Vanhempien tarinoita
Keräämme tänne sivustolle vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä. Tarinasi voi olla lyhyt ja ytimekäs tai voit kertoa oman tarinasi niin pitkästi, kuin sen kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai antamallasi nimellä. Käymme tarinan julkaisumuodon kanssasi vielä yhdessä läpi ja siksi toivomme tarinoita sähköpostitse.
Tarinoita voit lähettää Helminauha-hankkeen hankesuunnittelijalle:
Helminauha-hanke
hankesuunnittelija
Jenni Huhtala
jenni@simpukka.info
040 5323010
Vanhempien tarinoita lasten kanssa puhumisesta
Kuusivuotias lapseni alkoi eräs ilta nukkumaan mennessä miettiä ääneen sitä, mistä ja miten vauvansiemeniä eli siittiöitä saadaan. Sitten hän kysyi, missä äidin munat on ja pohti edelleen, kuinka lahjaksi saatu vauvamuna on laitettu mahaan kasvamaan.
Lapsen oli selvästi vaikea käsittää, että vauvanalku ei ole sama asia kuin munasolu, vaan myös isiltä on tarvittu siemen. Sitten hän ilmoitti 6-vuotiaan suoruudella: ”Sittenhän sä et omista mua!” Yritin selittää, että ei kukaan vanhempi oikeastaan omista lapsiaan. ”Kuka se täti on? Miksi et tiedä, kuka se on?” Ennen tätä keskustelua olin joutunut ottamaan hänen taustansa puheeksi perheen ulkopuolisen henkilön kanssa. Lapseni halusi kovasti itse kertoa asiansa, ja muotoili sen näin: ”Niin, mä en ole äidin…”
En oikein ole päässyt täysin sisälle hänen ajatusmaailmaansa asian suhteen, mutta kyllä nämä keskustelut ovat vähän mietityttäneet ja saaneet minut hetkeksi kyseenalaistamaan, kuka minä oikeastaan lapselleni olen ja minkä roolin hän lahjoittajalle antaa. Aiemmin en ole lahjoittajaa juuri miettinyt, enkä ole koskaan kyseenalaistanut itseäni ainoana ja ”täysivaltaisena” äitinä.
1 v ja 10 kk vanha lapseni kysyi Kaapo-sarjaa katsoessaan: ”Missä koira on?”. Ihmettelimme sitä yhdessä. Seuraavaksi hän kysyi: ”Missä isä on?”, ja minä kysyin: ”Tarkoititko missä Kaapon isä on?”. Hän vastasi, että ”joo”.
Kun olimme lähdössä ulos ja lapseni istui ulkovaatteissa omissa rattaissaan eteisessä, hän yllättäen kysyi: ”Missä isä on?” Minä sanoin, että ”sinulla ei ole isää, sinulla on äiti”. Hän sanoi siihen, että ”oma äiti” ja minä vastasin, että ”joo”. Sen jälkeen kerroin lyhyen tarinan siitä, miten eräs mies ja nainen ovat lahjoittaneet siemenet ja sen jälkeen ne on laitettu minun mahaan ja sitä kautta hän on kasvanut mahassa ja syntynyt tähän maailmaan. Tarinan jälkeen lapsi sanoi, että “ok”.
Kolmivuotias lapseni Asko (sanokaamme häntä Askoksi) on saanut alkunsa lahjamunasolusta, kuten myös hänen saman ikäinen kaverinsa Heini (sanokaamme häntä Heiniksi).
Oli kulunut ehkä kuukausi siitä, kun olimme viimeksi lukeneet Meidän pihan perhesoppaa tai muuten puhuneet lahjasoluasioista. Asko pomppi sohvalla ja alkoi jutella:
Asko: “Nyt se munasolu!”
Minä: “Missä on munasolu?”
Asko: “Siellä Heinillä.”
Minä: “Niin, Heinilläkin on se munasolujuttu.”
Asko: “Nyt mennään sinne Heinille!”
Lapsi jatkoi pomppimista ja poistuin keittiöön viestittelemään Heinin äidille. Sitten olohuoneesta kuului lauleskelua:
Asko: “Mä haluun mennä Heinin munasoluun!”
Ken Danielsin teoksessa Building a family with the assistance of donor insemination (2004, 141 -186) on havainnollistavia tarinoita lapsille puhumisesta vanhempien kertomana. Tarinoista käy hyvin ilmi muun muassa se, miten lapset ymmärtävät vanhempien kertomaa välillä väärin ja tulkitsevat heille kerrottuja asioita oman käsitys- ja ymmärryskykynsä mukaan. Alla pienet kuvaukset tarinoista ja kaksi tarinoista suomennettuna. Teos on mahdollista tilata Simpukan verkkokaupasta.
