Vertaistuki Helminauhassa
Tule rohkeasti mukaan vertaisryhmien tapaamisiin!
Keskustelut toisten samankaltaisissa elämäntilanteissa olevien kanssa helpottavat omaa oloa ja saattavat antaa työkaluja omien sisäisten solmukohtien aukaisemiseen. Kaikki Helminauhan tarjoama vertaistuki on koulutettujen, vapaaehtoisten vertaistoimijoiden ohjaamaa.
Ryhmissä käyvät kokevat vahvasti, etteivät ole yksin omien ajatustensa ja tuntemustensa kanssa. Monet ovat saaneet vertaistuen kautta elinikäisiä ystäviä.
Ryhmien tärkein arvo on luottamuksellisuus. Se tarkoittaa, että ryhmässä kerrotut ja kuullut asiat myös pysyvät ryhmän sisällä.
Muistathan, että vertaistukea annetaan tavallisen ihmisen omaan kokemukseen ja elämäntaitoihin nojaten, joten se ei korvaa ammattilaisen tarjoamaa terapiaa tai muuta ammattiapua.
Kaikessa Helminauha-hankkeen vertaistuessa tulee noudattaa Helminauhan turvallisemman tilan periaatteita.
Sopivan vertaisryhmän valinta
Helminauha-ryhmät on tarkoitettu lahjasoluilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoissa oleville ja lahjasoluilla raskaaksi tulleille sekä lahjasoluilla yhden tai useamman lapsen saaneille. Osa ryhmistä kokoontuu vain aikuisten kesken, osan tapaamisiin lapset voivat tulla mukaan. Tarkista asia ryhmäkohtaisesti.
Itsellisten ryhmät on tarkoitettu lahjasoluilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoissa oleville ja lahjasoluilla raskaaksi tulleille sekä lahjasoluilla yhden tai useamman lapsen saaneille. Osa ryhmistä kokoontuu vain aikuisten kesken, osan tapaamisiin lapset voivat tulla mukaan. Tarkista asia ryhmäkohtaisesti.
Lahjasolutaustaisten ryhmät on tarkoitettu lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille.
Vertaisryhmät eri paikkakunnilla
Katso ajantasainen lista lahjasoluilla lasta toivovien ja lapsen saaneiden vertaisryhmistä sekä ryhmien yhteystiedot Simpukan verkkosivujen Vertaistuesta voimavaroja -sivulta.
Näet kaikkien Simpukan ryhmien tulevat tapaamisajat Simpukan tapahtumakalenterista. Tapahtumakalenteri päivittyy vuoden aikana jatkuvasti, joten sitä kannattaa seurailla vaikkapa kerran kuussa.
Lahjasolutaustaisten nuorten ja aikuisten ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille, lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille. Vertaisryhmä tapaa etänä Zoomissa.
Ryhmästä löydät lisätietoa täältä: Lahjasolutaustaisten vertaistuki
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: lahja.helminauha(at)gmail.com
Vertaistoimijalle
Vertaistoimijan tietopaketti ja muita tärkeitä asioita vertaisena toimivan vapaaehtoistehtävän tueksi ovat kenen tahansa luettavissa Simpukan verkkosivujen Vapaaehtoiselle-sivulta.
Kaipaatko vertaisryhmää omalle paikkakunnallesi? Haluatko liittyä jo olemassa olevan ryhmän vertaisohjaajaksi? Tahtoisitko järjestää omalle kohderyhmällesi yksittäisen pop up -tapaamisen?
Lähetä sähköpostia Simpukan vertaistukikoordinaattorille. Saat vertaistoimijan koulutuksen sekä tarvittavat ohjeet ja materiaalit ryhmän perustamiseen.
Anniina Valkonen
vertaistukikoordinaattori, Simpukka ry
sp. anniina@simpukkary.fi
Vertaistukea verkossa
Helminauha-hanke tarjoaa etänä verkossa sekä omilla kasvoilla ja nimellä tapahtuvaa että anonyymia vertaistukea. Kaikki tulevat tapahtumat näet Simpukan tapahtumakalenterista.
Valtakunnallinen Helminauha-ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu kaikille lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille. Tapaamisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisätiedot ja Zoom-linkit Simpukan tapahtumakalenterissa.
