Itselliset vanhemmat
Vanhemmaksi itsellisesti lahjasoluhoitojen avulla
Itsellisesti vanhemmaksi haluavat ovat kirjava joukko eri ikäisiä ja erilaisissa tilanteissa eläviä henkilöitä, joilla ei joko omasta toiveesta tai toiveista huolimatta ole kumppania. Itsellisen toive saada lapsi ja päätös ryhtyä yksin hedelmöityshoitoihin on yleensä syntynyt pitkällisen harkinnan tuloksena.
Itsellisten vanhempien määrä on kasvussa ja itselliset ovat tällä hetkellä suurin ryhmä julkiselle sektorille lahjasoluhoitoihin hakeutuvista. Itsellisesti lasta toivova, et siis ole yksin!
Itselliset naiset voivat käydä lahjasoluhoidoissa yksityisellä klinikalla tai hedelmöityshoitoja tarjoavan yliopistosairaalan (HUS, TAYS, TYKS, OYS, KYS) lapsettomuuspolilla. Julkisella sektorilla itselliset naiset ovat saaneet hedelmöityshoitoja vuodesta 2019 lähtien, julkisen sektorin hoitojen kriteereistä löytyy lisätietoja täältä.
Lahjasoluhoidot
Itselliset naiset toteuttavat lahjasoluhoidot joko inseminaation avulla, jolloin käytössä ovat lahjoitetut siittiöt tai koeputkihedelmöityshoitojen eli IVF:n avulla.
Inseminaatio on yleensä ensimmäinen hoitomuoto, josta itselliset naiset aloittavat, jos heillä ei ole hedelmällisyyteen vaikuttavaa sairautta tai hedelmällisyyden alenemaa esimerkiksi munasolujen tuotannon vähyyden tai puuttumisen vuoksi.
IVF-hoidossa käytössä ovat lahjoitetut siittiöt ja naisen omat munasolut, tai mahdollisesti lahjoitetut munasolut. Koeputkihedelmöityshoidot ovat inseminaatioita tehokkaampia hoitoja ja ne tulevat kyseeseen ellei raskaus ala inseminaatioiden avulla. IVF-hoitoa ja lahjoitettuja munasoluja tarvitaan silloin kun nainen ei tuota omia munasoluja esim. sairauden tai korkean iän vuoksi.
Lahjasoluhoitojen tarkempi prosessi on kuvattuna Helminauha-hankkeen sivuilla, linkki: Lahjasoluhoidot.
Lahjasoluneuvonta
Lahjasoluilla tehtävät hedelmöityshoidot edellyttävät lahjasoluneuvontaa ennen hoitopäätöksen saamista. Lahjasoluneuvontaa antavat siihen koulutetut ammattilaiset, pääsääntöisesti psykologit. Tapaamisia on tarpeen ja klinikan mukaan yksi tai useampia. Lahjasoluneuvonnan tarkempi kuvaus Helminauha-hankkeen sivuilla, linkki: Lahjasoluneuvonta.
Lahjasoluneuvonnassa käsiteltävät asiat:
Motiivit itsellisenä hoitoon hakeutumiseen
Elämäntilanne ja terveydentila tällä hetkellä
Itsellisen vanhemmuuden haasteet
Sosiaaliset tukiverkostot
Lahjoittajan valinta, tuttu vai tuntematon (rekisteröity) lahjoittaja
Lahjoittajan oikeudet ja velvollisuudet
Lahjasolutaustasta lapselle puhuminen
Pohdittavia asioita itsellistä vanhemmuutta suunnittelvalle
Riittävä taloudellinen turva
Riittävätkö tulosi kahden ihmisen elättämiseen ja lapsiperhearjen mukanaan tuomiin yllättäviin menoihin? Koetko itse, että taloudellinen tilanteesi tuntuu sinusta turvalliselta ja riittävältä?
Tukiverkosto
Onko sinulla riittävästi ystäviä ja sukulaisia, jotka ovat tukenasi ja joilta voit pyytää apua lapsen hoidossa? Pohdi etukäteen kuka voi hoitaa lastasi, jos sairastut, olet työmatkalla tai kun tarvitset omaa aikaa ja lepoa. Avun pyytäminen ei ole aina helppoa, mutta se on välttämätöntä, jotta jaksat olla vanhempi lapsellesi. Pohdi omia taitojasi pyytää ja vastaanottaa apua, keskustele asiasta etukäteen läheistesi kanssa.
Lapsitoive
Haluat lasta enemmän kuin haluat jatkaa kumppanin etsimistä. Toive lapsesta lähtee sinusta itsestäsi, etkä täytä muiden kuten vanhempiesi toiveita lapsenlapsista. Koet vahvasti, että et voi enää odotella “luonnollista” raskautta, vaan asiaa on jo edistettävä hedelmöityshoitojen keinoin.
