OSA 5: Turvallinen avoimuus perheen arvona
Tuvallinen avoimuus
Miltä sinusta tuntuisi,
jos saisit tietää, että joku on salannut sinulta
tärkeää tietoa vuosien ajan,
ja tämän tiedon ovat salanneet
kaikista rakkaimmat ihmiset elämässäsi.
Salainen vs. yksityinen
Salaisuus: Jotkut ihmiset tietävät jotain sellaista, mitä toinen/toiset eivät tiedä.
Perhesalaisuudet on jaettu kolmeen ryhmään
- Salaisuus itsestäsi, jota et jaa perheesi kanssa.
- Salaisuudet, joita osa perheenjäsenistä salaa toisilta perheenjäseniltä.
- Salaisuudet, jotka koko perhe salaa perheen ulkopuolisilta jäseniltä.
→ Salattu lahjasolutausta voi kuulua kaikkiin ryhmiin
- Asia on salattu lapselta itseltään.
- Lapsi tietää, mutta asia on salattu muilta esim. isovanhemmilta.
- Koko perheyhteisö tietää, mutta asia on salattu kaikilta muilta.
Tutkijoiden mukaan perhesalaisuuksilla voi olla terveydellisiä vaikutuksia, sillä salaisuuksien mukanaan kantaminen voi ilmetä fyysisenä taakkana, ja se voi vaikuttaa koettuun onnellisuuteen. Tiukasti ylläpidetty perhesalaisuus voi vääristää perhe-elämää, aiheuttaa lapsille selittämätöntä ahdistusta ja vanhemmille syyllisyyden tunteita.
Esimerkiksi aikuisista adoptoiduista tiedetään, että heille on kerrottu adoptiosta, mutta samalla sanottu, että asiasta ei saa puhua muille, että asia on salaisuus. Tämä on vaikuttanut heihin koko elämän ajan ja he ovat kyseenalaistaneet oman identiteettinsä sen vuoksi
Yksityinen: Tieto on perheen sisäistä ja jaettavissa niille, jotka ovat erityisiä tai joiden on hyvä tietää asiasta. Lapsella on vapaus ja mahdollisuus selvittää vanhemman kanssa, mikä on sopiva tapa puhua asiasta, kenelle ja miksi.
Lapselle on tärkeä painottaa, että hänen oma tarinansa on hänen yksityinen ja henkilökohtainen asia, ja lapsi saa itse päättää kenelle hän asiasta puhuu ja minkä verran. Tähän yksityisten asioiden ryhmään kuuluvat muun muassa lapsen tausta tai miten hedelmöitys on tapahtunut. Kenelläkään ei lähtökohtaisesti ole oikeutta udella näitä asioita. Lasta ei tule kuitenkaan ohjeistaa pitämään asiaa salassa, eikä sanoa kenelle hän ei saa asiasta puhua, mutta lapsen kanssa voi yhdessä miettiä, kenen kanssa hän voisi asiaa käsitellä halutessaan.
Vanhemmille (n. 50) syyskuussa 2019 teetetyssä kyselyssä näkyi avoimuuden jakautuminen eri tasoille.
Valtaosa vastaajista oli puhunut hoidoista omille vanhemmilleen ja sisaruksilleen sekä itse määritellylle lähipiirille, kuten ystäville ja työkavereille. Vastaajissa oli kuitenkin niitä, jotka eivät olleet puhuneet asiasta kuin esimerkiksi toisen puolison perheelle tai yhdelle ystävälle. Joukkoon mahtui myös niitä, jotka olivat puhuneet asiasta kaikille, jos se vaan oli tullut puheeksi.
Kaikki kyselyyn vastanneet vanhemmat pitivät tietoa ensisijaisesti lapsen tietona.
Turvallinen avoimuus - Mikä tekee perheen olemisesta mahdollisimman hyvää
Vanhemman tärkein tehtävä on turvata lapsen kasvua ja kehitystä. Vanhempi sitoutuu lapsen kasvua tukiessaan siihen, että lapsen etu toteutuu. Turvallinen avoimuus edellyttää vanhemmalta sen arvioimista, millainen avoimuus on sekä perheen että lapsen edun mukaista. Avoimuus toimii perheen vuorovaikutusta tukevana arvona.
Voit lukea turvallisesta avoimuudesta lisää täältä.
POHDINTA / KESKUSTELUTEHTÄVÄ:
- Mitä turvallinen avoimuus teidän perheessä tarkoittaa?
- Millaisia ajatuksia yksityisen asian ja salaisen asian erottaminen toisistaan herättää?
- Millainen avoimuuden taso tekee teidän perheen olemisesta mahdollisimman hyvää?
- Miten asetatte perheenne rajat, jos joku uhkaa ylittää niitä tai kysyy jotain sellaista, minkä koette yksityiseksi asiaksi?
Sinua voi kiinnostaa
Lapsen ja vanhemman varhainen vuorovaikutus Mannerheimin lastensuojeluliitto
Turvallinen avoimuus lahjasoluperheen hyvinvoinnin tukena Simpukka-lehti 1/2020
Mari kuuli 24-vuotiaana, että hänen biologinen isänsä onkin tuntematon spermanluovuttaja – “Kukaan ei tiedä, miten nämä lapset asian kokevat” YLE verkkojulkaisu, 15.12.2019