Walter ja Olivia 141 - 144, kaksi lasta, poika ja tyttö (eri lahjoittajat), lahjoitetut siittiöt.
Leonie ja Warren 144 - 147, kertovat yhdessä luodusta käsikirjoituksesta ja kahdesta näyttelijästä opeteltuja vuorosanoja näyttelemässä. Tytär istutettiin noin 5-vuotiaan sohvalle. Pojalle kerrottiin vasta, kun hän oli 8 vuotta. Poika ei ollut kiinnostunut vauvoista, kuten siskonsa ja tämän vuoksi myös kertominen meni pidemmälle. Tarinassa on myös kuvattu lasten esittämiä kysymyksiä. Heidän viestinsä on se, miten tärkeää vanhempien on pitää asiaa esillä.
Laurie ja Evelyn 147 - 149. Hyvää kuvausta siitä, miten vanhemmat valmistautuivat kertomaan asiasta, ja miten se jännitti heitä. Erityisesti se, miten lapset tulevat ottamaan viestin vastaan, pelotti etenkin isää.
Andrea ja Bridget 150 -154, kertovat tarinassaan, miten he alkoivat puhua 1,5-vuotiaalle tyttärelleen asiasta. He myös kertovat, millaisia kysymyksiä lapsi esitti 2 - 4 -vuotiaana (samoja kysymyksiä, mitä lapset muutenkin esittävät tuossa iässä). Lapsi otettiin myös mukaan lääkäriin, kun hänelle alettiin tehdä sisarusta.
Marie 154 - 156, kertoi pojalleen, kun hän oli 11 - 12 -vuotias. Pojan oli vaikea vastaanottaa uutista ja vanhempi kuvaa omia tuntemuksiaan ja katumustaan siitä, että ei kertonut aiemmin. Tämä on tarina siitä, kun lapsi ei suostukaan ottamaan vastaan omaa tarinaansa sillä tavoin, kun vanhempi olisi toivonut.
“Kun aloin odottaa poikaani Leetä, en juurikaan ajatellut, miten kerron asiasta hänelle. Kun vauva on pieni, kaikki ovat onnellisia ja vauvalla on isä ja äiti, mutta sitten kun lapsi kasvaa, mieleesi tulevat ajatukset siitä, miten lapsi syntyi tähän maailmaan.
Luin erään artikkelin, kun hän oli yhdeksän tai kymmenen ja silloin halusin alkaa tehdä asialle jotain, mutta en tiennyt kenen puoleen kääntyä. En ollut kertonut asiasta kenellekään ja pelkäsin kertoa asiasta muille, koska ajattelin että he voisivat kertoa asiasta pojalle. Lopulta puhuin lahjasoluneuvojalle, joka rohkaisi minua kertomisen aloittamisessa ja auttoi minua siinä, kuinka sen voisi tehdä.
Se oli vaikeinta, mitä olin ikinä elämässäni tehnyt, koska hän oli jo 11-vuotias. Kaikesta huolimatta halusin saada sen tehtyä, koska asia oli niin suuri. Kirjoitin muistiinpanoja, luin ja mietin. Varautuminen asiaan ja kertomisen aloittamisen odottaminen teki siitä todella vaikeaa. Tunteeni velloivat laidasta laitaan ja ne vaikuttivat myös asiasta kertomiseen.
Poikamme on miehelleni valtavan rakas, mutta kertomisen tullessa ajankohtaiseksi, hän ei enää asunut kotona vaan oli muuttanut ulkomailla. Halusin, että kerromme pojallemme asiasta yhdessä ja pyysin häntä tulemaan Lontooseen. Meillä oli käsikirjoitus valmiina, tiesimme mitä olimme sanomassa ja sen me tekisimme yhdessä. Halusimme tehdä parhaamme siinä tilanteessa.
Kun kerroimme hänelle, istuimme sohvalla hänen vierellään. Kerroimme hänelle kuinka paljon me häntä rakastamme, miten paljon me häntä halusimme ja miten arvokas hän meille on. Hän ei sanonut mitään ja sitten hän alkoi itkeä. Se oli niin surullista. Toivot, että osaisit käyttää oikeita sanoja ja haluaisit sanoa oikeat sanat ja olla oikeassa, ja silti se on niin vaikeaa. Luultavasti hänen iästään johtuen asia oli hänelle shokki. Jos hän olisi ollut kolme tai neljä tai ylipäätään nuorempi, se olisi ollut helpompaa.
