Kyllä eikä ei
Jos olisin lahjasoluhoitoihin lähtiessäni tiennyt, että neljä vuotta myöhemmin hoidan lastamme yksin, olisivat hoidot jääneet käymättä. Olisin suhtautunut potentiaaliseen lapsettomaan elämään aivan toisin, hyväksynyt sen, että näin kävi, minun elämääni ei endometrioosin vuoksi lasta ole tulossa. Varsinkaan lahjamunasoluihin en olisi turvautunut.
Kadunko siis lastani? Vaikea sanoa. On hetkiä, jolloin kadun. Kun jaan arkeni puolet ajasta hänen kanssaan kaksin, olen väsynyt ja stressaantunut, asiat kaatuvat päälle ja kaikki on hankalaa, kyseenalaistan kyllä päätökseni ryhtyä äidiksi. Olisi ollut helppoa jättää asia sikseen, sairaus olisi ollut vedenpitävä syy kaikkiin kyselyihin siitä, mikseivät pienet jalat tässä talossa tepsuttele. Kaikki syytökset itsekkyydestä ja omaan elämään keskittymisestä olisivat kimpoilleet sairauteni kilvestä tuosta vain. Tilanne olisi tietysti ollut toinen, jos minulla olisi ollut voimakas sisäsyntyinen halu tulla vanhemmaksi. Sellaista ei kuitenkaan ollut, vaan halu ja tarve hoitoihin syntyi normatiivisista odotuksista, sairastumisesta – ja katumisen pelosta. Jos en edes yritä, saattaisin katua. Mitä jos kadun että yritin? Sitä en koskaan tullut ajatelleeksi.
Mutta elämästä ei koskaan tiedä, sen kaikista käänteistä ja risteyksistä, mihin mikäkin polku vie. Toinen reitti olisi yhtä lailla saattanut viedä samaan lopputulokseen, pohtisin seinien kaatuessa päälle, että miksen ikinä yrittänyt, nyt olen yksin, kun voisin elää yhdessä lapsen kanssa – lapsen, jolle en koskaan antanut edes mahdollisuutta. Mieluummin kyseenalaistan (ja vaikkapa aika ajoin kadunkin) asioita, joita olen tehnyt kuin jättänyt tekemättä. Kyllä eikä ei, niin haluaisin sanoa elämälle – vaikka en aina tiedäkään, mitä se tuo tullessaan.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 4/2018, ja Kyllä eikä ei on 19 osaisen kolumnisarjan viimeinen osa. Helmi Nauhasen koko kolumnisarjaan voit tutustua täältä.