OSA 1: Minulla on lapsitoive
Lahjasoluhoidot perheellistymisen mahdollisuutena
Lahjasoluilla lapsen saaneita vanhempia yhdistää se, että hedelmöityshoidoissa on käytetty lahjoitettuja sukusoluja. Lahjasoluperheiden erityisyys on se, että lapset ovat saaneet alkunsa lahjasolujen avulla, jolloin puolet tai kaikki geeneistä tulevat oman perheen ulkopuolelta, sukusolujen lahjoittajilta. Lahjasolu voi olla munasolu, siittiöitä, munasoluja ja siittiöitä tai alkio esimerkiksi toiselta lapsettomuushoitoja läpikäyneeltä parilta.
Sukusolujen lahjoittaja voi olla tuttu tai tuntematon, Suomessa vuoden 2007 jälkeen toteutetut lahjasoluhoidot tehdään rekisteröityjen lahjoittajien avulla ja lapsella on 18 vuotta täytettyään mahdollisuus saada lahjoittajan tiedot itselleen. Lapsen vanhemmalla ei ole oikeutta saada lahjoittajan tietoa. Lahjasoluhoitoihin matkustetaan Suomesta myös ulkomaille. Tällöin on kunkin maan kansallisesta lainsäädännöstä ja lahjasoluhoitojen käytännöistä kiinni, miten lahjoituksen vastaanottaja voi vaikuttaa lahjoittajan valintaan tai onko lahjoittajat rekisteröityjä vai anonyymeja.
Lahjasolulapsen vanhemmuus ei eroa vanhemmuudesta ylipäätään, ja vanhemmat kokevat vanhemmuutensa ihan normaalina vanhemmuutena, ja perhearkensa normaalina lapsiperhearkena. Kuitenkin lapsen lahjasolutaustaan liittyy omat erityispiirteensä, jotka kulkevat aina lapsen, ja näin myös vanhemman mukana.
Helminauha-hankkeen verkkosivuille on koottu tietoa lahjasoluilla perheellistymisestä eri perhemuodot huomioiden. Alta löydät linkit sivuille.
TEHTÄVÄ: Matkalla lahjasoluhoitoihin
Jo ennen hoitopäätöksen tekemistä ja hoitopäätöksen tekemisen tueksi tulevien vanhempien on hyvä pohtia asiaa monesta näkökulmasta esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
- Mitä lahjasoluhoidot sinun tilanteessasi tarkoittavat?
- Mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen, että lähdet kohti lahjasoluhoitoja?
- Millaisia ajatuksia ja tunteita lahjasolujen avulla vanhemmaksi tuleminen sinussa herättää?
- Mitä ajattelet siitä, että et tiedä kaikkea lapsesi perimästä? Entä mitä tämä merkitsee lapsellesi?
- Mitä tiedät lahjasolulasten tarpeista ja erityiskysymyksistä? Mitä lisätietoja tarvitset päätöksen tekemisen tueksi?
- Jos teit päätöksen käyttää lahjoitettuja sukusoluja puolisosi kanssa, ajatteleeko puolisosi lapsen geneettisestä perimästä ja tavasta tulla vanhemmaksi samalla tavalla kuin sinä itse?
- Mitä ajattelet avoimuudesta oman tarinasi ja lapsen taustatarinan suhteen?
- Mitä perheesi, ystäväsi ja muut ulkopuoliset jäsenet ajattelevat päätöksestäsi käyttää lahjoitettuja soluja? Kenen sinun mielestäsi tulisi tai tarvitsee tietää asiasta?
- Onko tämä sinulle/teille oikea tapa muodostaa perhe?
- Jos vastasit edelliseen kysymykseen “Kyllä, tämä on oikea tie”, mitä päätöksiä ja valintoja sinun tulee tehdä, jotta voit olla avoin ja rehellinen valintasi suhteen?
TEHTÄVÄ: Lapsitoive elämäsi polulla
Kirjoita ja piirrä miten ja missä eri vaiheissa lapsitoive on näkynyt elämäsi polulla.
Piirrä aikajana, joka voi olla valintasi mukaan suora viiva, mutkitteleva polku tai joki, vuoristomaisema tai muu sopiva muoto, mikä kulkee paperin reunasta toiseen. Toisessa päässä on päivä/ajankohta, jolloin ensimmäisen kerran aloit toivoa lasta ja toiseen päähän muodostuu ajatuksesi tulevaisuudesta. Miten tästä eteenpäin? Minne haluan mennä, mitä tehdä ja miten pääsen sinne?
Merkitse ja kirjoita aikajanalle tapahtumat/asiat/kohtaamiset, jotka ovat olleet lapsitoiveesi kannalta merkittäviä: ihmisten tapaamiset, keskustelut, rohkaisut/latistaneet kommentit, lääkärissä käynnit, parisuhde, työ/opiskelupaikat tms. Pohdi tarkkaan, millä tavoin elämäsi tapahtumat ovat mahdollisesti vaikuttaneet sinuun ja lapsitoiveeseesi.
Jos lapsitoiveeseesi on liittynyt tahattoman lapsettomuuden kokemus, suosittelemme tämän tehtävän tekemistä 2. jakson materiaaliin tutustumisen jälkeen.
Apukysymyksiä tehtävään:
- Milloin aloit toivoa lasta?
- Onko lapsitoiveeseen liittynyt lapsettomuuden kokemus?
- Millaisia eri vaiheita lapsitoive on tuonut elämääsi?
- Onko lapsitoive vaikuttanut joihinkin elämäsi ratkaisuihin?
- Onko lapsitoive muuttunut jotenkin elämäsi aikana?
- Mitä ajatuksia ja tunteita tehtävä sinussa herättää?
Sinua voi kiinnostaa
Vanhemmuus ei ole pelkkää biologiaa, mutta geeniperimmälläkin on väliä. Blogikirjoitus: Mirka Paavilainen