Syyskuinen tervehdys Helminauha-hankkeesta
Aika on mennyt hurjaa vauhtia ja huhtikuussa 2019 alkaneesta hankkeesta on jäljellä enää loppusuora. Kolme vuotta on mennyt siivillä, ja paljon on saatu aikaan, mutta vielä niin moni asia on kesken ja toisaalta myös tarpeita on tullut toiminnan ja hankkeen kohderyhmien laajenemisen myötä koko ajan lisää. Tämän vuoksi viime toukokuussa haimme hankkeelle:
- jatkoa tulevaksi kolmeksi vuodeksi (2022 - 2024), ja
- kolmatta työntekijää kehittämään lahjasolutaustaisten henkilöiden toimintaa ja tukea.
Jatkohankkeen rahoituksesta saamme tietoa Stealta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) joulukuussa, joten tässä vaiheessa elämme hyvin epävarmoja aikoja hankkeen tulevaisuuden suhteen.
Helminauha-hankkeen toistaiseksi viimeinen syyskausi on nyt siis käynnissä ja yhtä aikaa, kun hankkeen normaali toiminta jatkuu, me hankkeessa katsomme myös tulevaan, ja käymme läpi erilaisia vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen. Tulevaan varautuminen on tarpeen, jotta joulukuussa olemme valmiita toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla taataksemme Helminauha-toiminnan ja perheiden tuen säilymisen rahoituksen määrästä riippumatta. Totuus on, että jos Helminauha-hanke ei saa jatkoa, niin jostakin toiminnasta on luovuttava, mutta esimerkiksi vertaistukea olisi edelleen saatavilla ja hankkeen aikana kehitettyjen perhevalmennusten jatkuminen taattaisiin kouluttamalla ohjaajia perhevalmennuksen käyneistä vanhemmista.
Me Simpukassa olemme epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta kuitenkin toiveikkaita hankkeen jatkumisen suhteen. Lahjasoluperheiden toiminnan ja tuen tarve on suuri. Lahjasoluhoitoja on vuoden 2019 lopusta lähtien saanut julkisen terveydenhuollon varoin, ja hoitoja saavat yhdenvertaisesti niin nais-miespariskunnat, naisparit kuin itselliset naiset. Tämä on tarkoittanut sitä, että yhä useammalla lasta toivovalla on mahdollisuus perheellistyä lahjoitettujen sukusolujen avulla. Hankkeen toiminnan ja tuen piiriin hakeutuu jatkuvasti lisää lahjasolujen avulla perheellistyneitä ja lahjasolujen avulla lasta toivovia. Erityisesti itsellisesti lasta toivovien ja lapsen saaneiden vanhempien määrä hankkeen toiminnassa on kasvanut valtavasti hankkeen kolmen vuoden aikana. Tästä voidaan päätellä, että Helminauha-hankkeesta tiedetään, tuelle ja toiminnalle on tarvetta ja niiden piiriin osataan myös hakeutua.
Olemme Helminauha-hankkeen kolmannen vuoden aikana tavoittaneet entistä enemmän lahjasolujen avulla syntyneitä henkilöitä, ja keväällä 2021 hankkeen tekemästä kyselystä lahjasolutaustaisille henkilöille selvisi, että yhtä lailla heillä on verkostoitumisen sekä toiminnan ja tuen tarvetta. Myös vuosi 2025, jolloin ensimmäiset vuoden 2007 hedelmöityshoitolain jälkeen lahjasolujen avulla syntyneet lapset täyttävät 18 vuotta ja heillä on mahdollisuus selvittää lahjoittajan henkilöllisyys, on entistä lähempänä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Helminauha-hankkeessa on varauduttava tulevaan ja kehitettävä hankkeen toimintaan vastataksemme näihin tarpeisiin.
Elämme jännittäviä aikoja ja vajaan kolmen kuukauden kuluttua tiedämme, miten Helminauha-hanke jatkuu vuonna 2022. Nyt nautitaan vielä perhevalmennuksista, verkkoluennoista ja vertaistoiminnasta, ja joulukuussa sitten järjestellään Helminauhan helmet uudelleen seuraaville kolmelle vuodelle.