Isän vai äidin silmät
Äiti, minäkö? Tässäkö? Totuttelemista on ollut, kun vuosien lapsettomuushoitojen jälkeen, viimeisestä mahdollisesta pakastealkionsiirrosta sai alkunsa maaliskuussa syntynyt lapsi. Hoidot omilla soluilla eivät tuottaneet tulosta, jolloin apuun tuli munasolujen lahjoittajaksi tarjoutunut ystävä. Lapsen saaminen lahjasoluhoitojen kautta on tuottanut monenlaisia pohdintoja matkan varrella. Näitä mietteitä jaan Simpukan lukijoiden kanssa tulevissa numeroissa. Perheiden moninaisuus on asia, joka on ilahduttavasti enenevässä määrin noussut julkisuudessa esille. Ydinperheen ajatellaan kuitenkin edelleen olevan yhteiskunnan perusyksikkö, jonka tehtävänä on tuottaa uusia yhteiskunnan jäseniä. Lapsettomat tulevat tahattomasti rikkoneeksi tätä normia. Mitä lahjasoluperheet sitten tekevät? Rikkovat sukupuita? Meistä muodostuu laajennettuja perheitä lahjoittajan sukutaustan linkittyessä perimän osalta solujen vastaanottajien sukuihin. Geneettisellä tasolla meidän lapsestamme ja lahjoittajan lapsista tulee sisarpuolia. Kamalaa, ajattelisi joku – mahtavaa, ajattelen minä! Tässä jos jossain piilee mahdollisuus valita perheensä – ystävät voivat hyvin konkreettisella tavalla tulla osaksi perhettä. Sukututkijoille meistä tosin on riesaa.
Lahjoittajamme kanssa olemme pitkin matkaa käyneet monenlaisia keskusteluja lapsista ja vanhemmuudesta. Tämä ystävämme, itse kahden lapsen äiti, sanoi loukkaantuvansa, mikäli joku joskus viittaa häneen lapsemme äitinä. Äitiys on jotain ihan muuta kuin biologiaa, hän sanoi – mikäli äitiyden ajattelisi olevan vain genetiikkaa, heittäisi vesilinnulla sitä vuosien aikana syntynyttä vahvaakin vahvempaa sidettä lapsen ja vanhemman välillä. Ajoittain tulee kuitenkin tarve viitata lahjoittajaan jollakin termillä, ja mietin, voisiko sellainen olla Wikipedia-tietosanakirjan nimitys geneettinen äiti – tällöin tulisivat sukututkijatkin huomioitua. Käsitteen kauniiksi kääntöpuoleksi oli kantava äiti. Sellainen minä haluan olla! Kantava äiti. Kantaa läpi elämän.
Lapsen syntyhistoriaan liittyvät seikat eivät aina jää vain käsitteiden pyörittelyksi, vaan niiden kanssa törmää yhteiskunnan rakenteisiin mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla – kuten istuessamme puolisoni kanssa lastenvalvojan vastaanotolla isyyttä tunnustamassa. Jotta välttyisimme seksuaalihistoriamme läpikäymiseltä, ajattelin pyyhkäistä pöydän puhtaaksi kertomalla lapsen saaneensa alkunsa lapsettomuus-
hoidoilla ja vitsailin, että äitiyttä tässä pitäisi pikemminkin selvitellä. Niinhän siinä sitten kävikin – lastenvalvoja lähti puoleksi tunniksi kysymään kollegalta apua sen suhteen, onko asialla merkitystä. Merkintä tuli papereihin, joten katsoivat äitiyskysymyksen tärkeäksi. Isyyttä tunnustamassa!
Käsitteet olivat solmussa silloinkin, kun kävin gynekologilla laitattamassa hormonikierukan, jotta endometrioosi pysyisi kurissa – raskaus ei sitä valitettavasti parantanut, vaikka monet lääkärit tuntuvat moiseen ihmeparantumiseen uskovankin. Kerroin raskauteen liittyvästä taustasta ja jälleen kerran myös lahjasoluhoidosta. Muutamaa minuuttia myöhemmin lääkäri kierukkaa asentaessaan kyseli, onko lapsella minun vai isänsä silmät. Ei ihme, ettei 87-vuotiaan isoäitini ole ollut helppo ymmärtää lapsemme genetiikkaa, kun lääketieteen ammattilaiseltakin menevät helposti puurot ja vellit sekaisin.
Tulevia vuosia odottelen mielenkiinnolla, kuten sitäkin, millaiseksi meidän kaikkien asema tämän yhteiskunnan jäseninä muodostuu. Kuinka avointa on keskustelu, ja voiko lapsemme kertoa taustastaan saamatta osakseen kummastelua? Millaiseksi muodostuu suhde lahjoittajan ja lapsemme välille – onko siitä sallittua puhua? Joka tapauksessa toivon, että voimme omalla avoimuudellamme olla rakentamassa moniarvoista ja suvaitsevaa yhteiskuntaa, niin lapsettomille kuin monimuotoisissa perheissä eläville lapsellisillekin.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 4/2011.
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on ammatiltaan psykologi ja lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti. Ensimmäisen kirjoituksen ilmestyessä hän oli 31-vuotias.
Helminauha-hanke haluaa nyt jakaa tämän hienon kolumnisarjan kaikkien teidän kanssa, joita lahjasolut tavalla tai toisella koskettavat. Julkaisemme uuden kirjoituksen joka keskiviikko ja samalla haastamme teidät lukijat jakamaan omia tarinoitanne meidän kanssamme.
Helminauha-hanke kerää niin vanhempien kuin lastenkin tarinoita Helminauha-hankkeen nettisivuille. Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse.