OSA 1: Huolet ja pelot
Huolet ja pelot ovat normaaleja
Tahattoman lapsettomuuden kokemus ja hedelmöityshoidot joko omilla tai lahjoitetuilla sukusoluilla vaikuttavat väistämättä raskausaikaan jollain tavalla, toki jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Yhteistä on, että raskaus on kauan toivottu ja sitä kuvaavat hyvin sanat: arvokas, korvaamaton ja epävarma. Raskauteen on panostettu paljon erilaisia resursseja, kuten aikaa, mahdollisesti myös rahaa, sekä psyykkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Edellä mainittujen syiden vuoksi raskaus aiheuttaa ymmärrettävästi ristiriitaisia tunteita. Raskaana oleva voi samaan aikaan tuntea valtavaa onnea ja helpotista mutta myös epävarmuutta sekä huolta.
Hedelmöityshoidot joko omilla tai lahjoitetuilla sukusoluilla ovat monelle psyykkisesti ja fyysisesti kuormittava kokemus, etenkin jos hoidot pitkittyvät ja niiden suhteen joutuu kokemaan toistuvaa toivon ja epätoivon vaihtelua. Kun raskaus hoitojen seurauksena (viimein) alkaa, se ei välttämättä olekaan pelkästään onnen ja ilon hetki. Tunteet voivat olla hyvin ristiriitaisia ja raskautta voi jo sen ensi hetkistä lähtien varjostaa pelko ja erilaiset huolet raskauden kulusta. Moni lasta lahjasoluilla toivova olisi tarvinnut psyykkistä tukea jo hoitojen aikana eikä tämä tuen tarve pääty raskauden alkamiseen.
On ymmärrettävää, että asettuminen raskaana olemiseen ei tapahdu luonnollisesti ja helposti, koska raskautta on voinut edeltää hyvin monta vaikeaa vaihetta. Raskauteen sopeutumiseen on tärkeää antaa itselleen aikaa, puhua kaikista siihen liittyvistä tuntemuksista puolison ja läheisten kanssa. Jos odotat lasta itsellisesti on tilanteeseen liittyvistä tuntemuksista on tärkeä puhua vertaisten tai itselle tärkeiksi ja luottamukselliseksi koettujen läheisten kanssa. Vaikka raskaus on hyvin toivottu ja harkittu, saa siihen silti liittyä huolia ja ristiriitaisia tunteita, kuten epävarmuutta ja huolta sekä surua esimerkiksi geneettisestä katkoksesta. Negatiivisiksi koetut tunteet, eivät poista sitä, että lasta toivoo kovasti, ikävät ja raskaat tunteet voivat näyttäytyä meissä yhtä aikaa myönteisten tunteiden kanssa.
Lahjasoluhoitojen vaikutus raskausajan pelkoihin
Lahjasoluhoitojen ja omasoluhoitojen jälkeen raskaana olevat kuvaavat raskausaikaan liittyvän monia pelkoja ja huolia. Nämä kaikki seuraavaksi kuvatut pelot ja huolet eivät näyttäydy kaikilla äideillä yhtä aikaa, mutta kaikki äidit kokevat jotain näistä raskauden aikana. Samat pelot ja huolet voivat näyttäytyä myös lasta odottavalla puolisolla.
Syntymättömän vauvan menettämisen pelko
- pelko keskenmenosta
- verenvuotojen aiheuttamat pelot raskausaikana
- pelko raskauden keskeyttämisestä
- vanhempien pelko vauvan menettämisestä
- epävarmuus saada vauva kotiin
- huoli ja pelko sikiön kehityksestä ja voinnista voi olla päällimmäinen tunne koko raskauden ajan
Näiden pelkojen seurauksena oman voinnin tarkkailu voi olla jatkuvaa ja odottava äiti voi oman tarpeen mukaan pyytää ylimääräisiä käyntejä neuvolaan.
