Missä sä asut?
Lapsen aloittaessa esikoulun monenlaiset tunteet heräävät. Kuten varmasti kaikissa samassa tilanteessa olevissa perheissä, jännitys ja innostus vuorottelevat. Sen lisäksi lahjasolulapsen vanhempana mietin, pitäisikö uusille lasta hoitaville aikuisille kertoa lapsen alkuperä. Huomaan kuitenkin, että samalla tavalla olennaiselta se ei tunnu enää, varsinaisen päiväkotiajan ollessa takanapäin. Lapsi tietää asian itse, ja hän voi siitä halutessaan kertoa - ja jos asiasta nousee kysymyksiä, niihin voidaan tilanteen mukaan vastata. Mutta ehkäpä lasta voisi mahdollisiin kysymyksiin jollain tapaa valmistella - miten toimia, jos eskarissa keskustellaan lasten saamisesta, isistä ja äideistä?
Samalla valmistelulla ehkä onnistuisi “näin toimit eroperheen lapsena, jos sinulta kysytään perheestäsi” -valmennus, johon myös olisi tarvetta. Miten nopeasti ja kompaktisti lapsena selittää uusille ihmisille, missä asuu ja ketä kaikkia perheeseen kuuluu. Entä onko äidin tyttöystävä perhettä, mistä sen tietää? Tai lahjoittaja? Huomasin saman hämmennyksen omassa mielessäni silloin, kun lapsi asui yhdessä paikassa ja me aikuiset vaihdoimme paikkaa. Kun joku kysyi, missä asut, aloitin - ja sitten hiljenin. Toivon, että lapsen ei tarvitsisi tehdä samoin.
Monille niin kovin yksinkertaisilta näyttäytyvät asiat eivät ole kaikille ollenkaan niin suoraviivaisia. Jotta kenenkään ei tarvitsisi yrittää sovittautua muottiin, joka ei ole hänen omansa (tai muottiin ylipäätään!) tarvitaan edelleen tietoisuuden lisäämistä monimuotoisista perheistä ja ihmissuhteista kaikkinensa. Diversiteetti go go!
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 3/2017. Kolumnisarjaan voit tutustua täältä.
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti.