Lahjasoluilla alkunsa saaneiden ajatuksia omasta taustasta
Mitä lahjasoluilla alkunsa saaneiden henkilöiden kokemuksista tiedetään?
Valtaosa lahjasoluilla alkunsa saaneista pitää suhdetta alkuperäänsä joko neutraalina tai hyvänä, ja he kokevat olevansa erityisen toivottuja ja odotettuja. Erityisesti ne lahjasolutaustaiset, joilla on hyvä ja luottamuksellinen suhde vanhempiinsa, ja jotka ovat aina tienneet alkuperänsä, kokevat lahjasolutaustansa hyväksyttäväksi ja neutraaliksi asiaksi.
Vanhempien kertoman mukaan lahjasoluilla alkunsa saaneet lapset suhtautuvat tietoon alkuperästään varsin luonnollisesti. Kun lahjasoluilla alkunsa saanut lapsi on saanut kasvaa tietoon taustastaan koko elämänsä ajan, on taustasta tullut luonnollinen osa häntä ja hänen tarinaansa. Vanhempien kertoman mukaan osa lapsista on kiinnostunut lahjasolutaustastaan ja pohtii mitä se hänelle tarkoittaa, miten se vaikka vaikuttaa ulkonäköön tai siihen millainen on. Osa lapsista ei reagoi tietoon mitenkään tai ole siitä aktiivisesti kiinnostunut. On tärkeää, että lahjasoluilla alkunsa saaneen lapsen kanssa käydään avointa keskustelua hänen tarinastaan ja siihen liittyviä kysymyksiä pohditaan yhdessä hänen kanssa.
Ne lahjasolutaustaiset henkilöt, jotka ovat saaneet tiedon alkuperästään yli 18-vuotiaana, ovat kuvanneet suuttumuksen, petetyksi tulemisen ja järkytyksen tunteita useammin kuin ne, jotka ovat saaneet varhain tiedon alkuperästään. Kun tiedon lahjasolutaustasta saa aikuisena, aiheuttaa tämä ymmärrettävästi monenlaisia ristiriitaisia tunteita. Tieto omasta taustasta voi aiheuttaa hämmennystä, paljon kysymyksiä siitä, mitä lahjasolualkuperä tarkoittaa ja miksi vanhemmat ovat salanneet tiedon.
Lahjasolutaustaisten suhtautuminen sukusolujen lahjoittajaan
Useiden tutkimusten mukaan pääasiallinen syy tietää lahjoittajan henkilöllisyys on uteliaisuutta ja kiinnostusta tietää, kuka lahjoittaja on. Lahjasolutaustaiset ovat kokeneet tärkeäksi saada tietoa lahjoittajan ulkonäöstä, luonteenpiirteistä, terveydentilasta ja usein myös lahjoittajan lapsista. Lahjasolutaustaiset ovat kuvanneet, että tarkempi tieto lahjoittajasta auttaa heitä saamaan kokonaisemman kuvan itsestään.
Lahjasolulasten vanhempien mukaan suhtautumistapoja on kahdenlaisia: Niitä, joille tausta on merkityksellinen ja jotka haluavat tietää lisää lahjoittajastaan, ja niitä, joille tieto ei merkkaa mitään, ja jotka ovat tyytyväisiä ja kokevat olevansa kokonaisia lahjasolutaustastaan huolimatta. Lahjasolutaustaiset, jotka etsivät tietoa lahjoittajasta, ovat maininneet, että he haluavat tietää omasta geneettisestä taustastaan. Samoin kuin adoptoiduilla lapsilla, tieto omasta perimästä auttaa rakentamaan kuvaa siitä, kuka minä olen.
Myönteinen suhde vanhempiin ei vähennä lahjasolutaustaisten halua saada lisätietoa lahjoittajasta. Tutkimusten mukaan tieto geneettisestä taustasta on merkityksellistä erityisesti nuoruudessa ja aikuisiällä.
Tutkimusten mukaan lahjasolutaustaiset naiset ovat miehiä aktiivisempia tiedonhaussa ja naiset etsivät lahjoittajaa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet. Erityisesti itsellisten äitien lapset haluavat tietää lahjoittajansa henkilöllisyyden useammin kuin kahden vanhemman perheen lapset. Muun muassa Scheib ym. (2017) ovat tutkineet asiaa ja tutkimuksen mukaan reilu kolmannes naisparien lapsista, neljännes heteroparien lapsista ja yli puolet (58 %) itsellisten äitien lapsista oli hakenut lahjoittajan tietoja. Lahjasolutaustaiset ihmiset alkavat selvittää lahjoittajan henkilöllisyyttä yleisimmin 17 - 27 vuoden iässä.