Vanhemmuuteen liittyvät pelot ja huolet
- huoli omasta jaksamisesta
- huoli kiintymyssuhteen muodostumisesta vanhemman ja lapsen välille
- äidillisten tunteiden syntyminen lapseen
Vanhemmuuteen asettumiselle on tärkeää voida antaa aikaa ja joidenkin odottavien äitien kohdalla itsensä vanhempana ja äitinä ajatteleminen voi tuntua hyvin vaikealta tai jopa mahdottomalta. Itseään ei tarvitse pakottaa suuntaamaan ajatuksia vanhemmuuteen, vaan raskauteen keskittyminen hetki kerrallaan on täysin riittävää.
Synnytykseen liittyvät pelot
- pelko ennenaikaisesta synnytyksestä
- synnytykseen tapahtumana liittyvät pelot
- sektiopelko
Kun taustalla on lapsettomuuskokemus ja raskaus on alkanut monien vaiheiden jälkeen, on ymmärrettävää, että synnytys tuntuu pelottavalta ajatukselta. Synnytyspelkoa voi käsitellä neuvolassa ja pyytää mahdollisuutta osallistua synnytyspelkoa käsittelevään ryhmään.
Vauvan hyvinvointiin liittyvät pelot
- pelko ultraäänitutkimuksesta ja niiden tuloksista
- huoli vauvan kasvun ja kehityksen suhteen
- pelko vauvan keskosuudesta
Kun raskaus viimein on alkanut tuntuu huoli lapsen kasvusta odottavan äidin kehossa ja ultraäänitutkimukset ovat ymmärrettävästi pelkoa aiheuttavia tilanteita.
Näitä edellä mainittuja raskaus- ja lapsivuodeajan pelkoja on kuvannut Elina Karppinen opinnäytetyössään, johon hän haastatteli 10 hedelmöityshoitojen avulla raskaaksi tullutta naista.
Lähde: Karppinen, E. 2020. opinnäytetyö. Raskaus- ja lapsivuodeajan pelot hedelmöityshoidolla alkaneessa raskaudessa
Äitien kuvauksia raskausaikaan liittyvistä huolista ja peloista
Hedelmöityshoitojen ja lapsettomuuskokemuksen jälkeen lapsen saaneet äidit kertovat tunteneensa jatkuvaa pelkoa ja huolta raskauden aikana. Käytännön tasolla äidit ovat kuvanneet sen vaikuttaneen seuraavilla tavoilla:
- Seurasivat lapsen sydänääniä aktiivisesti
- Eivät uskaltaneet tehdä lapselle hankintoja
- Eivät antaneet itselleen lupaa iloita siitä, että pitkän odotuksen jälkeen lapsi on nyt tulossa.
- Raskausaikana äitien suurin toive oli raskauden jatkuminen ja huoli keskenmenosta koettiin olevan koko ajan läsnä.
Siru Lehto on tutkinut väitöskirjassaan äiti-identiteetin rakentumista, kun taustalla ovat hedelmöityshoidot ja tahattoman lapsettomuuden kokemus. Lehto on haastatellut äitejä ja he kuvaavat raskausaikaa päinvastaiseksi niille odotuksille, joita ympäristö raskaudelle asettaa.
Lähde: Lehto, S. 2020. Pitkä matka äidiksi - Narratiivinen tutkimus äitiyden rakentumisesta tahattoman lapsettomuuden ja hedelmöityshoitojen jälkeen.
Apua ja tukea on lupa hakea
Vaikka raskaus on alkanut pitkän odotuksen jälkeen lahjasoluhoidoilla ja lapsi on kovasti odotettu ja toivottu, saa vanhempi silti olla tarvitseva ja on tärkeää huomata milloin on syytä hakea apua raskauden aikaisiin huoliin. Neuvolassa on hyvä puhua omista huolistaan ja sanoittaa syitä huolien takana.
Mistä hakea tukea
Neuvola tarjoaa tukea synnytykseen ja raskauteen liittyvissä huolissa ja peloissa
- Pyydä neuvolasta aikaa neuvolapsykologille, jos keskustelut oman työntekijän kanssa eivät ole riittäviä.
