OSA 1: Riittävä vanhemmuus
Mitä vanhemmilta nykyään vaaditaan ja mikä on riittävän hyvää vanhemmuutta?
Yksinkertaisimmillaan vanhemman tehtävänä on huolehtia lapsen hyvinvoinnista, kasvusta ja kehityksestä ja taata näin lapselle vakaa kehitys (Valtioneuvoston asetus lastensuojelulaista 417/ 2007§ 2). Vanhempien tehtäviä lapsen kasvun ja kehityksen tukijana on turvata riittävät fyysiset, psyykkiset ja kehitykselliset valmiudet sekä hyvän ja vakaan kasvuympäristön luominen ja ylläpito.
Kukaan vanhempi ei voi vaikuttaa lapsen perimän mukanaan tuomiin seikkoihin kuten ulkonäköön, luonteeseen tai temperamenttiin. Nämä piirteet vanhemman tulee vain hyväksyä ja vanhempi saa tutustua lapsen piirteisiin lapsen kasvun myötä. Saman perheen sisarukset voivat erota toisistaan hyvin paljon, siitäkin huolimatta, että heillä olisi taustallaan täysin sama geeniperimä. Lahjasoluilla lapsen saaneet vanhemmat ymmärrettävästi pohtivat ja saavatkin pohtia sitä, millainen vaikutus lapsen lahjasolutaustalla on lapsen piirteisiin. Olennaista on muistaa, että vanhemmuus ei määrity lahjoitettujen sukusolujen kautta, vaan vanhemmaksi kasvetaan lapsen kanssa yhdessä, lapseen uteliaasti tutustuen. Lapsen lahjasolutausta kulkee vanhemmuudessa arjen kiireen rinnalla. Asiaa ei tule unohtaa, mutta sitä on lupa annostella arjessa itselle sopivalla tavalla.
- Vanhemmaksi kasvu tapahtuu lapsen kasvun myötä.
- Vanhemmuus on tutustumista lapseen ja itseensä vanhempana.
- Parhaiden toimintatapojen löytäminen tapahtuu vähitellen.
- Olennaista ovat rakkaus, hyväksyntä, luottamus ja turvallisuus.
- Perheet ovat monimuotoisia ja niin on myös vanhemmuus.
Vanhemmuuden myytit - viisi harhakuvitelmaa
Vanhemmuuteen liitetään paljon myyttejä, jotka sisältävät vaatimuksia ja oletuksia siitä, millaista vanhemmuuden kuuluisi olla ja miten sitä kuuluisi toteuttaa. Alla on lueteltu viisi yleisintä vanhemmuuteen liitettävää myyttiä.
MYYTTI 1: Lapsen tyytyväisyys ja toiminta on suoraan verrannollinen vanhemmuuden laatuun.
MYYTTI 2: Vanhemman tulee antaa ja tehdä kaikkensa, että lapsi saa sen, mitä hän tarvitsee.
MYYTTI 3: Riittävä rakkaus korjaa kaiken.
MYYTTI 4: Lapsi toimii samoin kuin vanhempi esimerkin myötä.
MYYTTI 5: Lasta voi suojella kaikilta elämän vastoinkäymisiltä.
Lue tämä artikkeli ja murra vanhemmuuteen liitettävät myytit: Vanhemmuuden viisi harhakuvitelmaa
Vanhemmuuden roolikarttaan on kuvattu erilaisia vanhemmuutteen liitettäviä tehtäviä. Nämä tehtävät eivät näyttäydy vanhemmuudessa joka päivä ja monia tehtäviä vanhemman rinnalla hoitaa moni lapselle läheinen aikuinen. Kuten vanhemmuuden roolikartasta huomaat, vanhemmalla on valtava määrä tehtäviä.
POHDINTATEHTÄVÄ
- Mitä ajattelet vanhemmuuteen liittyvistä myyteistä?
- Millaisia myyttejä ja vaatimuksia itse liität vanhemmuuteen?
- Miten voisit suhtautua itseesi vanhempana lempeästi, ilman vaatimuksia?
Ethän vaadi itseltäsi liikoja, vaan luotat siihen, että sinun tapasi toimia ja olla vanhempana on riittävän hyvää vanhemmuutta.