Lapsen tulee tietää taustansa
Sinulla on myönteinen olo lapsen saattamisesta maailmaan ja kasvattamisesta yksin. Itsellinen vanhemmuus on sinulle arvokas tapa tulla vanhemmaksi. Pohdit jo etukäteen, miten tulet puhumaan lapsellesi hänen taustastaan ja pidät tärkeänä, että lapsi saa kasvaa koko ikänsä tietäen, että on lahjasolutaustainen.
Supervanhempia ei ole olemassa
Vaikka lasta toivoo ja lapsen saa itsellisesti, se ei tarkoita, että sinun tulisi pärjätä yksin. Kukaan vanhempi ei ole superihminen, jonka tulisi pärjätä yksin. Viisautta ja rohkeutta on se, että tunnustaa tarvitsevansa apua ja ottaa sitä myös vastaan.
Listan lähteenä on käytetty Väestöliiton sivuja.
Puhuminen läheisten kanssa ja turvaverkko
Itsellisten äitien puhuessa läheisten kanssa lahjasoluhoidoista, on hyvä pohtia minkä verran asiasta läheisille kertoo. On hyvä tunnistaa, mikä läheisille jaettu tieto tuntuu itsestä hyvältä ja tarpeelliselta. Jos on käyttänyt tuttua lahjoittajaa, on siitä kerrottaessa hyvä pohtia kenen asiasta on tarpeen tietää. Itsellisille äideille vanhemmuutta ja omia voimavaroja tukeva turvaverkko on tärkeä olla olemassa, kun vanhemmuutta ei voi jakaa puolison kanssa. Kaikki vanhemmat tarvitsevat tukea ja apua tärkeässä ja vaativassa kasvatustehtävässään.
Lahjasoluhoidoista puhuminen läheisten kanssa, lue lisää täältä.
Luentotallenne: Itsellisesti vanhemmaksi - aineksia itsellisen vanhemmuuden pohdintaan
Verkkoluennon Itsellisesti vanhemmaksi - aineksia itsellisen vanhemmuuden pohdintaan taltiointi on katsottavissa Simpukan YouTube-kanavalla. Verkkoluento järjestettiin kesäkuussa 2022.
Katso verkkoluento tästä linkistä. Tallenne on teksitetty suomeksi.
Asiantuntijana psykologi, psykoterapeutti Terhi Vihko, jolla on vahva asiantuntemus lahjasoluneuvonnasta ja lapsiperheellistymisestä lahjasoluhoitojen avulla. Verkkoluento tarjoaa myös tietoa Helminauha-hankkeen toiminnasta ja itsellisille suunnatusta vertaistuesta.
Verkkoluennolla käsiteltyjä kysymyksiä
Tuntuuko itsellisen vanhemmuuden identiteetti minulle luontevalta?
Useimmiten asia vaatii pohdintaa ja työstämistä. Pohdintoihin vaikuttavat mm. omat arvot ja ajatukset toivotun perheen identiteetistä. Myös oman elämän käsikirjoitusta voi joutua muokkaamaan. Joskus pohdinta voi johtaa havaintoon, että itsellinen vanhemmuus ei tunnu omalla kohdalla oikealta vaihtoehdolta.
Siirtyminen suunnitelmaan B / C / D - Pystynkö luopumaan rakentaakseni uutta?
Useimmilla on ollut toive perheen perustamisesta kumppanin kanssa. Kahden vanhemman perheen toiveen muuttuminen uudeksi suunnitelmaksi vaatii psyykkisen työn tekemistä: Voiko omaa suunnitelmaa muuttaa, mitä se vaatii ja voinko luopua aiemmista ajatuksistani ja toiveistani. Luopuminen ja uuden suunnitteluun orientoituminen saattaa vaatia surutyön tekemistä ja sille on hyvä antaa aikaa.
Vanhemmuus itsellisesti - olisiko minulle mahdollista?
Pohdintojen jälkeen moni miettii käytännön asioita ja sitä, miten itsellisestä vanhemmuudesta voisi selvitä ja mitä haasteita itselliseen vanhemmuuteen todennäköisesti liittyy. Olennaisena asiana on, löytyykö ympäriltä tarpeeksi tukiverkkoja - muita ihmisiä, jotka voisivat auttaa. Toisilla tukiverkot löytyvät luontevasti tai ovat jo vanhemmuutta suunnitellessa valmiina, toisilla edessä voi olla verkoston rakentaminen. Oman tukiverkoston kanssa on hyvä käydä käytännön tasolla läpi, millaista tukea ja apua heiltä toivoo.
Onko itselliseksi vanhemmaksi haluaminen itsekästä?
Itsellisen vanhemmuuden harkinta ja pohdinta kertoo suuresta vastuunotosta.