- Tukea ja apua on saatavilla myös monista järjestöistä, kysy neuvolasta oman alueesi pienryhmistä ja matalan kynnyksen tuesta.
Työterveyshuollon kautta voit varata ajan työterveyspsykologille tai sairaanhoitajalle
- Vaikka heillä ei olisi tietotaitoa lahjasoluhoidoista, voit saada apua pelkojen selättämiseen ja niiden kanssa olemiseen.
Vertaistukea löydät Helminauha-hankkeen ja Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnasta
- Vertaiset ovat kokeneet samankaltaisia ajatuksia ja tunteita kuin sinä. Vertaisten kanssa omat kokemukset asettuvat sopivan kokoisiksi ja niiden kanssa on helpompi olla.
- Vertaistapaamisten ajankohdat löydät Simpukan tapahtumakalenterista ja tietoa vertaistuesta löydät täältä.
Raskauden aikainen stressi ja sen säätely
Raskauden aikainen stressi on hyvin yleistä
- Siihen liittyy yleensä huolta lapsen kasvusta ja kehityksestä, raskauden sujumisesta ja siitä, miten raskaus ja lapsen syntymä tulee vaikuttamaan perheen dynamiikkaan.
On tärkeää puhua itseä stressaavista asioista
- Pitkittyessään raskauden aikainen stressi voi vaikuttaa raskauteen ja siksi on tärkeää puhua raskauden aikaisesta stressistä ammattilaisen kanssa.
- Puhu kokemastasi stressistä herkästi neuvolassa, työterveydessä, läheisten tai puolison kanssa, vertaisten kanssa, järjestöjen tarjoamassa perhetoiminnassa.
Stressin tehtävä on
- Auttaa selviytymään muutoksista ja valmistaa muuttuvaan elämäntilanteeseen.
Stressiä voi hoitaa ja säädellä
- Mielelle turvaa luovilla rentoutusharjoituksilla, joiden avulla voi hakea tasapainoa sekä rauhoittavaa oloa mieleen ja kehoon.
- Stressaantunutta mieltä voi keventää, kun suuntaa huomionsa niihin asioihin joihin voi vaikuttaa ja jotka eivät lisää stressiä.
Stressiltä suojaavia tekijöitä
- Hyvät ja turvalliset ihmissuhteet, itsestä huolehtiminen, terveelliset elämäntavat, levon salliminen itselle aina kun sitä tarvitsee.
Raskauden aikainen stressi ei määritä syntyvän lapsen hyvinvointia. Vanhemman ja lapsen välinen suhde sekä lapsen saama hoiva tässä suhteessa ovat tärkeimmät lasta ja lapsen kasvua suojaavia tekijöitä.
Raskaus ja stressi
VIDEO ( kesto 14 min.)
Pilke:n (pienten lasten kehityspsykologinen klinikka) tuottamassa videossa psykologi, psykoterapeutti Saara Salo haastattelee raskauden aikaisesta stressistä ja mielialojen vaihteluista psykologi, psykoterapeutti Riikka Korjaa.
HARJOITUS: Pelon ja huolen kesytys
Jos pelot ja huolet raskauden aikana alkavat vallata mieltäsi ja tunnet olosi levottomaksi tai ahdistavaksi voit seuraavan harjoituksen avulla rauhoittaa kehoasi ja viestittää sille, että tässä hetkessä kaikki on hyvin.
- Asetu istumaan tai makuulle sinusta hyvältä tuntuvaan paikkaan, jossa sinun on lämmin olla.
- Aseta toinen kätesi rintakehän päälle ja toinen kätesi alavatsalle tai kohdun alueelle. Hengitä pari kertaa syvään niin, että tunnet käyttäväsi koko keuhkokapasiteettia niin hyvin kuin se vointisi mukaan on mahdollista. Hengitä nenän kautta sisään, pidätä hetki ja päästä ilma suun kautta ulos.