Lapsen ja vanhemman temperamentti voi erota toisistaan
Goodness of fit tarkoittaa vanhemman ja lapsen temperamenttien yhteen sopivuutta, se on universaali ilmiö, joka liittyy kaikkiin vanhempi-lapsisuhteisiin. Temperamentteja voidaan jaotella eri tavoin esimerkiksi: helppo, vaikea ja hitaasti lämpiävä. Vanhemmilla on omat temperamenttipiirteensä eivätkä ne välttämättä asetu yhteen lapsen piirteiden kanssa. Tällöin on ymmärrettävää, että vanhempi saattaa pyrkiä omalla toiminnallaan saamaan lapsen toimimaan oman temperamenttinsa rytmin mukaan ja vanhempi saattaa tuskastua lapsen erilaisen temperamentin suhteen. Geenien ja ympäristön vaikutusta lapsen luonteeseen ja olemisen tapaan ei osata aukottomasti selittää, eikä siis myöskään lahjasolutaustan vaikutusta lapsen temperamenttiin.
Erilaiset temperamenttityypit saattavat näyttäytyä erilaisina eri ihmisille. Jollekin vanhemmalle ylivilkas, rasittava ja mahdoton lapsi, on toiselle vanhemmalle reipas, energinen ja rohkea. Eri temperamenttityyppien yhteensopivuutta on vaikea arvioida. Rauhallinen vanhempi voi jaksaa paneutua pitkäjännitteisesti vilkkaan lapsen kasvattamiseen ja pitää tätä virkistävänä vastakohtana omalle tasaisuudelleen. Toinen rauhallinen vanhempi voi olla ymmällään vilkkaan lapsensa kanssa ja ihmetellä kuinka tämän kanssa tulisi toimia.
Q & A - lahjasoluilla lapsen saaneiden vanhempien kysymyksiä
Miten geenit vaikuttavat lapsen ja vanhemman keskinäiseen vuorovaikutukseen ja kiintymyssuhteeseen?
Lapsen lahjasolutausta nousee mieleen usein silloin, kun kohtaan vaikeuksia, esim. lapsi itkee eikä tunnu tyyntyvän millään, enkä ymmärrä, mikä hänellä on. Tällöin mietin usein, että olisiko vuorovaikutussuhde lapseen helpompi ja ymmärtäisimmekö toisiamme paremmin, jos kyseessä ei olisi lahja-alkioalkuinen lapsi.
VASTAUS: Temperamentti on jossain määrin periytyvä ominaisuus, mutta siitä huolimatta jokainen lapsi on oma ihana yksilönsä, johon vanhempi saa tutustua aivan uutena ihmisenä, oli sitten samaa geeniperimää tai ei. Tutustuminen omaan lapseen ja oman lapsen tapaan elää ja toimia on välttämätöntä, jotta vanhempi ja lapsi oppivat yhteisen tavan vuorovaikuttaa. Jaettu geeniperimä ei välttämättä helpota tätä tutustumista ja ylipäätään eri temperamenttien yhteensopivuutta on vaikea arvioida. Psykoterapiapalvelu Tunnetilan psykologi, psykoterapeutti Maiju Tokolan mukaan eräässä haastattelututkimuksessa, jossa oli haastateltu miehiä, joiden esikoinen oli saanut alkunsa lahjasiittiöiden avulla ja toinen lapsi omien sittöiden avulla. Miehet kuvasivat, etteivät he osanneet toimia toisen lapsen kanssa yhtään sen paremmin, kuin esikoisen kanssa. Lasta ei siis osaa tulkita välttämättä yhtään sen paremmin tai helpommin, vaikka jakaisikin lapsen kanssa saman geeniperimän.
Mitä pitäisi ottaa huomioon niin että lahjasoluasiasta ei tule ’liian’ iso asia, mutta samalla ei unohdukaan?
VASTAUS: Lahjasoluasia on varmasti iso asia ja saakin olla, mutta usein lapsiperheissä se jää arjen alle, eikä ole koko ajan mielessä. Jos huomaa, että lapsen lahjasolutausta on kuitenkin koko ajan mielessä, on hyvä pohtia, mikä siinä mietityttää ja mitä itse voi tehdä sen eteen, ettei asia veisi liikaa huomiota.