Aikuisten lahjasolutaustaisten ajatuksia
Mitä aiemmin lapselle puhutaan lahjasolutaustasta ja sen merkityksestä, sen parempi.
Läpinäkyvyys ja avoimuus on ehdottoman tärkeää.
Lahjasolutaustainen tulee aina olemaan utelias siitä, mistä hän on tullut. Lapset eivät halua, että vanhempi loukkaantuu tästä uteliaisuudesta.
Tietoisuus juurista ja suvun terveyshistoriasta on lahjasolutaustaisille tärkeää.
Tieto lahjasolutaustasta ei heikennä tai vaaranna vanhempi-lapsi -suhdetta.
Se, että lahjasolutaustainen haluaa tietää lahjoittajasta ja omasta geneettisestä taustastaan ei tarkoita sitä, että hän olisi tyytymätön omaan perheeseensä ja etsisi jotain parempaa. Tutkimusten mukaan lahjasolutaustaiset ovat varmoja siitä, keitä heidän vanhempansa ovat.
Miksi lahjasoluilla alkunsa saaneet ovat kiinnostuneita sukusolujen lahjoittajasta?
Tutkimusten tuloksina on selvinnyt seuraavaa:
1) Terveydellisten riskien välttäminen
Lahjasolutaustaisilla ihmisillä on tarve tietää geneettisen suvun terveyshistoriasta, jotta he voivat tietää oman (ja omien lastensa) alttiuden sairastua tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin. Heillä on myös huoli siitä, että jos he eivät tiedä lahjoittajansa henkilöllisyyttä, he voisivat muodostaa seurustelusuhteen ihmiseen, jolla on sama lahjoittaja.
2) Omien juurien löytäminen
Joillekin lahjasolutaustaisille ihmisille geneettisellä siteellä on väliä ja genetiikka luo oman merkityksellisen siteen suhteessa lahjoittajaan. Yksi esimerkki tästä on se, että lahjoittajan tekemän lahjoituksen vuoksi lapsi on ylipäätään olemassa. Joillakin lahjasolutaustaisilla ihmisillä on tarve kiittää lahjoittajaa siitä, että lahjoittaja teki hänen elämästään mahdollisen.
3) Itsestä kokonaisemman kuvan rakentaminen ja oman elämäntarinan täydentäminen
Ihmisillä on tapana kertoa ja kuvata omaa elämäänsä tarinana, johon kuuluu menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Yksi osa tätä tarinaa on oman elämän alku ja aika ennen sitä, ts. mikä johti siihen, että juuri minä olen syntynyt tähän maailmaan. Ihmisillä on tarve tietää oma taustatarinansa. Tämä johtaa lahjasolutaustaisten ihmisten tarpeeseen tietää enemmän lahjoittajasta, hänen taustoistaan ja motiiveistaan.
4) Omien luonteenpiirteiden ymmärtäminen
Monet lahjasolutaustaiset ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, millaisia henkisiä ominaisuuksia lahjoittajalla on, millainen temperamentti hänellä on ja miten hän käyttäytyy. He eivät varsinaisesti halua sidettä lahjoittajaan vaan he haluavat nähdä, mitä yhteisiä ominaisuuksia he jakavat.
5) Omien ominaisuuksien ja kykyjen löytäminen ja arviointi
Tieto lahjoittajasta voi auttaa lahjasolutaustaisia ihmisiä löytämään omia piilossa olevia kykyjään ja arvioimaan omaa lahjakkuuttaan jossain tietyssä asiassa. Ilman tätä tietoa jotkut lahjasolutaiset ihmiset ovat kokeneet vaikeuksia tunnistaa omia kiinnostuksen kohteitaan ja kyvykkyyttään tiettyihin asioihin.
6) Vääryyden korjaaminen ja oman tiedonsaantioikeuden takaaminen
Monet lahjasolutaustaiset ihmiset kokevat, että tieto lahjoittajasta kuuluu jo lähtökohtaisesti heille itselleen, koska tämä tieto koskee juuri ja vain heitä itseään. He perustavat näkemyksensä siihen, että normaalisti hedelmöitetyillä lapsilla on luontaisesti tieto omista geneettisistä vanhemmistaan ja on väärin ja epäreilua, että heillä ei ole tätä tietoa. Kenelläkään ei ole oikeuttaa salata heiltä tätä tietoa. Heidän mukaansa tieto omasta genetiikasta on syntymäoikeus ja lahjoittajan anonymiteetti sotii tätä oikeutta vastaan.