- Tunne käsiesi lämpö ja välittäminen kehoa vasten ja voit sulkea silmäsi, jos se tuntuu sinusta hyvältä.
- Paina kehoa käsilläsi lempeästi ja aisti, että kehollasi on tässä hetkessä kaikki hyvin.
- Sano itsellesi mielessäsi: Olen turvassa tässä ja nyt. Voin itse päättää mitä ajatuksiani kuuntelen. Minun ei tarvitse kuunnella pelkoani. Olen turvassa tässä ja nyt. Annan pelon kulkea lävitseni, mutta en pysähdy sen äärelle tai sen mukana tuomiin ajatuksiin.
- Tunne ja näe, kun pelko ja huoli kulkee lävitsesi. Anna pelon ja huolen mennä menojaan tässä hetkessä. Sano mielessäsi: Saat mennä nyt menojasi. En lähde mukaasi. Minä päätän nyt kokea turvaa sekä levollisuutta kehossa ja mielessä.
- Tunne, miten hengityksen avulla painovoima vetää sinua turvallisesti ja tukevasti alustaa vasten.
- Hengitä pelon ja huolen tilalle hyvää ja turvallista oloa. Anna turvallisen tunteen täyttää koko kehosi rintakehästä alkaen. Tunne lämpö kehossasi. Olet turvassa.
Lähde: Mukaillen kirjasta: Jääskinen, A-M. Pelliccioni, S. 2017. Mitä sä rageet s.89
Hengittämällä levollisuutta raskausaikaan
Joogaopettaja Hanna-Mari Nieminen on suunnitellut verkkovalmennukseen kaksi hengitysharjoitusta joiden avulla raskaana olevat voivat vahvistaa luottamusta omaan tilanteeseen ja yhteyttä kohtuvauvaan.
Hami on raskauteen erikoistunut joogaopettaja, doula, synnytysvalmentaja ja kirjoittaja. Hami opettaa lempeää ja tutkivaa joogaa, jossa keskitytään usein hengityksen havainnointiin ja kehon aistimiseen. www.hamila.fi, instagram @hami_hamila
Hamin vinkit hengitysharjoitusten tekemiseen:
- Havainnoi ja tule tietoiseksi miltä tuntuu kun hengittää ulos ja sisään
- Hengityksen ei tarvitse olla samanlaista sisään ja ulos hengitettäessä
- Ensin voit antaa enemmän aikaa uloshengitykselle, kun uloshengitys pitenee, sisäänhengitys syvenee kuin itsestään
- Hengitys saa olla sellaista kun se on, kevyttä, vaivatonta ja lempeää
HARJOITUS: Hengitys sydämestä kohtuun
Hengitys sydämestä kohtuun ÄÄNITE ( kesto 9min.)
Käy istumaan ja harjoittele tietoista läsnäoloa kehon ja hengityksen avulla. Pieni ohjattu harjoitus vahvistaa hengitystietoisuutta sekä yhteyttä kohdussa kasvavaan lapseen.
Harjoitus on Hamin käsialaa ja hänen ohjaama.
HARJOITUS: Luottamuksen vahvistus
Luottamuksen vahvistus ÄÄNITE (kesto 9min.)
Ohjatussa harjoituksessa tutkitaan tietoista hengitysyhteyttä ja käytetään voimalauseen (affirmaation) ja hengityksen yhdistelmää apuna luottamuksen vahvistamiseen. Harjoituksen voi tehdä esim. istuen tai makuulla.
Harjoitus on Hamin käsialaa ja hänen ohjaama.
