Kuinka voit?
Jälleen kerran lääkärin vastaanotolta lähtiessäni itkin lohduttomasti. ”Sanoiko lääkäri jotain ikävää, pahoittiko hän mielesi?” hoitaja kysyi. Siitä ei ollut kyse. Itkin toistuvia pettymyksiä, tuloksettomia hoitoja, loputtomia toimenpiteitä. Samaan potilastapaukseen kietoutuneena endometrioosi, vulvodynia ja lapsettomuus – eikä kukaan koskaan kysynyt, miten minä tai puolisoni voimme. Yksityisellä puolella tilanne saattaa olla toinen, mutta näin toimittiin yliopistosairaalassa, jossa asiakkuuteni kesti vuosia. Vasta onnistuneiden lahjasoluhoitojen jälkeen synnytyslaitoksella asiaan perehtynyt kätilö otti asian puheeksi ja kysyi, miten henkilökunta jatkossa voisi toimia toisella tapaa. Kiitos hänelle, toivottavasti asiat ovat edenneet!
En ole yksin kokemukseni kanssa, vaikka nimenomaan yksinäiseltä tuntui. Tutkimusten mukaan yli puolelle suomalaisista lapsettomuushoitoja läpikäyneistä pareista ei tarjota psyykkistä tukea hoitojen aikana lainkaan. Kolmasosa oli kokenut saadun tuen riittämättömänä. Vain kymmenesosa kaikista pareista koki saaneensa tarpeeksi tukea. Melko rajun kontrastin tarjoaa Englanti, jossa psyykkisen tuen tarjoaminen on lakisääteistä. Tämän vuoksi 90 prosentilla klinikoista on osa-aikainen tai täysipäiväinen työntekijä asiaa varten.
Tuen tarve ei aina pääty hoitojen päättyessä, on lopputulos mikä tahansa. Jos hoidot päättyvät tuloksettomina, voi olla suuri tarve saada apua. Jos hoidot taas päättyvät raskauteen ja lapsen syntymään, ei tilanne välttämättä ole sen helpompi – lapsettomuushoitojen avulla vanhemmiksi tulleilla henkilöillä on tutkitusti suurempia vaikeuksia raskausaikana muodostaa mielikuvia syntyvästä lapsesta ja vuorovaikutus syntyneen lapsen kanssa saattaa olla haasteellisempaa kuin muilla vanhemmilla. Päätyminen vanhemmaksi vuosien raskaiden hoitojen myötä asettaa parisuhteelle kovat paineet. Kun aikaa, rahaa ja voimia on käytetty paljon, perhe-elämänkin on syytä olla ihanaa – ja sitähän se ei aina todellisuudessa suinkaan ole.
Tuen saantia vielä odottaville lähetän voimasanoiksi Indican kappaleen Niin tuleni teen, joka käsittelee vaikeiden kokemusten kääntämistä voimaksi: ”Mä ohdakkeet pois tieltä taitan pääsen vapauteen Ne roviooni maahan laitan Niin tuleni teen Se yön valaisee Niin tuleni teen.”
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 3/2015.
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018, ja nyt uudelleen tammikuusta 2020 alkaen Helminauhan verkkosivuilla blogisarjana. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti.
Helmi Nauhasen aiemmin ilmestyneet blogeihin voit tutustua täällä