Lahjasoluteemoja ja perheiden monimuotoisuutta käsitteleviä lastenkirjoja
Lastenkirjat ovat hyvä apu, kun käsitellään lasten kanssa perheiden monimuotoisuutta, lahjasoluilla lapsiperheellistymistä ja lapsen omaa tarinaa.
Jos tiedät jonkin hyvän, aiheeseen liittyvän lastenkirjan, vinkkaa siitä meille sähköpostilla jenni@simpukkary.fi.
Monimuotoiset perheet verkoston sivuille on koottu laaja lista perheiden monimuotoisuutta käsitteleviä kirjoja.
Myös Sateenkaariperheet ry:n sivuille on koottu lastenkirjoja, joissa seikkailevat monimuotoiset perheet. Sateenkaariperheiden kirjalistan lopussa on myös vinkkejä itse täytettävistä vauvakirjoista, joissa vanhempien sukupuolta tai määrää ei ole määritelty.
OUR story - How we became a family?
Kirjasarjasta löytyy sopiva lukuisiin eri perhemuotoihin. Tämän ja muuta englanninkielistä kirjallisuutta löydät brittiläisen Donor Conception Networkin eli DCN:n verkkokaupasta.
The pea that was me: An egg donation story
Kimberly Kluger-Bell 2012.
Kirja sopii yhdeksi lapsen ensimmäisistä lahjasolukirjoista. Sarjasta löytyy kirjat myös esim. lahjasiittiö- ja lahja-alkiotilanteisiin.
Why Don’t I Have A Daddy?: A Story of Donor Conception
George Anne Clay 2008.
Kirja itsellisestä leijonaäidistä, joka on saanut pentuleijonan lahjasoluilla ja juttelee aiheesta pentunsa kanssa.
Prinsessa pikkiriikki ja (kaamea) totuus vauvoista
Ninka Reittu, Hannele Lampela 2020, Otava.
Pikkiriikki toki tietää, että vauvat kasvavat äitien vatsassa. Mutta miten ne ovat sinne päätyneet? Kirjassa kerrotaan muun muassa siitä, että vauvan voi haluta myös yksin ja silloin joku voi lahjoittaa vauvasiemeniä, koska vauvasiemeniä tarvitaan kahdenlaisia.
Anna Fiske 2020, Otava.
Hauskasti kuvitettu kirja, jossa selitetään muun muassa mitä tarkoittaa yhdyntä ja sukusolut sekä kerrotaan, että kaikki eivät voi saada lapsia yhdynnän kautta.
Pupujuttu ja muita vauvasatuja
Outi Hovatta 1993.
Kirjassa kuvataan sadun keinoin erilaisia tapoja saada lapsia mm. lahjoitetuilla soluilla.
Riina Katajavuori, RiikkaToivanen & Maiju Tokola 2015, Tammi.
Kirjassa puhutaan perheiden monimuotoisuudesta, hedelmöityshoidoista ja lahjasoluista lapsille ymmärrettävällä tavalla. Voit hyödyntää tätä puhuessasi lapselle lahjasolutaustasta.
Susanna Silvander-Rosti 2024, Otava.
Sulon ja Elsin perheeseen odotetaan vauvaa. He järjestävät tulokkaan kunniaksi vauvakutsut naapureilleen. Juhlissa katsellaan yhdessä vauvakuvia ja todetaan, että lapsi voi tulla perheeseen yhtä hyvin sairaalasta kuin lentokoneesta. Joskus vauva saa alkunsa äidistä ja isästä ja toisinaan lahjasiemenistä.
Sulon ja Elsin mummo karkuteillä
Susanna Silvander-Rosti 2023, Otava.
Kaksoset Sulo ja Elsi leikkivät mummonsa kanssa piilosta, mutta pian käy ilmi, että mummo on vähän liiankin taitava piiloutumaan. Lapset eivät löydä häntä mistään!
Etsintöjen edetessä Sulo ja Elsi kohtaavat monenlaisia ihmisiä, joiden luo mummo on jättänyt johtolankoja, ja lopulta tilanteesta selvitään yhteistuumin. Kylläpä naapurustossa on kivaa porukkaa. Miten tylsää olisikaan, jos kaikki olisivat samanlaisia.
Susanna Silvander-Rosti 2021, Otava.
Sulo ja Elsi intoilevat muutosta Kevätmäen värikkäisiin puutaloihin. Kaksosia kuitenkin mietityttää, asuuko niissä leikkikavereita. Onneksi heidän kaksi äitiään kannustavat rohkeasti tutustumaan uusiin naapureihin, joihin lukeutuvat ainakin kaukaa etelästä muuttanut Aishan ja Fulan perhe ja ihanan bonussiskon saaneet Nelli ja Neea.
Sulo ja Elsi kohtaavat uusien kavereiden kanssa hauskoja hetkiä ja oppivat, että kaikki perheet ovat yhtä hyviä. Rakkaus ratkaisee, olipa kyseessä sitten uusperhe, adoptioperhe, yhden vanhemman perhe, sateenkaariperhe, maahanmuuttajaperhe tai jokin muu.
Felicity Brooks, Mar Ferrero & Tuuli-Maaria Rauta 2020.
Iloisesti kuvitettu lasten tietokirja, jossa selitetään selkeästi ja lapsentajuisesti perheeseen, sukulaissuhteisiin sekä perheessä tapahtuviin muutoksiin liittyviä käsitteitä.