Valtakunnallinen itsellisten ryhmä
Ryhmä on tarkoitettu kaikille itsellisesti lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille. Tapaamisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Lisätiedot ja Zoom-linkit Simpukan tapahtumakalenterissa.
Helminauha-vertaischatit
Helminauha-vertaischat on tarkoitettu kaikille lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille.
Chatissa keskusteluja ohjaavat koulutetut, vapaaehtoiset chat-vertaiset. Chat-keskusteluissa keskustellaan anonyymisti. Avoimeen chat-ryhmään mahtuu 12 keskustelijaa kerrallaan, joten kannattaa tulla mukaan hyvissä ajoin.
Chatit löytyvät Tukinetistä: Simpukan vertaischatit. Jos olet uusi Tukinetissä, luo itsellesi tunnukset ja kirjaudu sisään, niin pääset mukaan keskusteluun.
Itsellisten vertaischatit
Itsellisten vertaischat on tarkoitettu kaikille itsellisesti lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille.
Chatissa keskusteluja ohjaavat koulutetut, vapaaehtoiset chat-vertaiset. Chat-keskusteluissa keskustellaan anonyymisti. Avoimeen chat-ryhmään mahtuu 12 keskustelijaa kerrallaan, joten kannattaa tulla mukaan hyvissä ajoin.
Chatit löytyvät Tukinetistä: Simpukan vertaischatit. Jos olet uusi Tukinetissä, luo itsellesi tunnukset ja kirjaudu sisään, niin pääset mukaan keskusteluun.
Vertaistukea Facebookissa
Helminauha-ryhmä on tarkoitettu kaikille lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille. Muista vastata liittymispyynnön jätettyäsi jäsenyyskysymyksiin!
Lahjasolutaustaisten ryhmä on tarkoitettu lahjasoluilla alkunsa saaneille.
Itselliset äidit -Facebook-ryhmä. (Ei Helminauhan hallinnoima.)
Anonyymit ryhmäkeskustelut Tukinetissä
Simpukan ryhmäkeskustelut mahdollistavat vertaistuen saamisen anonyymisti, aikaan ja paikkaan katsomatta.
Keskusteluun osallistuakseen tulee Tukinettiin luoda käyttäjätunnus.
Tukinetissä Simpukalla on kolme ryhmäkeskustelua, joista kaksi on yksityisiä. Nämä yksityiset keskustelut näkyvät vain kirjautuneille käyttäjille. Keskusteluun osallistuakseen henkilön tulee täyttää yksinkertainen hakemuslomake, jonka ylläpito hyväksyy mahdollisimman pian.
Kolme ryhmäkeskusteluteemaa:
Simpukan vertaiskeskustelu -teema, jossa voi käydä keskustelua lapsettomuuden monista aiheista.
Simpukan yksityinen vertaiskeskustelu -teema tarjoaa tilan anonyymille keskustelulle silloin, kun aihe tuntuu erityisen sensitiiviseltä ja tahdot kohdata vertaisia niin sanotusti suljettujen ovien takana.
Helminauhan yksityinen vertaiskeskustelu -teema on tarkoitettu niille, jotka pohtivat tai käyvät läpi lahjasukusoluhoitoja, tai ovat jo saaneet lapsen lahjasoluhoitojen avulla.
Vertaisvälitys
Vertaisvälitys on netti-ilmoitustaulu, jossa vertaiset ilmoittavat omasta halukkuudestaan vertaistuen tarpeeseen tai tarjontaan omalla nimellä tai anonyymisti. Tuki on yksilöllistä ja vapaamuotoista. Vertainen ei ole koulutettu tukihenkilö, vaan samanlaisessa elämäntilanteessa oleva, jonka kanssa voi vaihdella ajatuksia ja kokemuksia. Vertaisvälitys sopii myös niille, joiden paikkakunnalla ei ole vertaistukiryhmää ja henkilöille, jotka kokevat ryhmätoiminnan itselleen vieraana.
Simpukan verkkovertaistoiminnan säännöt
Simpukka-yhdistyksen verkkovertaistoiminnan säännöt koskevat Simpukka-yhdistyksen ylläpitämiä videotapaamisia, vertaischatteja, Facebook-ryhmiä, ryhmäkeskusteluja ja vertaisvälitystä.