Asia tuskin pääsee unohtumaan, mutta silloin kun asia tulee mieleen luontevasti, se on myös hyvä hetki ottaa asia puheeksi lapsen kanssa ja pohtia sitä yhdessä.
Miten pitkä lapsettomuuden kokemus vaikuttaa vanhemmuuteen?
VASTAUS: Tahattoman lapsettomuuden ja pitkän lapsitoiveen tiedetään vaikuttavaan vanhemmuuteen niin, että vanhemmuus on tietoisempaa. Lahjasolutaustaisen lapsen vanhempi miettii tietoisemmin omaa vanhemmuuttaan esimerkiksi valmistautuessaan omaan tapaansa puhua lapsen kanssa lahjasolutaustasta. Tahaton lapsettomuus on monelle hyvin rankka kokemus ja vanhemmat ovat tuoneet esiin, että tämä kokemus auttaa jaksamaan aika-ajoin rankkaakin lapsiperhearkea, kun muistaa kuinka pitkä ja toiveiden täyttämä matka vanhemmuuteen on kuljettu. Tahaton lapsettomuus ei kuitenkaan saisi estää vanhempaa tuntemasta väsymystä tai olla pyytämättä apua arjessaan sen vuoksi, että lasta on toivottu kauan. Monet lapsettomuuden jälkeen vanhemmaksi tulevat saattavat tuntea syyllisyyttä ja ristiriitaisia tunteita, kun lapsiperhearki tuntuu raskaalta ja väsyttävältä. Siru Lehto on tutkinut äitiyttä tahattoman lapsettomuuden kokemuksen jälkeen ja tutkimuksessa todetaan, että: Äitien ylisuorittaminen ja itseltään paljon vaatiminen voivat johtaa uupumiseen ja perheiden hyvinvoinnin vähentymiseen, minkä vuoksi vanhemmille on tärkeää tarjota tukea ja apua lapsen syntymän jälkeen.
Riittävän hyvän vanhemmuuden elementtejä
- Pyydät apua läheisiltä.
- Olet kiinnostunut lapsesta ja lapsen hyvinvoinnista, teet sen suhteen parhaasi omien voimavarojesi mukaan.
- Kysyt mitä lapsellesi kuuluu ja vietät aikaa lapsesi kanssa ilman vaatimuksia. Tarjoat lapselle huolenpitoa, rajoja, ymmärrystä ja hellyyttä. Jonain päivänä enemmän, toisena vähemmän, joka päivä jonkin verran.
- Tunnistat omat vahvuudet ja heikkoudet, tarpeen mukaan pyydät anteeksi. Vanhempi saa mokailla ja olla hukassa!
- Pidät huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. Annat itsellesi luvan lepoon, omiin hetkiin ja aikuiskontakteihin.
- Kiität itseäsi ja huomaat hyvät hetket vanhemmuudessa.
- Unohdat ulkopuolelta tulevat vaatimukset ja vertailun muihin perheisiin. Sinä olet oman perheesi asintuntija ja riität omalle perheellesi. Lapsesi silmissä olet tärkeintä maailmassa.
Lähteenä käytetty mukaillen Hyvä kysymys, mitä on riittävän hyvä vanhemmuus? & YLE:n verkkoartikkelia: Kasvatuksen ammattilaiset Jari Sinkkonen ja Juha T. Hakala: Riittävän hyvä isä rakastaa, sietää, vetää pultit ja pyytää anteeksi
POHDINTATEHTÄVÄ:
Pohdi omia ajatuksiasi riittävän hyvästä vanhemmuudesta.
Mitkä kolme asiaa pääsevät sinun TOP3- listallesi?
Sinua voi kiinnostaa
Näin syntyy riittävän hyviä vanhempia Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Yksi asia kertoo, että olet onnistunut vanhemmuudessa – “Kun vanhemmat yrittävät liikaa, se kaikista tärkein voi unohtua” YLE:n verkkoartikkelissa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kuvaa lapsen ja vanhemman kommunikaatioyhteyttä lapsen eri ikävaiheiden kautta.
Vanhempien läsnäolo arjessa vähentää koko perheen paineita. YLE areenan podcast Havaintoja ihmisestä.