7) Omien perintötekijöiden ja (suku)historian kartoittaminen
Oman sukupuun piirtäminen pitäisi olla mahdollista ja luonnollista kaikille ihmisille. On tärkeää tietää oma kulttuurinen tausta, se mistä tulee, ymmärtää tiettyjä perittyjä ominaisuuksia ja tietää sukuhistoriasta. Myös se, ketkä muut jakavat saman lahjoittajan on lahjasolutaustaisille ihmisille tärkeä tieto.
Kaikki nämä tiedot auttavat lahjasolutaustaisia ihmisiä oman identiteetin rakennustyössä ja edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Haluavatko lahjasolutaustaiset tietää lahjoittajan henkilöllisyyden?
Tutkimusten mukaan lahjasolutaustaisten toiveet tietää lahjoittajansa henkilöllisyys vaihtelee hyvin paljon. Myös se, miten geneettinen tausta vaikuttaa siihen, miten lahjasoluilla alkunsa saanut kokee oman itsensä ja omat juurensa, vaihtelee hyvin paljon.
Motiiveja lahjoittajan selvittämiseen on tutkimusten mukaan monia, mutta se ei tarkoita sitä että kaikki lahjasolutaustaiset haluaisivat tai heillä olisi tarvetta tietää näitä asioita.
Joillekin lahjasolutaustaisille lahjasolutaustalla ei ole mitään merkitystä, eikä sillä ole mitään vaikutusta heidän identiteettinsä rakentumiseen. Näin ollen heillä ei myöskään ole kiinnostusta selvittää kuka lahjoittaja on. Näistä ihmisistä tiedetään liian vähän ja erityisesti siitä, miksi heille näillä asioilla ei ole mitään merkitystä.
Asiaa on ajateltu selittävän ensinnäkin se, missä iässä ja missä olosuhteissa lapsi saa kuulla omasta taustastaan. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että yllättäen tai myöhemmässä iässä saatu tieto voi aiheuttaa erityisiä haasteita tiedon vastaanottajalle. Tieto voi ymmärrettävästi järkyttää, herättää paljon kysymyksiä ja hämmennystä.
Myös sillä on väliä, miten lahjasolutaustainen ihminen suhtautuu lahjoittajaan ts. mitä hän toivoo lahjoittajalta saavansa. Toisille tieto lahjoittajasta merkitsee tietoa siitä, “kuka minä olen ja mitä minusta voi tulla”, ja toisille se taas merkitsee esimerkiksi oman elämäntarinan rikastumista. Jotkut ovat vain uteliaita omaa lahjoittajaansa kohtaan.
“Haluan nähdä kuka hän on.”
“Olen halunnut nuoresta asti tietää, koska minulle aina sanottiin, että en näytä äidiltäni.”
“Haluan nähdä, näytänkö samalta kuin lahjoittaja”.
Vain jäävuoren huippu tapaa lahjoittajan
Useiden tutkimusten mukaan pääasiallinen syy tietää lahjoittajan henkilöllisyys näyttää olevan vain uteliaisuutta ja kiinnostusta tietää, kuka lahjoittaja on.
Lasten kysymyksiä lahjoittajalle:
Mistä lahjoittajan perhe on kotoisin?
Missä lahjoittaja on/asuu nyt?
Mikä hänen nimensä on?
Miltä hän näyttää?
Miksi hän halusi lahjoittaa siittiöitään/munasolujaan?
Onko muita lapsia syntynyt lahjoituksen kautta?
Mistä hän on kiinnostunut? Mitä hän tekee työkseen?
Olisiko hän valmis kirjoittamaan minulle?
Olisiko hän valmis tapaamiseen?
Lähteet: (mm. Freeman 2016; Beeson ym. 2011; Javda ym. 2010; Rodino ym. 2011; Blake ym. 2010.)
KUVIO: Freeman, T. 2016. Jäävuoren huippu: Miten lahjasolutaustaiset ihmiset suhtautuvat tietoon lahjoittajan henkilöllisyydestä
Lahjasolutaustaisten henkilöiden tuen tarve, kysely kevät 2021
Teimme keväällä 2021 Helminauha-hankkeessa kyselyn lahjasolutaustaisten henkilöiden tuen tarpeista. Kyselyn tuloksia hyödynnetään lahjasolutaustaisille henkilöille tarjottavan tuen ja toiminnan kehittämisessä.
“Pohtiiko joku muu sitä saako koskaan tietää mitään puolesta suvustaan?”
“Tärkeältä tuntuu se, että saan ymmärrystä ja vahvistuksen siitä, että on normaalia ja sallittua tuntea kiinnostusta ja kaipuuta näitä juuria kohtaan ja siitä, ettei tunteissani tai tarpeissani ole mitään väärää.”