Helminauhan vuosi 2023 oli täynnä hienoja kohtaamisia ja vertaistukea!
Helminauha-hankkeen viides toimintavuosi piti sisällään hienoja uusia kasvokkaisia kohtaamisia ja vapaaehtoisten sekä ammattilaisten kouluttamista. Toimintaan otettiin yhä vahvemmin mukaan lahjasoluilla alkunsa saaneet aikuiset, joille tarjottiin omaa toimintaa.
Vuosi 2023 käynnistyi Helminauha-hankkeen pitkäaikaisen haaveen toteutumisella, kun koulutimme kahdeksan innokasta lahjasoluilla lapsen saanutta vanhempaa ohjaamaan perhevalmennuksia toisille vanhemmille.
Sateenkaariperheiden perhevalmennukset toteutuivat täysin vertaisohjaajien vetämänä. Nais-miesparien ja itsellisten vanhempien perhevalmennuksissa hanketyöntekijän parina oli vertaisohjaaja.
Perhevalmennuksiin osallistuneet vanhemmat ovat kokeneet vertaisohjaajan läsnäolon hyvin merkitykselliseksi, ja käytännön esimerkit lahjasolutaustasta lapselle puhumiseen ovat olleet tärkeä apu vanhemmille.
Perhevalmennuksen vaikutus on merkittävä, valmennuksessa sain työkaluja käsitellä lahjasolutaustasta puhumisesta sekä lapselle että muille ihmisille.
Lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsen saaneille vanhemmille järjestettiin myös lahjasolutaustasta lapselle puhumisen iltoja. Näitä pidettiin kasvokkain Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Näihin Helminauha-tapaamisiin osallistui 60 vanhempaa.
Helminauha-tapaaminen antoi konkreettista tukea lahjasolutaustasta lapselle ja läheisille puhumiseen.
Ammattilaisten kohtaamisia ja koulutusta
Hedelmöityshoitojen parissa toimivien ammattilaisten kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä hankkeen alusta lähtien. Vuoden aikana hankkeen työntekijät vierailivat kaikissa lahjasoluhoitoja tarjoavissa viidessä yliopistosairaalassa, joita on Tampereella, Oulussa, Helsingissä, Turussa ja Kuopiossa sekä useilla yksityisillä klinikoilla. Yhteensä klinikkavierailuja oli vuoden aikana 15 ja niissä tavattiin 145 ammattilaista.
Klinikkatapaamisissa keskusteltiin muun muassa psykososiaalisen tuen tarpeesta hoitojen aikana ja keskenmenotilanteissa. Ammattilaiset saivat tietoa Helminauha-hankkeen tarjoamasta vertaistuesta sekä muusta toiminnasta. Ammattilaisille järjestettiin myös kaksi verkostotapaamista etänä ja niihin osallistui 40 ammattilaista.
Yhteensä lähes 600 ammattilaista kohdattiin Varhaiskasvatusmessuilla, Työterveyspäivillä ja Perhekeskuskonferenssissa. Näissä tapahtumissa ammattilaiset saivat tietoa lahjasoluperheiden huomioimisesta varhaiskasvatuksen arjessa sekä perhekeskustyössä. Työterveyshuoltoon tuotettiin tietoa lapsettomuuskokemuksen vaikutuksesta työssä jaksamiseen.
Hanketyöntekijät pääsivät kohtaamaan myös tulevia ammattilaisia kahdessa ammattikorkeakouluopiskelijoille suunnatussa koulutuksessa. Opiskelijat kokivat erityisen tärkeäksi saada lisää ymmärrystä lapsettomuuskokemuksen vaikutuksesta raskausajan huoliin.
Vertaistuki
Vertaistukea tarjottiin edellisten vuosien tapaan niin kasvokkain kuin verkossa anonyymeissä vertaischateissa. Vertaiskohtaamisia oli vuoden aikana yli 230. Vertaistoiminta vahvistui, kun Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Tampereella käynnistyivät vertaisryhmät. Tällä hetkellä vertaisryhmiä on 11 ja aina olemme valmiita auttamaan uuden ryhmän perustamisessa.
