Te tiedätte mistä minä puhun
Lapsellisen lapsettoman vertaistuki on mutkikas juttu. Tukea ei kaipaa samoihin asioihin eikä oikeastaan samoilta ihmisiltäkään kuin ennen. Lapsettomuuskriisi on takanapäin ja keskusteluun lapsiperheen arkisista asioista löytyy helposti kumppaneita. Arjessa kuitenkin tulee niiden tavallisimpien asioiden lisäksi eteen myös kysymyksiä, joita oikein kukaan muu kuin vastaavassa tilanteessa oleva ei tule edes ajatelleeksi.
Onneksi lahjasoluhoitoihin liittyviä asioita on mahdollista pohdiskella vertaistukiryhmässä! Miettiä esimerkiksi sitä, miten kertoa (vai kertoako ollenkaan) lapselle hänen alkuperästään, millaisia tunteita herättää vieraiden piirteiden näkeminen omassa lapsessa - ja millaista suhdetta rakentaa tutun luovuttajan kanssa. Keskustella myös siitä, millaiset jäljet lapsettomuuden kokemus meihin kaikkiin on jättänyt - ja miltä tuntuu luopua toiveesta saada omaa geneettistä alkuperää oleva lapsi. Totta kai näistä aiheista on mahdollista käydä keskustelua monen muunkin kanssa, mutta heidän kohdallaan joutuu usein vastaanottamaan hämmentyneitä ilmeitä ja kasvoilta paistavaa kovaa yritystä ymmärtää, jolloin tekee mieli perääntyä ja olla vaivaamatta heitä moisilla omituisuuksilla. Puhumattakaan tunteesta, että perheemme taitaa olla melkoinen luonnonoikku, kun kukaan ei oikein käsitä näitä meitä mietityttäviä asioita.
Suuren yleisön tietoisuuden lisäämiseksi niitä hankalilta tuntuviakin keskusteluja on silti syytä jatkaa, vaikka ne eivät aina niin tukevia olisikaan – seuraavilla on sitten jo helpompaa. Ehkä pohdinnat saavat myös perinteisemmillä tavoilla lapsensa saaneet miettimään, millaisia merkityksiä perimällä heidän omassa perheessään on.
Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Simpukka-lehdessä 3/2013. Aiemmat kolumnit löytyvät täältä
Lahjaksi saatu lapsi -kolumnisarjaa on julkaistu Simpukka-lehden numeroissa 4/2011 – 4/2018. Kolumnisarjan kirjoittaja on Helmi Nauhanen, joka on lahjamunasoluhoidolla alkunsa saaneen, maaliskuussa 2011 syntyneen tytön äiti.
Tämänkaltaiset tarinat toimivat myös vertaistukena, tukeasi tarvitaan! Helminauha-hanke kaipaa niin lasten, vanhempien kuin perheidenkin tarinoita. Toiveenamme on, että tulevaisuudessa Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy niin vanhempien tarinoita lahjasoluilla perheellistymisestä kuin myös lasten ajatuksia ja lasten sanoin kerrottuja tarinoita. Tarinat voivat olla lyhyitä ja ytimekkäitä tai niin pitkiä, kuin niiden kertominen vaatii. Tarinat julkaistaan nimimerkillä tai kirjoittajan toivomalla nimellä. Tarinan julkaisumuoto käydään vielä yhdessä kirjoittajan kanssa läpi ja tämän vuoksi toivomme tarinoita sähköpostitse piia@simpukka.info tai jenni@simpukka.info.