Luottamuksellisuus: Keskusteluista ei puhuta ryhmän ulkopuolella, eikä julkaisuja saa jakaa ryhmän ulkopuolelle. Tällainen toiminta johtaa vertaisryhmästä poistamiseen.
Avoimuus: Verkossa olevan vertaisryhmän on tarkoitus toimia turvallisena paikkana, jossa voi saada ja antaa tukea tahattoman lapsettomuuden aikana. Kaikki keskustelijat voivat henkilökohtaisella profiilillaan osallistua yhdenvertaisina keskusteluun. Jokaisella on yhtäläinen oikeus sanoa sanottavansa toisia kunnioittavasti.
Yhdenvertaisuus: Verkkokeskusteluissa ylläpidetään hyväksyvää ilmapiiriä, jossa kaikkien kokemusta kunnioitetaan. Lapsettomia ollaan eri syistä ja haasteet ovat erilaisia, joten keskusteluryhmässä ei vähätellä keskustelijoiden henkilökohtaisia kokemuksia. Ole kohtelias ja ystävällinen. Älä provosoi tahallasi tai hauku muita keskustelijoita. Ylläpito puuttuu keskusteluun ja tarvittaessa poistaa kommentteja tai keskusteluja, joissa arvostellaan ja loukataan ihmisiä esimerkiksi vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin tai johonkin etniseen ryhmään kuulumisen johdosta. Simpukan keskusteluryhmissä ei sallita minkäänlaista syrjintää. Jos kohtaat itseesi tai toisiin kohdistuvaa syrjintää, puutu asiaan välittömästi. Ilmianna syrjivää puhetta sisältävät viestit ylläpidolle.
Sisältövaroitus: Simpukan ja Helminauhan Facebook-ryhmissä esimerkiksi raskaustestien, ultrakuvien, raskausmahojen ja lasten kuvat laitetaan aina julkaisun kommentteihin, ei itse julkaisuun. Sisältövaroituksessa on hyvä kertoa lyhyesti yleisellä tasolla, mitä varoitus koskee. Esimerkiksi: “Sisältövaroitus: raskaustesti”.
Käytä harkintaa, kun postaat kuvia tai arkaluonteisia asioita. Sisältövaroitusten tarkoitus on antaa lukijoille ennakkovaroitus sisällöstä, joka voi aiheuttaa ahdistusta tai epämukavuutta, etenkin jos sitä joutuu näkemään yllättäen ja valmistautumatta. Sisältövaroitukset antavat lukijalle mahdollisuuden valita, mitä ja milloin lukee, vai välttääkö sisällön kokonaan. Näin pyritään lisäämään ryhmien jäsenten turvallisuutta.
Yksityisyydensuoja: Verkkokeskusteluissa on kunnioitettava oman lisäksi myös toisten yksityisyyttä. Esimerkiksi oman puolison terveysasioista kertominen ilman hänen lupaansa ei ole suotavaa. Lapsettomuuden hoitoon liittyvissä keskusteluissa ei saa mainita hoitavan tahon henkilökuntaa nimillä, mutta asiallinen keskustelu klinikoista on sallittua. Jos haluat käydä jonkun kanssa yksityiskohtaisempaa keskustelua, se tulee tehdä yksityisviestein.
Markkinointikielto: Keskusteluissa ei saa mainostaa omia tuotteita, palveluita tai esimerkiksi jotain uskonnollista tai poliittista vakaumusta. Jokainen voi omakohtaiseen kokemukseen perustuen suositella viitekehykseen sopivia laillisia tavaroita, tuotteita ja palveluja, mikäli suosittelusta ei koidu hänelle henkilökohtaista taloudellista hyötyä.
Laillisuus: Verkkokeskusteluun osallistuvia velvoittaa Suomen laki. Lain mukaan esimerkiksi lääkkeiden myynti ja edelleen välittäminen on yksityishenkilöiltä kielletty. Myös luontaistuotteiden välittäminen ja myynti on kiellettyä. Jäseniä velvoittavat myös tekijänoikeudet, joiden nojalla esimerkiksi maksumuurin takana olevien lehtijuttujen kopiointi, valokuvaaminen ja edelleen levittäminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kiellettyä.
