OSA 3: Lahjasoluhoidot
Kurkistus hedelmällisyyshoitojen ja lahjasoluhoitojen historiaan
Vuosisatojen ajan hedelmättömyyttä on yritetty hoitaa ja keksiä siihen parannuskeinoja. Egyptiläisistä papuryskääröistä vuosilta 2200 - 1500 EAA on löytynyt merkintöjä hedelmättömyydestä, samoin myös raamatussa ja vanhoissa juutalaisissa teksteissä puhutaan asiasta. Hedelmättömyyden ratkaisemisesta on puhuttu siis jo vuosituhansia.
Seuraavaksi lyhyt katsaus lahjasoluhoitojen historiaan. Tarkempia tietoja löydät täältä.
1700-luku:
Hedelmöittymiseen tarvitaan siittiöitä ja munasolu. 1799 ensimmäinen raportoitu inseminaatio.
1800-luku:
Vuonna 1838 ensimmäisen onnistunut keinohedelmöitys.
→ Julkinen raportointi johti hoitojen salailuun. Lapsen taustan salaaminen säilyi ohjeena 1970 - 1980 -luvuilla (jopa vielä 1990-luvulla)
1900-luku:
- 1930-luvulla hedelmöityshoidot julkisessa keskustelussa etenkin eugeniikan ajatusten voimistuessa.
- 1953 ensimmäinen raskaus pakastetusta spermasta.
- 1970-luvulla spermapankit. Inseminaatiot kaupallistettiin monissa maissa.
- V. 1978 ensimmäinen koeputkilapsi (Iso-Britannia). Ensimmäinen suomalainen IVF -lapsi syntyi 1984.
- V. 1983 ensimmäinen luovutusmunasolulla alkunsa saanut lapsi syntyi Australiassa, Suomessa v. 1991.
- V. 1984 ensimmäinen luovutetulla alkiolla alkunsa saanut lapsi syntyi Australiassa, Suomessa v. 1995.
2000-luku:
Kohti turvallista avoimuutta ja perheiden monimuotoisuutta.
Lahjasoluperheet ovat alkaneet verkostoitua (esim. DCN, Scandinavian seed siblings, VARTA ja We are donor conceived) ja tietoisuus lahjasolujen avulla perheellistymisestä on vahvistunut. Tutkimus- ja kokemustieto vahvistavat, että geneettisen alkuperän tietäminen on tärkeää lapsen identiteetin kehittymiselle.
Lahjasoluhoidot Suomessa
Suomessa hedelmöitys- ja lahjasoluhoidoista, ja niiden antamisesta on säädetty Hedelmöityshoitolaissa. Hedelmöityshoitolaki astui voimaan 1.9.2007 ja lahjasoluhoitojen osalta laissa on määritelty mm. miten lahjoitettuja sukusoluja voidaan käyttää (luku 1), sukusolujen luovuttamista koskevat seikat (luku 3) sekä luovutetuista sukusoluista syntyneen lapsen tiedonsaantioikeus (luku 4). Hedelmöityshoitolain tavoitteena on lapsen edun turvaaminen. Lahjasoluhoitojen osalta tätä tavoitetta turvaa 23 §:ssa säädetty luovutetusta sukusolusta tai alkiosta alkunsa saaneen henkilön oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys 18 vuotta täytettyään. Ilmoittamalla luovuttajan tunnuksen Valviralle hänellä on oikeus saada tietää luovutusrekisteriin talletettu tieto luovuttajan henkilöllisyydestä. Ensimmäiset tämän lain aikana lahjasoluhoidoilla syntyneet lapset täyttävät 18 vuotta v. 2025.
Suomessa syntyy keskimäärin n. 500 lasta vuodessa luovutetuilla sukusoluilla. Ulkomailla hoidoissa käyneitä ei tilastoida, ja tämän vuoksi lahjasolujen avulla syntyneiden lasten tarkkaa määrää ei tiedetä. Arvioidaan, että Suomessa lapsia olisi syntynyt yhteensä n. 10 000. (THL)
Lahjasoluhoidoista, lahjasoluhoitojen etenemisestä ja eri hoitomuodoista löydät lisätietoa täältä.
Kysymyksiä ja vastauksia hoitoihin liittyen löydät täältä.
Tiesithän, että klinikat vastaavat mielellään kysymyksiin hoitoihin liittyen, ja voit soittaa yksityisten ja julkisten klinikoiden neuvontapuhelimiin. Suomessa yksityisten hedelmöityshoitoklinikoiden lisäksi kaikki yliopistosairaalat (HUS, TAYS, TYKS, KYS. OYS) tarjoavat lahjasoluhoitoja ja niillä on omat sukusolupankkinsa.
Lahjasoluhoitojen linjaukset julkisella sektorilla löydät kootusti täältä.
POHDINTATEHTÄVÄ:
Listaa ylös
- Mitkä asiat sinua mietityttävät lahjasoluhoitoihin liittyen?
- Keneltä voisit saada vastauksia sinua mietityttäviin asioihin?
Sinua voi kiinnostaa
Oulun yliopistollinen sairaala on tehnyt lyhyen videon sukusolupankista ja sen toiminnasta. Voit katsoa videon täältä
Simpukoista helminauhaa… Opas luovutetuilla sukusoluilla hoitoja harkitseville ja lapsen jo saaneille. Tampere: Simpukka Ry. Ladattavissa täältä
Från Musslor till pärlband… En handbok för dem som överväger behandling med donerade könsceller eller som den vägen redan har fått barn. Tampere: Simpukka ry. Ladattavissa täältä