Kaiken tämän jälkeen menimme yhdessä syömään, halimme häntä ja pidimme häntä kädestä. Itse olin helpottunut paineen häviämisestä, vaikka hän ei juuri sanonutkaan mitään. Seuraavana päivänä hän kysyi: “Luuletko, että paras kaverini on samanlainen?” Minä sanoin, että “ei” ja hän kysyi minulta tiesikö hänen veljensä asiasta. Kerroin, että tiesi. Kerroin Leen veljelle asiasta siksi, että veljekset ovat rakkaita toisilleen ja Lee ihaili veljeään ja en halunnut, että asiasta tulisi ongelma. Lee ei sanonut tämän keskustelun jälkeen juuri mitään.
Hän vaikutti olevan kunnossa ja en huomannut mitään muutoksia hänen käytöksessään, mutta sitten parin viikon jälkeen kysyin häneltä, että “Haluaisitko, että puhuisimme asiasta?” Hän sanoi, että “ei” ja jatkoi: “Toivon, että et olisi kertonut minulle.” Siitä lähtien yritin puhua hänelle asiasta ja kerroin lahjasoluverkoston tapaamisista ja pyysin häntä mukaan, mutta hän kieltäytyi aina. Kerroin hänelle, että siellä on paljon samanikäisiä lapsia, joihin hän voisi tutustua, mutta hän kieltäytyi lähtemästä. Hän luultavasti halusi unohtaa koko asian ja minun oli todella vaikeaa saada häntä avautumaan. Hän ei halua kuulla asiasta mitään, kun taas minun hartain toiveeni on, että voisimme puhua asiasta. Asia on vaikea ja se huolettaa minua koko ajan.
Toivon, että olisin kertonut hänelle aiemmin, ehkä kaksi- tai kolmevuotiaana. Olisi ollut hyvä, että asiaa ei olisi haudattu ja unohdettu näin pitkäksi aikaa. Kadun sitä kaikista eniten, että en kertonut hänelle aiemmin. Lee kysyi minulta, miksi en kertonut hänelle aiemmin ja kerroin, että lääkäri kehotti meitä olemaan kertomatta ja olin myös ollut tosi kipeä muutaman vuoden. Hän vaikutti ymmärtävän, miten iloinen olin, kun olin saanut kerrottua hänelle asiasta.
Tällä hetkellä hän on eristäytynyt ja minusta tuntuu, että olen jumissa asian kanssa. En voi edetä, koska en saa häntä puhumaan asiasta. Minusta tuntuu, että se vielä tapahtuu, mutta vaikeaa se on. Hän on nyt 15-vuotias ja kun hän on 17 tai 18, hän ehkä esittää kaikki ne kysymykset ja hän haluaa tietää, näyttääkö hän geneettiseltä isältään.”
Tom ja Ali 156 - 160, kertovat siitä, miten he halusivat kertoa, mutta odottivat lasten ottavan asian puheeksi.
Bettina ja Sven 160 - 164, kertoivat pojalleen, kun hän oli neljävuotias. Tarinassa käydään keskustelua siitä, miksi kannattaa aloittaa tuossa iässä. Perusjutut riittävät: Helpot sanat ja mahdollisimman vähän tietoa.
“B: Luin kirjan adoptiosta ja siinä kerrottiin lasten ongelmista, kun he olivat saaneet kuulla taustastaan 16-18 vuoden ikäisenä. Se oli aina heille vahingollista ja yksikään tarina ei päättynyt hyvin, kun he saivat kuulla asiasta 20-vuotiaana. Siitä tiesin, että minun täytyy kertoa.
S: Se ei koskaan ollut mikään suuri salaisuus.
B: Tiesin aina, että jos poikani kysyisi minulta, että “mistä minä olen tullut”, en ikinä valehtelisi hänelle asiasta. Emme päässeet yksimielisyyteen siitä, missä iässä kerromme asiasta lapsillemme. Minä ajattelin, että kolmen - neljän vanhana, mutta Sven piti minua hulluna ja sanoi, että noin pienelle ei voi kertoa tuollaisia asioita. Minä taas perustelin kantani sen perusteella, mitä olin oppinut adoptiokirjallisuudesta - miten he olivat asian hoitaneet. Mutta meidän piti keskustella asiasta.
S: Keskustelimme asiasta juuri ennen kuin Peter täytti neljä, ei siinä vaiheessa, kun olimme menossa hoitoihin.
