoituksen ja sen tavoitteena on tarjota tietoa ja tukea lahjasoluperheille. Hankkeesta löydät lisätietoja täältä.
Sateenkaariperheet on tehnyt oman katsauksensa lahjasoluhoidoista julkisella sektorilla, löydät sen täältä.