PCO lapsitoiveen jarruna
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on monen lapsettomuustarinan taustalla. Oireyhtymään ei ole parannuskeinoa, mutta apua lapsettomuuteen voi saada itsehoidosta ja hedelmöityshoidoista.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on varsin yleinen naisten hormonitoiminnan häiriö, jota esiintyy noin 5-15 prosentilla naisista. Oireyhtymän syytä ei tarkkaan tunneta, mutta oireiden takana ovat häiriöt aivolisäkkeen säätelyhormonien erittymisessä. Keskeisiä oireita ovat kuukautisten epäsäännöllisyys, pitkittyneet vuodot tai jopa kuukautisten poisjääminen. Tyypillistä on myös karvoituksen lisääntyminen erityisesti kasvojen, vatsan ja selän alueilla. Oireyhtymään liittyy usein kudosten vähentynyt insuliiniherkkyys, joka voi aiheuttaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja lihomisherkkyyttä. Noin puolet PCO-naisista onkin ylipainoisia. Osalle oireet aiheuttavat vaikeuksia saada toivottu raskaus alulle.
PCOS voidaan todeta oireiden perusteella sekä gynekologisessa kaikututkimuksessa. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli kuukautishäiriöt ovat hankalia tai jos raskaus ei yrityksestä huolimatta ala tai jos oireet muuten huolestuttavat. Aina ultraäänitutkimuksessa havaitut runsaat munarakkulavarastot eivät ole PCO:a. PCO:n suhteen tehdään naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuoran mukaan paljon turhia diagnooseja. – Jos asia askarruttaa, on aina hyvä käydä huolellinen diagnostiikka ja tilanteen profilointi läpi. Joskus huoli poistuu, kun saa hyvän kuvan omasta tilanteestaan.
PCO lapsettomuuden taustalla
Kun munarakkula ei ovulaatiohäiriön vuoksi puhkea ja kierto on pitkä, on selvää, että hedelmöittymiselle otollisia tilanteita tulee harvemmin. PCO voi siis ainakin hidastaa raskaaksi tulemista. – Samanaikaisesti voi olla muitakin, esimerkiksi kumppanin tilanteeseen liittyviä seikkoja, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen, Olkinuora muistuttaa. – Kokonaiskuva olisi hyvä saada suhteellisen varhaisessa vaiheessa, jotta aika raskauden alkamiseen olisi mahdollisimman lyhyt ja mahdollisia hoitoja tehtäisiin hyvissä olosuhteissa. Tällöin hoidot ovat todennäköisimmin myös tuloksekkaita.
”PCOS on aiheuttanut minulle läpi elämän ongelmia itsetunnon kanssa, häpeää ja nyt lapsettomuutta.”
PCO-epäilyn kohdalla kokonaistilanteen kartoittaminen on ensimmäinen askel. Esimerkiksi Felicitas-klinikan hedelmällisyysneuvolan vastaanotolla voidaan etsiä sopivia keinoja mahdollistaa jopa spontaani raskaus. Usein raskaus saadaankin alkamaan melko vähin hoidollisin toimin. – Hedelmällisyysneuvolan toiminta tähtää juuri tähän – luomaan omista lähtökohdista parhaat edellytykset luonnon toimia itse, kiteyttää Olkinuora.
Hedelmöityshoidot ja niiden tarve riippuvat täysin yksilöllisestä tilanteesta. Hedelmöityshoitoja –munarakkulan kasvatusta, inseminaatioita ja IVF-hoitoja – tehdään, kun tilanne sitä vaatii ja kun kokonaisterveydentilan lähtökohdat ovat parhaalla tolalla. Usein PCO-naisten kohdalla tämä tarkoittaa myös painon pudottamista.
Oireet kuriin painonhallinnalla
Vaikka oireyhtymään ei ole parannuskeinoa, positiivista on, että oireita voidaan hallita. Oireiden ehkäisemisellä voidaan edesauttaa myös toivotun raskauden alkamista. Kierron säännöllistäminen hormonihoidolla on tehokasta. Raskautta toivovalle yhdistelmäehkäisypillerit eivät kuitenkaan ole vaihtoehto.
Useimmiten lääkäri kannustaakin painon pudottamiseen ja hallintaan. Reseptinä tällöin on noudattaa terveellistä ruokavaliota ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Pienikin painonpudotus voi säännöllistää kierron. On tärkeää tiedostaa, että laihtuminen saattaa olla PCO-naisille tavallista vaikeampaa. Ei siis kannata lannistua, jos paino ei heti putoa!
– Raskautta toivottaessa PCO-naisten olisi tärkeää käyttää foolihappoa ja huolehtia normaalipainoisuudesta, Olkinuora muistuttaa. – Ei ole yhdentekevää, missä olosuhteissa raskaus alkaa. Hyvässä ravitsemus- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnan tasapainossa alkava raskaus saa paremmat lähtökohdat kehittyä hyvin. Joillekin, joilla raskaus toivotusti alkaa, saattaa PCO aiheuttaa ongelmia myös raskauden aikana. Erityisesti riski raskaudenaikaiseen diabetekseen ja verenpaineen nousuun on kohonnut. PCO-diagnoosista onkin tärkeää kertoa neuvolassa raskauden seurantaa varten.
”Ajan myötä helpottaa”
PCO muuttaa kuvaa ajan kanssa. Joskus kierto säännöllistyy, ovulatorisuus lisääntyy ja spontaanin raskauden mahdollisuus kasvaa iän myötä. PCO-naisen runsaat munarakkulavarastot merkitsevät sitä, että hedelmällistä potentiaalia on. -Tämä on monelle pohjimmiltaan hyvä uutinen, toteaa Olkinuora.
Omaan tilanteeseen liittyvän huolen kanssa ei kannata aikailla vaan ottaa yhteyttä lääkäriin kokonaiskuvan saamiseksi. Näin voidaan varmistaa, että hoitoa tarvitsevat saavat oikea-aikaisesti hoitoa ja antaa aikaa niille, joilla on edellytykset saavuttaa toivottu tulos helpommin. – Se polku, johon sisältyy vähiten turhautumista, on suositeltavin. On tärkeää miettiä, mikä lähestymistapa tuntuu omalta, Olkinuora kehottaa. – Luulenpa, että pareilla itsellään on se tieto sisimmässään.
Asiantuntijana on haastateltu lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuoraa Felicitas-klinikalta.
Lähteet:
Duodecim terveyskirjasto: Munasarjojen munarakkulaoireyhtymä (PCOS), 2015. www.terveyskirjasto.fi
Maritta Hippeläinen: Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on terveysriski, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2002.
Lainaukset ovat Simpukan PCO:ta koskevan kyselyn vastauksista. Kiitos kaikille kokemuksiaan jakaneille!