OSA 6: Lasten kokemuksia omasta taustasta
Lasten kokemuksia omasta taustasta
Lahjasolujen avulla lapsia saaneiden vanhempien yksi yleisimmistä kysymyksistä koskee sitä, mitä lapset ajattelevat omasta taustastaan ja miten lapset suhtautuvat omaan taustatarinaansa ja sukusolujen lahjoittajaan. Vanhempien odotuksissa ja toiveissa perhevalmennukseen tullessaan on ollut saada tietoa siitä, miten tieto vaikuttaa lapseen ja lapsi-vanhempisuhteeseen.
Mitä lapset ajattelevat taustastaan
- Suhde alkuperään joko neutraali tai hyvä; lapset kokevat olevansa “erityisen toivottuja ja odotettuja”.
- Ne lapset, joilla on hyvä ja luottamuksellinen suhde vanhempiinsa, ja jotka ovat aina tienneet alkuperänsä, suhtautuvat lahjasolutaustaansa luontevasti ja neutraalisti.
- Merkityksellistä on perheessä vallitseva avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri. Mitä luonnollisemmaksi vanhempi kokee asia, sen luonnollisemmin myös lapsi suhtautuu tietoon omasta taustastaan.
- Lapset ovat kokeneet tärkeäksi saada tietoa lahjoittajan ulkonäöstä, luonteenpiirteistä, terveydentilasta ja usein myös luovuttajan lapsista. Pääasiallisesti lapsilla on uteliaisuutta ja kiinnostusta tietää, kuka lahjoittaja on.
- Myönteinen suhde vanhempiin ei vähennä lasten halua saada lisätietoa lahjoittajasta. Lapsi on utelias alkuperästään. Lapsi ei halua, että vanhempi loukkaantuu tästä uteliaisuudesta. Uteliaisuus ei tarkoita sitä, että lapsi olisi tyytymätön omaan perheeseensä ja etsisi parempaa.
Lisätietoa voit lukea täältä.
Mitä tiedetään lasten kiinnostuksesta suhteessa lahjoittajaan
Lapsilla ei ole erityistä tarvetta luoda suhdetta lahjoittajaan. Useiden tutkimusten mukaan (mm. Freeman 2016; Beeson ym. 2011; Javda ym. 2010; Rodino ym. 2011; Blake ym. 2010.) pääasiallinen syy tietää lahjoittajan henkilöllisyys näyttää olevan vain uteliaisuutta ja kiinnostusta tietää, kuka lahjoittaja on.
Suomessa lasten tarpeista tietää lahjoittajasta tiedetään vielä vähän. Maailmalta tiedetään, että itsellisten äitien lapset ja itselliset äidit ovat kiinnostuneimpia tietämään ja tapaamaan lahjoittajan, tämän jälkeen tulevat naisparit ja naisparien lapset. Nais-miesparit ja heidän lapsensa ovat vähiten kiinnostuneita tietämään lahjoittajan ja tapaamaan hänet. Muun muassa Scheib ym. (2017) ovat tutkineet asiaa ja tutkimuksen mukaan reilu kolmannes naisparien lapsista, neljännes heteroparien lapsista ja yli puolet (58 %) itsellisten äitien lapsista oli hakenut lahjoittajan tietoja. Lahjasolutaustaiset ihmiset alkavat selvittää lahjoittajan henkilöllisyyttä yleisimmin 17 - 27 vuoden iässä.
KUVIO: Freeman, T. 2016. Jäävuoren huippu: Miten lahjasolutaustaiset ihmiset suhtautuvat tietoon lahjoittajan henkilöllisyydestä
Sinua voi kiinnostaa
Mommy, what’s a Donor? How to talk to your egg donor child Video (kesto 10 min.)
What will your personal family story include when it’s time to talk to your very own egg donor child?
Experiences of donor conception - Riley Video (kesto 6 min. 40 sek.)
Experiences of donor conception’ Riley talked about his experience of being donor conceived. For as long as Riley can remember he has known about his conception.
Experiences of donor conception - Ross Video (kesto 6 min.)
Ross talked about discovering recently, in his early thirties, that he was donor-conceived. Ross speaks of his relief in knowing the truth and his belief in the importance of honesty: “”Where do I come from?’ is such a fundamental question and I think that for everyone they have the right to know”.