Väsynyt mutta onnellinen
Lapsi ei tuo onnea, vaikka joskus taisin niin kuvitella. Pieniä onnen hetkiä kyllä, kuten moni muukin asia – mutta paljon myös väsymyksen, kiukun ja neuvottomuuden tunteita. Tutkimustenkin mukaan pariskunnat ovat yleensä onnellisimpia ennen lasten syntymää ja sen jälkeen, kun lapset muuttavat pois kotoa. Naiset erityisesti.
Mistä ihmeestä on kyse? Yleisestihän ajatellaan lasten ja perheen nimenomaan tuottavan onnea. Onnellisuusvaje ei tutkimusten mukaan kuitenkaan johdu itse parisuhteesta tai lapsista, vaan siitä, että muut tärkeät ihmissuhteet saattavat jäädä kokonaan pois, jos onnea haetaan vain perheestä. Lapset saattavat eristää erityisesti naiset muista ihmissuhteista ja yhteisestä tekemisestä. Ei ihme, jos onnellisuus vähenee! Toisaalta lasten saanti, erityisesti tavallisuudesta poikkeavilla tavoilla, voi myös luoda uusia verkostoja. Adoptioperheet, sijaisperheet, lahjasoluperheet…
Lapsettomuushoitojen aikana muodostuu helposti ajatus siitä, että kun vain saisin lapsen, elämäni olisi onnellista. Ikuisesti. Vaikka minulla oli ystävieni ja työni kautta käsitys siitä, ettei pienen lapsen vanhemmuus suinkaan aina ole onnea ja autuutta, taisin kuvitella sen kuitenkin olevan sitä edes vähän enemmän. Pitkän lapsettomuusajan jälkeen lapsen kanssa elämistä myös puntaroi eri tavalla kuin jos lapsi olisi tullut helpommin ja pienemmän harkinta-ajan jälkeen, luulen. Väsyneenä ja kiukkuisena miettii, että tätäkö minä todella halusin. Kaikki ne vuodet tehtiin töitä ja tavoiteltiin – tätä? Uhmakasta taaperoa, joka heittelee ruokansa pitkin seiniä eikä ole tyytyväinen mihinkään. Lapsettoman elämän iloja ehtii niissä tilanteissa kaivata kipeästi ja moneen kertaan.
Ihmismieli on merkillinen. Hoidoissa käydessäni ajattelin, että kunhan vain saisin lapsen, olisin onnellinen. Nyt ajattelen, että jos vain saisin nukkua ja tehdä omia asioitani rauhassa, olisin onnellinen. Roomalainen historioitsija Titus Livius oli viisas todetessaan, ettei onnellisuus tule siitä, että saa mitä haluaa, vaan että haluaa sitä mitä saa. Arjessa sitä on välillä vaikea muistaa.
Ovat kyseessä sitten lapsi tai muut asiat, ei varmaankaan ole kovin kestävää odottaa onnellisuuden tulevan oman itsen ulkopuolelta. Hetkellisesti onni voi toki sieltäkin tulla, mutta pidempikestoinen onnellisuuden tunne on jotain oman itsen sisällä olevaa, johon voi vaikuttaa. Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia ihmisen onnellisuudesta on hänestä itsestään kiinni. Tästä näkökulmasta katsottuna ihmisen on siis mahdollista olla onnellinen, vaikka hän ei olisi täysin tyytyväinen vallitseviin olosuhteisiin. Ehkäpä pikkulapsiaika on juuri tätä. Onnellisuutta riippumatta univajeesta, tahraisista vaatteista ja oman ajan puutteesta. Väsynyt, mutta onnellinen?
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 3/2012.
Helminauha-hanke kerää niin vanhempien kuin lastenkin tarinoita Helminauha-hankkeen nettisivuille. Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse piia@simpukka.info tai jenni@simpukka.info.