B: Yritin vakuuttaa Svenin siitä, että neljä vuotta on juuri oikea ikä ja että yrittäisin selittää hänelle, että olimme surullisia ja halusimme vauvan ja kuvailisimme tunteitamme. Kuvittelin, mitä sanoja käyttäisin, jotta hän voisi ymmärtää tilanteemme. Adoptiokirjan mukaan lapsen ei tule koskaan uskoa, että tilanne voisi olla toinen. Jos kuusi tai seitsemän vuotiaalle lapselle sanoo, että “hän ei olekaan sinun isäsi”, olisit jo valehdellut lapselle. Sen vuoksi sen täytyy olla alusta asti selvää.
S: Kun Bettina kertoi minulle, että Peter oli kysynyt, mistä vauvat tulevat, hän oli silloin neljä, ja Bettina sanoi, että nyt meidän täytyy kertoa hänelle. Silloin ymmärsin, että olin neljä vuotta sitten sitä mieltä, että lapselle täytyy kertoa asiasta, mutta ajattelin, että minulla olisi 10 tai 12 vuotta aikaa totutella siihen, keksiä oikeat vastaukset ja sanat, ja nyt hän on neljä ja tarvitsen ne vastaukset heti. Ajattelin kuitenkin, että aika oli oikea, koska 12-vuotiaana se olisi jo vaikeaa. Olin aina valmistautunut siihen, että teini-ikä tulisi olemaan hankala etenkin tämän taustan vuoksi ja jos meille tulisi riitaa, hän voisi sanoa minulle jotain minua satuttavaa. Sen vuoksi päätin, että hetki oli tullut ja heidän tulee tietää kaikki nyt, koska jälkeenpäin tilanne saattaisi johtaan paljon pahempaan. Ajattelin, että on parempi kertoa mahdollisimman varhain, vaikka he eivät voisikaan vielä ymmärtää kaikkea, jotta he voisivat tietää, että heidän syntytarinaansa liittyy jotain erilaista.
B: Ja minä ajattelin, että se on tärkeää vanhemmille, koska he pelkäävät sitä hetkeä, kun asiasta täytyy puhua lapsille. Mutta se ei ole oikein, että odottaa, koska lapset aistivat, että asiaan liittyy jotain outoa ja he aistivat vanhempien hermostuneisuuden ja jännittyneisyyden. Olin hermostunut ja jännittynyt, kun hän oli neljä. Pelkäsin hänen reaktiotaan.
S: Ajattelin, että pahinta olisi, jos olisimme päättäneet kertoa lapsille ja sitten odottaisimme aina seuraavaan vuoteen ja lopulta lapsi olisi 15 ja sitten miettisimme, että pitäisikö hänelle kertoa, ja sitten taas siirtäisimme asiaa. Koskaan ei ole oikea hetki.
B: Peterin kanssa se tapahtui eräänä iltana kuuden aikaan. Olin viettänyt iltapäivän lukien lapsille kirjoja. Hän oli neljä ja valmistimme häntä ympärileikkaukseen, joten puhuimme paljon peniksestä ja kerroimme, miten hänen isällään oli tehty kivesoperaatio kun hän oli kymmenenvuotias. Tiesin, että minun piti kertoa siitä, jotta voin käyttää tietoa myöhemmin, kun kerroin lahjasoluista. Muutamaa päivää myöhemmin näytin hänelle kirjaa, jossa vauva on äidin mahassa ja siinä kerrottiin myös siittiöistä ja munasoluista. Kerroin hänelle elämän synnystä. Hän kysyi vauvoista ja miten ne pääsevät äidin mahaan ja kaikkia muita kysymyksiä. Tiesin, että hän ei ymmärtäisi mitä munasolut ja siittiöt ovat, mutta selitin, että niistä vauva syntyy. Sen jälkeen kerroin, että olimme surullisia, kun tiesimme haluavamme vauvan ja lääkäri kertoi, että kun mieheni oli ollut lapsena tosi kipeä ja hänet hoidettiin liian myöhään, hänellä ei ollut enää siittiöitä tehdä lasta. Mutta lääkäri sanoi, että hän voi auttaa meitä antamalla meille toisen miehen siittiöitä. Me olimme siitä tosi onnellisia ja me menimme lääkäriin ja lääkäri laittoi siittiöt äidin vatsaan ja niin vauva eli sinä synnyit. Ja kaksi vuotta sen jälkeen, olimme onnellisia siitä, että meillä oli oma vauva, halusimme toisen vauvan. Menimme taas lääkärille ja hän kysyi samalta mieheltä antaisiko hän taas siittiöitä, jotta sisko voisi kasvaa äidin vatsassa. Kerroin hänelle kaiken kamalan nopeasti, koska olin niin hermostunut. Hän kysyi minulta vain sen, että voiko tuo mies saada enää lapsia? Hän oli huolissaan siitä, että voiko tuo mies saada enää lapsia, kun hän oli antanut siittiönsä meille. Se oli hänen ensimmäinen kysymyksensä. Hän ei siis ymmärtänyt genetiikkaa ja sitä, että hänellä ei ole Svenin geenejä. Ehkä kun hän on 10, hän ymmärtää, mutta tällä hetkellä sillä ei ole väliä.