Riikka Jäntti 2015, Tammi.
Pikku hiiri on kirjasarja, jossa seurataan hiiriäidin ja hänen hiirilapsensa elämää. He touhuavat yhdessä kaikenlaista ja tutustuvat uusiin asioihin.
Anna-Karin Garhamn 2018, Otava.
Ruun perheeseen kuuluvat hän ja äiti. He tekevät yhdessä monelaisia asioita, kuten matkustavat lentokoneella ja käyvät hammaslääkärissä. Kirjan avulla voi tutustua lapsen kanssa näihin kokemuksiin vaikka etukäteen.
Onnikujan kaverukset ja pomppiva massu.
Maaret Kallio & Susanna Ruuhilahti 2014, Väestöliitto.
Kirjan avulla voi pohtia alle kouluikäisten lapsen kanssa elämän tärkeitä kysymyksiä: ystävyyttä, rakkautta, perheitä, ihmissuhteita, kehoa ja kasvamista.
Mistä on pienet vauvat tehty? Katerina Janouch & Mervi Lindman 2004, Tammi.
Erinomainen teos siitä, mistä vauvat tulevat.
Vauvapullaa
Noora Pyyry 2010.
Perheitä on erilaisia ja niihin tulee lapsia monella tavalla. Silti kaikki vauvat ovat saaneet alkunsa samalla lailla, kahdesta pienen pienestä vauvasolusta.
Pirkko Harainen & Leena Lumme 2008.
Kirja kertoo erilaisista perheistä ja perhemuodoista.
Tittamari Marttinen & Aiju Salminen 2014, Pieni karhu.
Kirjassa kerrotaan luontevasti ja lämpimästi erilaisista perhemuodoista. “Kuu elää sateenkaariperheessä. Sana on hänestä kaunis ja värikäs, niin kuin on taivaalle ilmestyvä sateenkaarikin.”
LASTENOHJELMA: Tete ja mama
Ohjelmassa seurataan Teten ja hänen äitinsä elämää ja touhuja. Ohjelma Yle Areenassa.
Min familj
Anna-Clara Tidholm 2009, Olika.
För små barn är familjen jätteviktig, den är ju liksom nästan hela världen innan man sett så mycket av världen! Vi kan tycka att familjer ser mycket olika ut men hur den egna familjen ser ut är självklart för det lilla barnet.
Stjärnfamiljer
Minna Paananen 2014, Beta Pedagog.
En familj behöver inte alltid bestå av en mamma, en pappa och deras barn. Det finns många olika familjer och ingen är mer rätt än någon annan.
I den här boken får man träffa en del av de familjer som finns i vårt samhälle. Kanske kan du komma på några fler?
Varför finns jag?
Karin Salmson & Lina Sandquist 2016, Olika.
Går det att köpa ett barn i affären?
Eller göra ett av lera?
Få ett av tomten?
Hur går det egentligen till?
Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.
Ebbe och ägget
Petra Nilsson & Linn Gustafsson 2014, Vombat.
Ebbe är fyra år. Han vill ha en orm. Mamma vill ha en bebis. Hon har berättat hur både bebisar och ormar blir till. Mamma har fått bebisfrön av en donator. Kan det vara så att det är en orm-äggdonator som har lämnat ett ormägg till Ebbe? Boken utforskar vad en donator är för något och hur det går till när spermier (bebisfrön) och ägg doneras så att det ska kunna bli familjer.
Ebbe leker familj
Petra Nilsson & Johanna Arpiainen 2015, Vombat.
Ebbe är fem år. Idag ska han leka familj med sina kompisar på förskolan.
Men hur ska familjen se ut? Barnen är inte riktigt överens. Ebbe tycker att det ska vara en förälder, Iris tycker att det ska vara två mammor. Karl säger att barnen ska ha mamma-vecka och pappa-vecka Läs om hur det blir när både kärn- och stjärnfamiljsbarn leker familj!
Ebbe leker familj är en uppföljare till Ebbe och ägget där utgångspunkten är att vara en familj och ett barn som kommit till genom donator. I denna bok leker barnen på förskolan familj och ställs då inför konflikten hur en familj egentligen kan se ut, buden är flera, ingen familj är den andra lik men leken löser upp knutarna.
Familjeboken
Edward Summanen & Johanna Arpiainen 2015, Vombat.
Var kommer bebisar ifrån? Hur vet man vilka som är ens familj? Och hur blev jag själv till? Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj.
Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. En bok att läsa tillsammans, eller att låta lite äldre barn läsa på egen hand. Boken öppnar upp för samtal och reflektion kring temat familj.
Olle och Bolle -serie
Charlotta Lannebo & Ellen Ekman 2017, Rabén & Sjögren.
Olle och Bolle är bröder är Charlotta Lannebo och Ellen Ekmans första gemensamma bilderbok om bröderna och deras småstressade mamma. Charlotta fångar på pricken stök och tonläge, lugnet och sekunderna innan bråk som genom Ellen Ekmans illustrationer får kropp, smak och känsla. Bilder att titta länge på och en bok att läsa många gånger.
Minä ja uusi vauva
Bonnier Carlsen 2019, Lasten keskus.
Misa on saamassa pikkusisaruksen, mikä pohdituttaa häntä kovasti. Kirjassa esitellään monenlaisia tapoja, joilla perheisiin voi tulla lapsia.