Uusia ja muuttuvia yhteisöjä
Kuvittele, että sinulla on salaisuus, jonka kaikki näkevät – siltä minusta raskausaikana tuntui. Lahjasoluhoidoilla alkunsa saanut raskaus vei minut monenlaisten kysymysten äärelle suhteessa elämäni ihmisiin. Työyhteisö voi lapsettomalle, lapsettomuushoidoissa kävijälle tai perinteisestä ydinperheestä poikkeavassa perheessä elävälle olla joko voimavara tai taakka. Lapsettomuushoitojen salaaminen tai jatkuvat raskauskyselyt voivat tehdä rentouttavista kahvitauoista piinaa. Omassa työssäni olen valinnut jonkinlaisen kultaisen keskitien: lähimmät työtoverini ovat tienneet hoidoista ja myöhemmin lapseni lahjasolutaustasta, muiden silmissä olen vain tullut raskaaksi sopivasti muutamia kuukausia työpaikkani vakinaistamisen jälkeen. Ennen raskautta pakoilin kahvitunteja, koska en kestänyt jatkuvaa lastenlasten ihastelua. Raskaaksi tultuani yritin hymähdellä tarinoille siitä, kuinka lapset niin usein ovat vanhempiensa kaltaisia. Koin jollain tapaa huijaavani kaikkia: mieleni teki sanoa, ettei kaikki ole siltä miltä näyttää – olen toki raskaana, mutta ristiriita oman kokemuksen ja muiden näkemyksen välillä tuntui valtavalta: koin edelleen olevani lapseton, toisten silmissä olin jo äiti.
Perhe ja sukulaiset ovat usein tiiviisti mukana uuden perheenjäsenen odotuksessa. Monet lahjasoluperheet eivät kuitenkaan kerro lapsensa taustasta esimerkiksi omille vanhemmilleen. Omalla kohdallani olisin kokenut sen mahdottomana – olimme käyneet lapsettomuushoidoissa vuosia, enkä olisi jaksanut (tai halunnut) salata asiaa. Tietysti olisimme voineet vain antaa kaikkien ymmärtää, että omilla soluilla tehdyt hoidot tehosivat viimein – mutta melkoinen salaisuuden taakka olisi jäänyt sekä meidän että lapsen kannettavaksi. Tosin kaikkien kohdalla perhe ja sukulaiset eivät välttämättä ymmärrä tai hyväksy lahjasoluhoitoja, jolloin voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta vaieta. Valinta on jokaisen oma, ja uusi perheenjäsen tuo toki paljon iloa joka tapauksessa.
Lahjasolulapsen ja -perheen erityisenä verkostona voivat olla lahjoittaja perheineen, mikäli lahjoittaja on ollut tuttu. Tällöin lapsen elämässä voivat olla mukana myös mahdolliset geneettiset sisarpuolet, joita meidän lapsellamme on kaksi. Heidän kanssaan asiasta ei juuri ole vielä keskusteltu – lasten iästä johtuen asian käsittely on toistaiseksi tasolla ”ai jaa, voinko pelata pleikkarilla?”. Nähtäväksi jää, muodostaako tyttäremme tulevaisuudessa näiden biosisarustensa kanssa jonkinlaisen laajennetun sukulaisuussuhteen varsinkin, kun todennäköisesti hän jää ilman samassa perheessä kasvaneita sisaruksia.
Maailmalla lahjasoluperheet ovat varsin laajasti organisoituneet ja muodostaneet omia yhteisöjään. Suomessa toiminta on vielä lapsenkengissä – kirjaimellisesti – mutta aluillaan kuitenkin. Helminauhaverkosto on hieno mahdollisuus päästä osalliseksi saman kokeneiden yhteisöön, joka tosin nyt vielä koskee lähinnä meitä vanhempia, mutta vähitellen toivottavasti lapsiakin. Suomalaiset eivät tosin ehkä ole kovin innokkaita lähtemään tämänkaltaiseen vertaistoimintaan mukaan; perheen asiat halutaan pitää perheen asioina. Kunnioitettavaa toki sekin, mutta ehkä meillä olisi jotain opittavaa esimerkiksi brittilaisestä Donor Conception Networkista, jonka edelliseen tapaamiseen kokoontui 70 eri-ikäistä lahjasolulasta vanhempineen. Raskaasta salaisuudesta voikin tulla yhdistävä voimavara.
Yhteisöt merkitsevät minulle tällä hetkellä pitkälti rajanvetoa puhumisen ja puhumattomuuden, avoimuuden ja sulkeutumisen välillä. Raskauden ja lapsen ensimmäisen vuoden aikana olen usein törmännyt tilanteisiin, joissa olen joutunut miettimään, kuinka paljon elämästämme ja lapsestamme kerron muille. Yhteisöillä on toki paljon muutakin merkitystä: niiltä saa paljon tukea, niin perheeltä, ystäviltä, työyhteisöstä kuin harrastustenkin kautta. Ystävät ovat minulle olleet selkeimmin ryhmä, joiden kohdalla ei ole tarvinnut miettiä, mitä kertoo: olen voinut puhua vapaasti kaikesta. Monille internetin vertaistukiryhmät toimivat samalla tavalla varauksettoman tuen antajina. Helposti ajatellaan, että lapsettomalta puuttuu jotain. Oman kokemukseni mukaan tilanne on kuitenkin päinvastainen: olen päässyt osalliseksi yhteisöistä, joihin minulla ei ilman lapsettomuutta ja lahjaksi saatua lasta olisi mitään asiaa. Toivoa sopii, että myös lapseni kokisi saman – että hän on saanut jotain enemmän.
Muistutuksena vielä, että Helminauha-hanke kerää niin vanhempien kuin lastenkin tarinoita Helminauha-hankkeen nettisivuille. Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse piia@simpukka.info tai jenni@simpukka.info.