Tunteiden tunnistaminen auttaa huolien ja pelkojen kanssa
Tunne herää usein reaktiona johonkin syyhyn ja se kertoo keholle ja mielelle siitä, mikä on tärkeää tai vähemmän tärkeää. Joidenkin tunteiden herääminen on helpompi ohittaa kuin toisten, mutta tunteiden havaitseminen ja nimeäminen helpottaa tunteiden kanssa olemista. On hyvä tunnistaa ja ottaa vastaan ikävältä tuntuvia tunteita, kuten: pelko, huoli, pettymys, suru ja avuttomuus sekä myönteisiä tunteita, kuten: ilo, tyytyväisyys, helpotus ja uteliaisuus. Tunteiden nimeäminen auttaa sinua huomaamaan, mikä on tunteiden sisältö ja merkitys. Merkityksen antaminen auttaa sinua kulkemaan kohti tunnetta ja luottamaan siihen, että tunteeseen on mahdollista vaikuttaa ja että tunteesta voi päästää irti.
Vaikeiden tunteiden kanssa olemista voi helpottaa se, että kykenee nimeämään pahaa oloa aiheuttavan tunteen ja tarpeen tuon tunteen taustalla. Kaikille ihmisille on luontaista kokea olevansa turvassa ja saada osakseen ymmärrystä. Turvan tunnetta ja ymmärrystä omia tunteita kohtaan on tärkeä osata toivoa läheisiltä, mutta niitä voi tarjota myös itse itselleen. Omien tunteiden tunnistaminen vahvistaa itsetuntemusta ja luottamusta siihen, että itseltä löytyy keinoja olla vaikeidenkin tunteiden kanssa, hetki kerrallaan. Raskauden aikana itsetuntemus vahvistuu omia olotiloja ja tuntemuksia kuuntelemalla ja kaikki tämä vahvistaa vanhemmuuden identiteettiä, joka väistämättä kehittyy kasvavan vauvavatsan myötä.
HARJOITUS: Tunteen kanssa oleminen ja tunteen kohtaaminen levollisin mielin
- Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos, asetu joko seisomaan tai istumaan tukevasti tai jos mahdollista makuulle.
- Havaitse mieleesi ja kehoosi tuleva tunne ja nimeä se.
- Havaitse kuuntelemalla kehoa, mitä tuntemuksia tunne aiheuttaa sinulle kehossa. Onko tunne puristusta rinnassa, möykyn tunne vatsassa, jännittyneet hartiat tai jokin muu kehollinen tuntemus.
- Jos sinulla on vaikeuksia hengittää ja saada kunnolla ilmaa, hengitä sisään ja ulos niin levollisesti ja ilman ylimääräistä työtä, kuin se on mahdollista.
- Ota tunne vastaan ja pyri hyväksymään se luottavaisin mielin. Sinulla ei ole hätää tässä ja nyt.
- Viivähdä hetki nyt nousseessa tunteessa ja päästä mahdolliset ikävät kehon tuntemukset pois hengitys kerrallaan.
Sinua voi kiinnostaa
Mitä tunnetaidot ovat? VIDEO (kesto 12 min. 42 sek)
Voit tutustua tunnetaitoihin ja tunteiden sekä niiden takana olevien tarpeiden nimeämiseen lyhyen videon avulla. Tekijä: Tunne & Taida: Anne-Mari Jääskinen.
Rentoutusharjoituksia Mieli ry:n sivuilta, osioista Harjoitukset.
Kaikki on hyvin rentoutusharjoitus. Tekijä Tytti Koro. ÄÄNITE (kesto 16 min.)
Lähteet:
Covington, S. & Burns, L. (2006). Pregnancy after Infertility. Teoksessa Covington, S.& Burns, L.(toim.) Infertility Counseling –A comprehensive Handbook for clinicians. Cambridge university press, ss. 440–458.
Karppinen, E. 2020. Opinnäytetyö: Raskaus- ja lapsivuodeajan pelot hedelmöityshoidolla alkaneessa raskaudessa
Laurila, M. & Tapiomaa, J. Opinnäytetyö. 2019. Äitiysneuvolan asiakkuus tahattoman lapsettomuuden jälkeen
Lehto, S. 2020. Väitöstutkimus. Pitkä matka äidiksi, Narratiivinen tutkimus äitiyden rakentumisesta tahattoman lapsettomuuden ja hedelmöityshoitojen jälkeen. Jyväskylän yliopisto.