Ylläpito: Verkkokeskustelua ylläpitää Simpukka-yhdistys. Ylläpitäjiä ovat yhdistyksen henkilöstö ja tehtävään koulutetut vapaaehtoiset verkkovertaiset. Facebookissa vapaaehtoiset moderaattorit osallistuvat keskusteluihin omana itsenään, elleivät he erikseen mainitse kommentoivansa moderaattorin roolissa. Ylläpitäjät ja moderaattorit huolehtivat jäsenpyyntöjen hyväksymisestä, keskustelujen seurannasta ja sääntöjen noudattamisesta. Trollit, valeprofiilit ja sääntöjen vastaisesti toimivat jäsenet poistetaan ryhmästä.
Vastuuvapauslauseke: Simpukan keskusteluryhmät ovat vapaasti jäsenten käytössä heidän itsensä ja yhdistyksen tuottamille keskusteluille ja keskustelunavauksille. Kuka tahansa, joka on hyväksytty ryhmään, voi osallistua keskusteluihin. Keskusteluryhmistä löytyy paljon arvokasta ja totuudenmukaista tietoa, mutta Simpukka-yhdistys ei voi taata kaiken tiedon oikeellisuutta. Vaikka virheellisiä tietoja pyritään korjaamaan, kenelläkään ei ole velvollisuutta korjata niitä. Tästä syystä kaikki keskusteluryhmistä löytyvä tieto toimitetaan lukijalle ilman takuuta oikeellisuudesta tai sopivuudesta mihinkään käyttötarkoitukseen. Simpukka-yhdistyksen henkilöstö ja vapaaehtoiset eivät ole millään tavalla vastuussa virheellisten tai loukkaavien tietojen olemassaolosta tai niiden käytöstä.
Päivitetty 20.5.2020
Simpukka-yhdistys
Simpukka-yhdistyksellä on oikeus tarkentaa ja muuttaa keskusteluryhmän sääntöjä. Keskusteluryhmään liitetyn jäsenen katsotaan hyväksyneen nämä säännöt.
Yksityisyys sosiaalisessa mediassa
Yhdistyksen toimintaan osallistuminen niin kasvokkain kuin etänä sisältää riskin siitä, että henkilön yksityisyyteen liittyvää tietoa päätyy muille kuin henkilölle itselleen.
Simpukka-yhdistys pyrkii erilaisin toimin varmistamaan, että keskustelu verkkovertaisryhmissä on mahdollisimman turvallista. On kuitenkin huomioitava, että sosiaalisen median palveluiden suojauksiin ja ryhmän jäseniin ei voi aukottomasti luottaa. Jokaisen verkkovertaisryhmän jäsenen on tämän vuoksi otettava itse vastuu siitä, kuinka avoimesti itsestään ja omasta lapsettomuuskokemuksestaan ryhmässä kertoo.
Suljettuihin ryhmiin täytyy hakea erikseen ja keskustelun sisällön näkevät vain ryhmään kuuluvat jäsenet. Oman nimen näkymisen ryhmässä voi kuitenkin piilottaa omasta profiilista.
Käytännön keinoja suojata omaa yksityisyyttä:
Kerro nettikeskusteluissa vain sellaisia asioita, joiden takana olet valmis seisomaan myös kasvokkaisissa keskusteluissa
Anonyymi, nimetön ryhmäkeskustelu on Facebook-ryhmiä yksityisempi keskustelupaikka.
Käytä ryhmäkeskustelua fyysisesti turvallisesti: suojaa mobiililaitteet salasanalla ja estä ulkopuolisia näkemästä keskustelua esim. julkisissa kulkuvälineissä.
Oman nimen piilottaminen ryhmästä:
- Avaa tietokoneella oma Facebook-profiilisi.
- Klikkaa kansikuvan alla olevista välilehdistä Lisää-valikko ja valitse “Hallitse osioita”.
- Etsi Ryhmät-kohta, poista ruksi ja tallenna.
- Näin tiedoissasi ei näy, että kuulut Simpukan ryhmään, eikä Facebook ehdota ryhmää ystävillesi. Nimesi näkyy kuitenkin ryhmän jäsenluettelossa.