Lahjasoluneuvonta
Lahjasoluneuvonta lahjasoluhoitojen tukena
Hoitoa edeltävän lääketieteellisen ja psykologisen neuvonnan tarkoituksena on tukea eri vaihtoehtojen harkinnassa ja päätöksenteossa sekä antaa valmiuksia joko aloittaa tai luopua hoidoista lahjasoluilla.
Lääketieteellisessä neuvonnassa annetaan tietoa eri hoitovaihtoehdoista, hoitojen onnistumismahdollisuuksista ja niihin liittyvistä riskeistä sekä hedelmöityshoitoja säätelevästä lainsäädännöstä.
Lahjasoluhoitojen yhteydessä annettavan psykologisen neuvonnan tarkoituksena on ensisijaisesti antaa tietoa, mutta myös saada alkuun lahjasoluhoitoihin liittyvä tunneprosessointi ja pohdinta, sekä tuoda esille hedelmöityshoitolain velvoitteet. Neuvonnan tarkoituksena on myös selvittää, että hoitoon hakeutuvilla on asianmukainen käsitys hoidoista ja, että hoidoille ei ole estäviä tekijöitä.
Neuvonnassa kulminoituu asian monimuotoisuus ja neuvonta sopeutetaan aina tapauksen mukaan. Tärkeää on, että neuvonnassa kaikkien osapuolien – vastaanottajaparin, luovuttajan ja hoidon tuloksena syntyvän lapsen ääni ja tarpeet tulevat kuulluiksi. Vaikka avoimuus on itsestään selvää suurelle osalle neuvontaan saapuvista, neuvonnassa puhutaan aina lapsen oikeudellisesta asemasta ja lapsen näkökulmaa painotetaan.
Jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että neuvontaprosessiin nivoutuu alusta alkaen vertaistuki. On myös tärkeää sopia tapaaminen lapsettomuusklinikalle lapsen syntymän jälkeen.
Lahjasoluhoitoihin liittyvät erityiskysymykset neuvonnassa:
Lapsettomuuskokemus ja biologisesta lapsitoiveesta luopuminen
Kiintymyssuhdekysymykset
Lapsen kehitys ja identiteetti
Elämä lapsen kanssa, lapselle ja ulkopuolisille kertominen
Luovuttajaan liittyvät kysymykset
Vanhemmuuden identiteetti
Nais-miesparit
Apu sopeutumiseen uudessa tilanteessa.
Hoitohistoria ja lapsettomuuskokemus. Neuvontaa saapuva pari voi olla menossa kohdassa (a,b,c,) d hoitojen suhteen. Silloin neuvonnassa on tärkeää kysyä: ”Miten te olette jaksaneet hoidot?”
Avoimuuskysymykset. Miten puhua lapselle hänen taustastaan? Kenelle muille asiasta on hyvä puhua? Tässä kohdassa on hyvä kysyä, mikä tekee juuri teidän perheen olemisesta mahdollisimman hyvää? Kenen on hyvä tietää asiasta ja missä vaiheessa? Näitä asioita on suositeltavaa miettiä etukäteen, jotta kaikilla olisi aikaa prosessoida asiaa. Näihin asioihin ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan olennaista on, mikä juuri kyseessä olevalle perheelle sopii. Turvallinen avoimuus suositeltavaa.
Naisparit
Vanhemmuuden identiteetti
Kantavan äidin valinta ja ei-kantavan äidin kokemus tasa-arvoisena vanhempana. Miten kantava äiti on valikoitunut? Onko päätös tuntunut helpolta?
Kysymykset sukuun ja muuhun sosiaaliseen lähiympäristöön liittyen.
Mahdolliset muut raskaudet.
Itselliset naiset
Motiivit itsellisenä naisena hoitoon hakeutumiseen. Tärkeää on tietää, millä tarinalla itsellinen nainen tulee neuvontaan? Taustalla voi olla oma kokemus itsellisen äidin lapsena tai sitten sopivaa kumppania ei ole löytynyt.
Luovuttajan valintaa liittyvät kysymykset. Mikä ajatus neuvontaan hakeutuneella on luovuttajasta?
Millainen elämäntilanne ja terveydentila itsellisellä naisella on.
Vanhemmuuden haasteet.
Sosiaalinen tukiverkko ja verkostojen luominen. Tärkeää on miettiä ennalta, esimerkiksi sitä, miten pärjää yksin lapsen kanssa, jos vaikka itse sairastuu?
Muita neuvonnan piiriin hakeutuvia ryhmiä:
Kumppanuusvanhemmat
Apilaperheet
Muut perhemuodot
Muut kuin cis-sukupuoliset vanhemmat