OSA 2: Miten raskaus on erilaista
Lahjasukusoluhoitojen huomioiminen raskausaikana neuvolassa
Kun raskaus on alkanut lahjoitettujen sukusolujen avulla, varataan varhaisultra hoitavalle taholle, yleensä varhaisultra tehdään viikolla 6- 7, jolloin lapsen syke on nähtävissä. Neuvolassa raskautta seurataan ensimmäisestä neuvolakäynnistä, joka on pääsääntöisesti 8. - 12. raskausviikolla, aina synnytykseen saakka. Äitiysneuvolaseurannasta voit lukea lisää täältä ja raskausviikkoja voit seurata täältä. Ennen ensimmäistä neuvolatapaamista mielessäsi voi olla paljon kysymyksiä. Tapaamiseen on hyvä valmistautua kirjoittamalla ylös kaikki mielessäsi olevat kysymykset, muistaen, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassa.
Neuvolassa
Lahjasoluhoidoista on hyvä kertoa neuvolassa, jotta neuvolan oma työntekijä on tietoinen lahjasukusolujen käytöstä ja voi huomioida tämän raskauden seurannassa. Neuvolassa ja äitiyspoliklinikalla raskautta on syytä seurata huolellisesti ja ensimmäisen raskauskolmanneksen kromosomiseulonnassa tulee käyttää luovuttajan ikää äidin iän sijaan.
Neuvolassa saatetaan kysyä asioita jotka liittyvät lahjoittajaan, kuten pituutta ja perinnöllisiä sairauksia. Näitä kysytään, kun seurataan vauvan kasvua kohdussa. Vääriä käsityksiä on tärkeää korjata ja tuoda esiin, että vanhemmalla on hyvin vähäiset tiedot lahjoittajsta. Ajattelemattomat kysymykset voivat ymmärrettävästi tuntua loukkaavilta ja harmillisilta, mutta pääsääntöisesti kyseessä on neuvolatyöntekijän epätietoisuus ja ymmärtämättömyys lahjasoluilla perheellistymisestä. Jos neuvolassa sukusolujen lahjoittajasta puhutaan syntyvän lapsen isänä tai äitinä, on tärkeää korjata käytetyt termit sellaisiksi, jotka tuntuvat sinusta itsestäsi luontevalta.
Raskautta seuratessa neuvolassa on hyvä tietää, mitä riskejä lahjasoluhoidoista alkaneisiin raskauksiin liittyy. Kaikissa IVF-hoidoissa on olemassa kohonnut riski kaksoisraskauteen, mikä on aina riskiraskaus. IVF-raskauksiin liittyy myös lisääntynyt ennenaikaisuuden sekä vauvan pienipainoisuuden riski. Lapsettomuuden taustatekijät voivat nostaa vauvan kromosomipoikkeavuuden riskiä, eivät niinkään hedelmöityshoidot.
Raskauteen liittyvät riskit jos raskaus on alkanut lahjoitetuilla munasoluilla:
- Verenpaineen kohoaminen.
- Ennenaikaisen synnytyksen ja pienen syntymäpainon riski on lievästi suurentunut omasoluhoitoon verrattuna.
- Mahdollisten komplikaatioiden taustalla voi olla hedelmättömyyden syy kuten munasarjojen vajaatoiminta, ensisynnyttäjyys, ikä ja immunologisesti vieraan alkion siirto saajalle.
- Kohonnut riski raskausmyrkytyksiin, riski on 2-3 kertainen verrattuna ilman hoitoja alkaneisiin raskauksiin.
- Monisikiöraskaudet lisäävät kaikkien komplikaatioiden riskiä.
- Suurin osa lahjamunasoluraskauksista sujuu hyvin.
- Synnytys tapahtuu useammin keisarinleikkauksella, mikä voi johtua synnyttäjän korkeasta iästä, ensisynnyttäjyydestä tai loppuraskauden ongelmista.
Lisätietoja lahjasoluhoitojen vaikutuksista raskauteen voit lukea tästä Mari Sälevaaran ja Viveca Söderström-Anttilan artikkelista: Raskaus lahjoitetusta munasolusta.
Tietoa lahjasoluilla perheellistymisestä
Neuvolatyöntekijät kohtaavat paljon erilaisia perhetilanteita. Jos olet ensimmäinen lahjasoluhoitojen avulla raskautunut, jonka työntekijäsi kohtaa, niin hänellä ei välttämättä ole tarkkaa tietoa siitä, mitä lahjasoluilla perheellistyminen tarkoittaa. Voit antaa neuvolassa tämän Helminauha-hankkeen esitteen, josta työntekijäsi voi itse perehtyä lahjasoluilla perheellistymiseen.
Neuvolassa saatetaan ajatella, että tahattoman lapsettomuuden kokemus ei enää vaikuta, koska raskaus on alkanut, näin ei kuitenkaan useinkaan ole. Tahattoman lapsettomuuden kokemuksen huomioimisesta neuvolassa kerrotaan lisää tässä esitteessä.
- Jos olet huolissasi jostain, kysy huolestasi rohkeasti ja ota asia puheeksi neuvolassa.
- Kirjaa raskauden aikaisia pohdintoja ylös, jotta muistat ottaa mielen päällä olevat asiat puheeksi neuvolatapaamisessa.
POHDINTATEHTÄVÄ
Lahjasoluhoitojen avulla raskaana olevat pohtivat raskautta monelta kantilta
Vaikka raskaus on viimein alkanut voi itsensä kokea edelleen ulkopuoliseksi suhteessa niihin odottaviin äiteihin, joilla ei ole taustallaan lapsettomuuden kokemusta ja lahjasoluhoitoja. Jotkut äidit ovat kuvanneet olevansa “huijariäitejä”, koska raskaus ei ole alkanut luonnollisesti ja lahjasoluhoitojen oikeutusta voi pohtia raskauden aikana.
Tunnistatko pohtineesi raskauden aikana seuraavia asioita?
- Kohtuvauvasta on vaikea muodostaa mielikuvaa, keneltä hän näyttää ja onko sillä minulle merkitystä?
- Tuntuukohan syntyvä lapsi omalta?
- Olivatko lahjasoluhoidot oikein? Teinkö oikean ratkaisun?
- Uuden identiteetin omaksuminen ottaa aikaa ja tuntuu vieraalta, kuka olen nyt ja lapsen synnyttyä?
TEHTÄVÄ: Kuuntele podcast ja pohdi tunnistatko samankaltaisia ajatuksia Susanin kanssa?
Pääset kuuntelemaan podcastin täältä: Hei Baby synnytystarinat, jakso 9
PODCAST (1 h 2 min)
Podcastin aiheena on lahjoitettu munasolu. Toisinaan raskaus on mahdollista saada alkuun vain lahjoitetun munasolun avulla. Prosessi voi olla pitkä ja herättää suuria tunteita laidasta laitaan. Podcastissa Susan jakaa oman tarinansa matkalla äidiksi lahjoitettujen munasolujen avulla.
Hei baby - synnytystarinat podcastin tekijät: Vivian Valpuri & Kirsikka Simberg. Vivianilla on Hei baby 2.0 - Synnytyskertomuksia -podcastissaan aina vaihtuva vieras, joka jakaa oman synnytyskokemuksensa. Luvassa on aina erilainen tarina ja aina takuuvarma herkistyminen syntymän ihmeen äärellä.