Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:“Normaali taulukko”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:“Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:“Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
LAHJASOLUNEUVONTA – tukea uuteen valmistautuessa
Haluammeko todella tätä?
Tuntuisiko lapsi sitten omalta?
Mitä jos tämäkään hoito ei onnistu?
Miten ja kenelle tästä pitäisi puhua?
Minkälaiset ihmiset oikein hakeutuvat lahjoittajiksi?
Miten päästä yli pettymyksestä, ettei raskaus omilla sukusoluilla alkanutkaan?
Miksi tästä pitää puhua, vaikka hoitojen aloittaminen on vielä pitkän jonon päässä ja lapsen saaminen epävarmaa?
Mitä lapsi tästä sitten ajattelee?
Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin haetaan yhdessä vastauksia lahjasukusoluhoitoihin kuuluvilla neuvontakäynneillä. Hedelmöityshoitolaki velvoittaa hoitoa antavan tahon paitsi antamaan hoitoon tulossa oleville perheille tietoa lahjasoluhoitoihin liittyvästä lainsäädännöstä, myös tarjoamaan mahdollisuuden keskusteluun, miten toivotun tulevan lapsen lahjasukusolualkuperä voisi perheen ja lähipiirin keskinäisiin suhteisin vaikuttaa ja miten mahdollisesti vaikealta tuntuvista asioista voisi selvitä.
Jokaisen lahjasukusoluhoitoa harkitsevan perheen (olipa vanhempia kaksi tai yksi) takana oleva taival on omanlaisensa. Vaikka lainsäädäntö määritteleekin neuvonnalle raamit, on jokainen neuvontakeskustelu yksilöllinen riippuen perheen tilanteesta sekä esille nousevista kysymyksistä.
Hyvässä neuvonnassa on mahdollista pohtia, mitä lahjasoluhoitoon lähteminen juuri itselle merkitsee. Aikaa ja tilaa tulee olla myös mahdollisten aikaisempien lapsettomuus-, hoito- ja menetyskokemusten läpikäymiselle: jotta uuteen vaiheeseen voi siirtyä, olisi hyvä voida päästää irti aiemmista toiveista ja suunnitelmista. Tämä voi joskus vaatia monenlaisten ristiriitaisten tunteiden kohtaamista – ja aikaa. Moni onkin jälkeenpäin todennut, että lahjasukusoluhoitoihin usein liittyvä odotusaika tuli tarpeeseen: mietittävää ja tunnetyöskentelyä olikin yllättävän paljon.
Lahjasukusoluneuvontaa antavat yleisimmin psykologit ja terapeutit, minkä vuoksi neuvontaan tulijalla voi joskus olla ennakkoajatus joutumisesta tutkimuksen tai arvioinnin kohteeksi. Neuvontakeskusteluissa psykologista tietoa kuitenkin ensisijaisesti käytetään välittämään tietoa hoitoprosessissa ja lahjasukusoluhoidossa tyypillisesti heräävistä kysymyksistä yksilöllisesti juuri kyseessä olevan perheen tilanteen ja tarpeet huomioiden. Kysymyksillä tulisi olla neuvonnassa keskustelua herättävä, ei kuulusteleva funktio.
Laki ja etiikka velvoittavat hoitoa antavan tahon varmistamaan, että lapselle voidaan taata turvallinen ja tasapainoinen kehitys. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hoitoihin hakeutuvilta edellytettäisiin täydellisyyttä tai kykyä jonkinlaiseen supervanhemmuuteen. Ristiriidat ja vaikeudet ovat luonnollinen osa kaikkien ihmisten elämää ja varsinkin lapsettomuutta kokeneet ovat joutuneet huomattavan psyykkisen kuormituksen kantajiksi. Kyky havaita ja puhua myös vaikeista ja kysymyksiä herättävistä asioista, on sekä yksilön että perheen hyvinvointia tukeva ominaisuus. Surua ja kysymyksiä saa neuvonnassa tuoda esille.
Ammattilainen voi myös auttaa kommunikaatiossa: usein monimutkaisilta ja epämääräisiltä tuntuvat tunteet ja ajatukset jäsentyvät keskustelussa, joka toivottavasti voi neuvontakäynnin jälkeen jatkua kotona tai muiden läheisten kanssa. Neuvontatyöntekijä voi myös tarvittaessa tukea suruprosessissa tai hakemaan lisäapua vaikeaan tilanteeseen.
Neuvontaa antavan ammattitaitoon kuuluu myös tiedon antaminen ja keskustelu lapsen lahjasolualkuperän merkityksestä perheelle ja lapselle itselleen. Tutkimukseen ja lahjasukusoluperheiden seurantaan perustuvan tiedon jakamisen avulla pyritään edukaation lisäksi auttamaan hoitoon tulevia tutkimaan omia ajatuksiaan vanhemmuudesta, perheen ja lapsen hyvinvoinnista sekä itselle sopivalta tuntuvasta avoimuudesta liittyen lapsen lahjasolualkuperään.
Perheiden kirjo on nykypäivänä moninainen ja lahjasoluhoitoja tehdään erilaisissa tilanteissa. Myös avoimuuskysymykset vaihtelevat aina sen mukaan missä kohdassa perhe- ja hoitospektriä ollaan. Esimerkiksi: Mikäli parilla takana on pitkälti jo muita hoitoja, mutta niistä ei ole lähipiirille puhuttu, olisiko niistäkin hyvä kertoa ja jos kyllä, niin miten, milloin ja kenelle? Jos perheessä on jo entuudestaan muulla tavoin alkunsa saaneita lapsia, miten auttaa kaikkia lapsia tasapuolisesti ymmärtämään omaan ja sisarusten alkuperään liittyviä kysymyksiä? Minkälaisia kysymyksiä tutun luovuttajan asetelmassa olisi syytä miettiä? Onko yksin hoitoon hakeutuvalla itsellisellä äidillä velvollisuus vastata mahdollisiin isää koskeviin kysymyksiin raskausuutista jakaessaan? Joutuuko sateenkaariperheen lapsi pienellä paikkakunnalla hankaliin tilanteisiin ja miten niistä voisi selvitä? Olisiko toisen vanhemman ennen hoitoja tapahtuneesta transprosessista syytä puhua lapselle?
Neuvonnassa puhutaan myös lapsen ja perheen kehityskaarella tyypillisesti esille nousevista asioista. Uskallus ajatella omaa toivottua vanhemmuuttaan ja toivottua tulevaa lasta tilanteessa, jossa hoito ei ole vielä alkanut eikä hoidon lopputulosta voida taata, voi tuntua joskus vaikealta. Moni pitkän lapsettomuuden kokenut toteaa neuvontakäynnillä, ettei pettymyksen pelossa halua mennä asioiden edelle. Kuitenkin uskaltautuminen tähän pohdintaan luo neuvontaan yleensä sen keskeisimmän ja antoisimman sisällön.
Toive vanhemmuudesta on useimmille yksi elämän suurimmista ja syvimmistä toiveista. Näiden toiveiden kanssa neuvontavastaanotolla työskennellessä kunnioitus, kohtaaminen ja kuuleminen ovat keskeisiä periaatteita. Lahjasukusoluneuvonnan tavoitteena on ennen kaikkea tarjota turvallinen paikka hyvälle valmistautumiselle uuteen mahdollisuuteen.
Jutun on kirjoittanut psykologi, psykoterapeutti Terhi Vihko.