Lapsen asia
Luin lapseni kanssa kirjaa, jossa erästä aikuista kutsuttiin nimellä ”bioisä”. Selitin mitä termillä tarkoitetaan, ja miten meidän tilanteessamme voisi ajatella, että munasolujen lahjoittajaa voitaisiin ehkä jossain tilanteessa kutsua tällä nimellä – häneltä kun ovat peräisin ne vauvansiemenet. Miten ajattelematonta! Tähän asti alkuperäänsä hyvin myönteisesti suhtautunut lapseni kauhistui ja totesi, että hän ei halua että kukaan kutsuu ketään muuta kuin minua äidiksi. Eikä hän myöskään halua, että koskaan kenellekään kerrotaan hänen alkuperästään ja lahjoituskuviosta.
Pisti hiljaiseksi. Pilasinko nyt kaiken? Vertasinko asioita tavalla, jotka saivat lapseni käsittämään asiat jollain tapaa väärin ja vahingollisesti? Rauhoittelin häntä sanoen, että minä olen hänen äitinsä ja se ei koskaan muutu. Että vaikka vauvansiemeniä on saatu lahjaksi, hän on kuitenkin kasvanut minun sisälläni ja on minun lapseni. Asiaan ei olla enää palattu. Vielä.
Keskustelu kuitenkin muistutti minua jälleen kerran siitä, kuinka voimallisesti tämä asia koskee lastani – eikä muita. Hänen alkuperänsä on hänen asiansa, ja miten merkityksellinen se voi vielä jonakin päivänä hänelle olla. Tähän saakka hän on ohittanut asian iloisesti, hyväntuulisella lapsen uteliaisuudella ja toisaalta välinpitämättömyydellä. Nyt, kouluiän kynnyksellä, asetelma muuttui täysin. Ehkä ohimenevästi, ehkä pysyvästi, sitä on vielä vaikea tietää – jotain aivan uutta hänen mielessään kuitenkin nyt kasvaa. Mitä muut tästä ajattelevat? Olenko jotenkin erilainen suhteessa muihin? Miksi asiat eivät meillä menneet niin kuin kavereilla?
Luulen, että edessä on vielä monta, monta keskustelua.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 2/2018. Helmi Nauhasen koko kolumnisarjaan voit tutustua täältä.
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti.