Miten tuen lahjasoluvanhempaa
Millaista tukea lahjasoluvanhemmat kaipaavat ammattilaisilta
Perheet, jotka toivovat tai ovat saaneet lapsen lahjasoluilla, kohtaavat jo ennen lapsen syntymää useita eri alojen ammattilaisia, kuten lapsettomuusklinikoiden lääkäreitä, sairaanhoitajia, laborantteja, psykologin ja raskauden aikana neuvolatyöntekijän. Lapsen syntymän jälkeen näiden edellä mainittujen lisäksi perheet kohtaavat varhaiskasvatuksen ammattilaisia ja opettajia sekä lasten harrastusten valmentajia. Olit sitten minkä alan ammattilainen tahansa, mutta kohtaat työssäsi lahjasoluilla perhellistyneitä, olet tervetullut näille ammattilaisille kohdennetuille sivuille.
Perheellistyminen lahjasolujen avulla poikkeaa tavanomaisesta tavasta tulla perheeksi, sillä hedelmöityshoidoissa on käytetty kolmannen tai neljännen osapuolen sukusoluja. Ammattilaisena löydät Helminauhan sivuilta tietoa niin lahjasoluilla vanhemmiksi tulleiden, lahjasolulasten, kuin myös heidän läheistensä näkökulmasta.
Ammattilaisten tulee osata tukea vanhempia lahjasolutaustaan liittyvän avoimuuden suhteen, sillä vuonna 2007 voimaan tulleen hedelmöityshoitolain mukaan suomessa tehdyissä lahjasoluhoidoissa käytettyjen sukusolujen lahjoittajat ovat rekisteröityjä ja lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää sukusolun lahjoittajan tiedot.
Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin ja eri kokoonpanoissa. Vanhemmat myös eroavat ja muodostavat uusia perheyksiköitä. Perheessä voi olla useampia vanhempia, kulttuureita ja kieliä. Joskus joku perheejäsenistä menehtyy. Yhä useampi lapsi tuodaan varhaiskasvatukseen vuorotellen kahdesta eri osoitteesta.
Nämä lapset ja heidän vanhempansa ovat tuttu näky varhaiskasvatuksessa. Jokaisella lapsella ja perheellä on oma tarinansa, ja sitä kannattaa kuunnella tarkasti. Monesti perhemuotoon liittyy kuitenkin myös erityisiä kysymyksiä, joista ammattilaisen on hyvä olla tietoinen. Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaassa keskitytään kymmeneen eri perhemalliin.
Monimuotoisia perheitä ovat esimerkiksi adoptioperheet, sijaisperheet, yhden vanhemman perheet, uusperheet, monikkoperheet, sateenkaariperheet, kahden kulttuurin perheet, tahatonta lapsettomuutta kohdanneet perheet, lapsen kuoleman kohdanneet perheet ja vanhemman kuoleman kohdanneet perheet.
Opas on tarkoitettu työn tueksi kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille, erityisesti varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Oppaan on koonnut kymmenen perhejärjestön yhteinen Monimuotoiset perheet -verkosto. Monimuotoiset perheet -verkoston työntekijät ja verkostoon kuuluvat järjestöt vastaavat mielellään mahdollisiin kysymyksiin ja konsultaatiopyyntöihin.
Oppaasta on julkaistu myös painettu versio. Voit tilata painetun oppaan täyttämällä tilauslomakkeen. Jos haluat tilata enemmän kuin viisitoista opasta, ota yhteyttä toimisto@monimuotoisetperheet.fi.
Termit haltuun
Perheet toivovat, että neuvolassa tunnetaan termit ja lahjasolutausta kohdataan sensitiivisesti ja perhettä kunnioittaen. Pääsääntöisesti perheet toivovat, että sukusolujen lahjoittajasta puhuttaessa ei käytettäisi sanoja äiti ja isä, kuten geneettinen äiti tai isä, vaan kyseessä on sukusolujen lahjoittaja tai luovuttaja, kumpaa perhe itse toivoo käytettävän. Perheeltä voi aina kysyä, mitä termiä he toivovat käytettävän.
Perheiden monimuotoisuuden tunnustaminen ja normalisoiminen
Vanhemmat toivovat, että neuvolassa ei oletettaisi, voivoteltaisi tai ihmeteltäisi lapsen lahjasolutaustaa tai vanhempien tekemiä ratkaisuja. Vanhemmat toivovat reilua kohtaamista eli sitä, että heiltä kysytään asioista arvailun tai olettamisen sijaan. Vanhemmille asia on normaali ja vanhemmat toivovat, että myös ammattilaiset voisivat suhtautua perheisiin normaaleina perheinä. Vanhemmat toivovat myös perheiden monimuotoisuuden huomioimista.
Tiedollinen osaaminen tärkeää
Vanhemmat toivovat, että neuvolassa olisi tietoa lahjasolutaustan riskeistä ja vaikutuksesta raskauteen. Vanhemmat toivovat saavansa tietoa neuvoloista silloin, kun he tietoa tarvitsevat. Vanhemmat kokevat tärkeänä myös sen, että neuvoloissa olisi tietoa ja ymmärrystä siitä, millainen merkitys lapsettomuustaustalla on raskauteen ja kokemukseen vanhemmuudesta.
Aito kohtaaminen merkityksellistä
Moni vanhempi pohtii tulisiko lapsen lahjasolutaustasta kertoa päiväkodissa tai koulussa. Ne vanhemmat, jotka ovat kertoneet asiasta, toivovat että lapsen taustaan suhtaudutaan sensitiivisesti, positiivisesti ja lasta kunnioittaen. Ylipäätään vanhemmat toivovat ammattilaisilta aitoa, suoraa ja rentoa kohtaamista sekä ymmärrystä siitä, että lahjasolutausta ei vaikuta joka asiaan lapsessa.
Materiaalivinkkejä
Ihan helmi perhe -opas lahjasolutaustasta lapselle puhumiseen. Ladattava pdf Helminauhan verkkosivuilla. Painettu versio Simpukan verkkokaupassa, hinta 5 euroa.
Lahjasolutaustasta lapselle puhumisen videosarja Simpukan Youtube-kanavalla.
Lahjasoluteemoja ja perheiden monimuotoisuutta käsitteleviä lastenkirjoja