S: Bettina sanoi minulle: “Kerroin hänelle tänään. Sinun pitäisi puhua hänelle myös, jotta hän ymmärtää, että se ei ollut vain minun tarinani vaan meidän tarinamme.” En tiedä, miten me aloitimme puheen, mutta se oli jonkinlainen tarinan vahvistus. Hän kertoi, mitä äiti oli kertonut hänelle ja minä kerroin, että se kaikki oli totta. Minä siis aloitin keskustelun, mutta minulle jäi tunne, että se oli Bettinan muutama tunti sitten kertoman tarinan vahvistamista.
B: Olin helpottunut jälkeenpäin, kun luulin, että se olisi tosi vaikeaa ja että hän kysyisi: “Kuka se mies on ja voinko nähdä hänet?”, mutta tietenkään niin ei tapahtunut.
S: Ei vielä tässä vaiheessa.
B: Jos niin käy, niin se ei ole ongelma. Voimme yrittää löytää hänet. Mutta pelkäsin kyllä sitäkin, että hän sanoo, että miksi en kertonut aiemmin tai jotakin sellaista.
S: Riski siitä, että joutuisi vastaamaan vaikeisiin kysymyksiin, on tosi pieni, kun lapsi on kolme tai neljä tai viisi, silloin se on vaan helpompaa.
B: Ja on tärkeää, että muistaa, että kertominen ei ole kertaluontoinen asia vaan se on prosessi, johon tulee palata joka vuosi.
S: Varmaan kolmen kuukauden ajan hän palasi asiaan aika ajoin, mutta sen jälkeen hän ei ole puhunut siitä koskaan. Juuri tällä hetkellä ajattelen, että se on hänelle maailman luonnollisin asia.
B: Hän tietää, että menemme tapaamiseen, jossa on pareja, jotka haluavat lapsen, mutta eivät voi sitä saada ja me kerromme heille oman tarinamme. Helpointa on ottaa asia puheeksi, kun lapset alkavat kysellä vauvoista tai jos ystävä on saamassa lapsen, niin kertoa miten vauva saa alkunsa. Yleensä lapset alkavat kysyä asiasta neljä-viisi -vuotiaina. Neljävuotias haluaa lähinnä tietää, missä mahassa hän on kasvanut.
S: Jopa Katherine, joka on nyt kolme ja puoli, kysyy asioita. Ehkä Peter kertoo hänelle omin sanoin.
B: Ehkä on parempi, että me olisimme silloin mukana. En tiedä. Ehkä odotamme vielä vuoden. Mutta tunnelma voisi olla aika outo, jos pyytäisimme Katherinea keskustelemaan kahden kesken. Se ei olisi hyvä; sen täytyy tapahtua niin luontevasti kuin mahdollista. Katherine oli silloin kaksi, kun kerroin asiasta Peterille, joten hän ehkä tietää jo kaiken. En tiedä.
S: Ajattelen, että lapsille pitäisi kertoa asiasta niin aikaisin kuin mahdollista. Vaikea kysymys on vain, että miten?
B: Helpoilla sanoilla ja vain perustiedot. Ei ole tarpeen selittää hoitoja sen kummemmin.
S: Perustieto on, että jotakin tehtiin eri tavalla, mutta tämä eri tapa on normaalia ja me voimme puhua siitä milloin ja missä tahansa. Tarjoa tämä lapselle.“
Romana ja Grant 164 - 167, mahdollisimman normaalia puhetta, mahdollisimman normaaleissa tilanteissa. Lapsella on lupa kysyä ja vanhemmat voivat myös palata asiaan, kun sopivat sanat ovat löytyneet. “Muistatko, kun kysyit eilen, että…”
Susan ja Greg 164 - 171, aloittivat puhumaan asiasta, kun lapset olivat pieniä (2 - 3 -vuotiaita). Paljon puhetta siitä, miten lapset pyörittelivät isä-sanaa ja sen merkityksiä, oikea isä, geneettinen isä, biologinen isä.
Irene ja Peter Ryll 171 - 176, kertovat siitä, miten lapsille on kerrottu ja miten lapset ovat asiaan suhtautuneet. Lasten kanssa käytyä keskustelua on kuvattu hyvin ja tarinassa on kerrottu siitä, miten lapset näkevät ja määrittelevät lahjoittajan omassa päässään.