Vertaistoiminta ei olisi mahdollista ilman ihania vapaaehtoisia vertaisohjaajia, jotka lempeästi ohjaavat vertaisryhmiä ja mahdollistavat niissä käytävät keskustelut.
Lahjasoperheet saivat hienoja uusia kokemuksia ja kohtaamisia jo perinteeksi muodostuneilla tuetuilla lomilla, joita oli tarjolla kahden ja yhden vanhemman perheille. Uutena toimintana aloitettiin yhteistyö Lasten Kesä ry:n kanssa, kun heidän Hauhon leirikeskuksessaan järjestettiin viikonlopun mittainen perheleiri.
Erityisen antoisaksi perheleireillä koettiin se, että lapset saavat uusia kohtaamisia. Vanhemmista oli tärkeää saada keskustella lahjasolutaustasta lapselle puhumisen teemoista muiden vanhempien kanssa. Hankkeen ihanat vapaaehtoiset vanhemmat järjestivät leireillä lapselle puhumisen työpajoja sekä vertaiskeskusteluja. Tuetuille lomille ja perheleirille osallistui yhteensä 46 perhettä.
Lahjasoluilla alkunsa saaneet aikuiset saivat vertaistukea, kun heille järjestettiin ammatillisesti ohjattu suljettu vertaisryhmä. Ryhmää ohjasivat Helminauha-hankkeen hankevastaava Jenni Huhtala ja psykologi, psykoterapeutti Sanna Pikku-Pyhältö.
Lahjasoluilla alkunsa saaneet aikuiset kokivat suljetun ryhmän ja erityisesti siinä saadun vertaistuen hyvin merkitykselliseksi.
Tietoa tarjottiin uusin tavoin
Uutena tiedon tuottamisen tapana hankkeessa toteutettiin kuuden jakson mittainen Helminauha-podcast. Podcastissa hankevastaava Jenni Huhtala keskustelee vieraiden kanssa erilaisista lahjasoluteemoista.
Podcastin kaikki kuusi jaksoa ovat nyt kuunneltavissa. Ensi vuodelle on suunnitteilla Helminauha-podcastin toinen tuotantokausi, jossa tulemme kertomaan lahjasoluilla lapsiperheellistyneiden vanhempien tarinoita.
Podcastin jaksot pääset kuuntelemaan ilmaiseksi täältä: Helminauha-podcastin jaksot.
Helminauha-hankkeen viimeinen toimintavuosi käynnistyy
Vuosi 2024 on Helminauha-hankkeen viimeinen toimintavuosi. Helminauhan toiminnalle haetaan keväällä 2024 pysyvää rahoitusta ja päätös tästä saadaan joulukuussa 2024.
Helminauha-hankkeessa tullaan vuoden 2024 aikana tarjoamaan edelleen kaikkea perustoimintaamme, kuten perhevalmennuksia, Helminauha-tapaamisia, vertaistukea kasvokkain ja verkossa sekä perheleirejä. Poimintoja vuoden 2024 toiminnasta.
Painopisteenä vuoden 2024 toimintasuunnitelmassa on ammattilaisten kouluttaminen ja tulemme kouluttamaan mm. neuvolatyön ja lapsiperhetyön ammattilaisia sekä vierailemme ammattilaismessuilla.
Tuotamme myös tietoa lahjasolutaustaisille aikuisille oman taustan käsittelyyn ja jatkamme heille tarjottavan vertaistuen kehittämistä.
Upea vuosi on siis takana mutta varmasti yhtä upea edessä. Kiitos kaikille Helminauha-hankkeen toiminnassa mukana olleille!
Lempein terkuin,
Helminauha-hankkeen työntekijät Jenni ja Laura