Monet pohtivat onko heillä oikeutta saada isätön lapsi? Voisiko kuitenkin ajatella, että jokaisella oikeus vastuullisesti rakentaa sellaista elämää, jonka kokee itselleen ja läheisilleen oikeanlaiseksi? Usein itsellistä vanhemmuutta pohtivat ovat hyvin tietoisia mahdollisuuksien lisäksi myös vanhemmuuden vastuusta.
Läheisten /ympäristön suhtautuminen?
Moni kokee itsellistä vanhemmuutta pohtiessaan tärkeäksi keskustella läheisen (oma äiti, sisarus, läheinen ystävä) kanssa. Mikäli saatavilla on vertaistukea, voi siitä olla apua omien kysymysten läpikäymisessä. Joskus kulttuuriset ja uskonnolliset tekijät vaativat omien ajatusten ja valintojen perusteellista selvittelyä. Jokainen itsellistä vanhemmuutta harkitseva joutuu yksilöllisesti pohtimaan näitä kysymyksiä, eikä niihin useinkaan ole olemassa suoria ja nopeita vastauksia.
Mikä avuksi pohdinnassa?
Keskustele, keskustele ja keskustele! Ajatusten jakaminen ja reflektointi läheisten, vertaisten tai tarvittaessa ammattiauttajan kanssa yleensä auttaa tässä prosessissa eteenpäin. Simpukan kotisivuilta löydät tähän aihepiiriin perehtyneiden ammattilaisten yhteystiedot. Lahjasoluneuvonta on hyvä tuki itsellisen vanhemmuuden pohdintoihin ja hoitotahon psyykkisen tuen ammattilainen voi auttaa selkiyttämään omaa tilannetta ja hahmottamaan, onko itsellinen vanhemmuus hyvä vaihtoehto itselle.
Pohdintojen tärkeimpänä tavoitteena on tulla sinuiksi omien ajatusten kanssa ja löytää itselleen hyvä tasapaino omien toiveiden, tarpeiden, arvojen ja realiteettien välillä. Moni kokee olevansa valmis tekemään päätöksen lahjasoluhoitoihin lähtemisestä, kun lahjasoluilla lapsiperheellistymiseen liittyviä asioita läpikäytyään toteaa voivansa realistisesti uskoa, että keinot selvitä kyllä löytyvät. Mikäli muiden hyväksynnän mahdollinen puute tuntuu vaikuttavan omaan päätöksentekoon kovasti, on hyvä käydä itsensä kanssa läpi, kuinka paljon ja miksi toisten ajatukset vaikuttavat omaan, itselle tärkeään päätökseen?
Mistä luotettavaa tietoa?
Hae tietoa luotettavista lähteistä, kuten Helminauha-hankkeen ja yksityisten ja julkisten lapsettomuusklinikoiden verkkosivuilta. Vältä erilaisia keskustelupalstoja, kuten suomi24-sivutoa kannattaa jättää lukematta. Helminauha-hankkeen sivuilta löytyy tietopankki aiheeseen liittyvistä luotettavista julkaisuista. Vertaistuen hakeminen Simpukan, Helminauha-hankkeen, Pienperheyhdistyksen ja Yhden vanhemman perheiden liiton kautta on turvallinen reitti tiedon ja tuen hakuun. Facebookissa on useita suljettuja ryhmiä, joissa voi käydä keskustelua vertaisten kanssa: Helminauha-ryhmä on Simpukan moderoima ryhmä, Itselliset äidit, Yksinodottavat äidit, Helmisimpukat ja Helmiäidit ovat yksityisiä ryhmiä. Kaikkiin ryhmiin tulee pyytää liittymistä.
Minkälaista elämä lapsen kanssa olisi?
Kannattaa uskaltaa ja yrittää ajatella kaikkia puolia itsellisestä vanhemmuudesta ja visioida tulevaisuutta. Epävarmuuden ja mahdollisten haasteiden lisäksi on tärkeää ajatella myös toiveita hyvästä vanhemmuudesta ja perhe-elämästä. Kontaktit muihin lapsiperheisiin ja itsellisiin äiteihin voivat auttaa näkemään myös näitä positiivisia puolia.
Tunnen oloni epävarmaksi, tarkoittaako se, ettei minun kannata harkita itsellistä vanhemmuutta?
On normaalia tuntea uudesta ja tuntemattomasta epävarmuutta. Elämänmuutosten yhteydessä epävarmuutta joutuu sietämään, sillä ennalta ei ole mahdollista tietää, millaista arki vauvan kanssa tulee olemaan. Uuteen elämänvaiheeseen voi varautua ja monia asioita voi ennalta selvitellä, mutta epävarmuus kuuluu aina asiaan, kun puhutaan vanhemmuudesta. Jokainen uusi vanhempi on samojen kysymysten äärellä.
Raskaus - lahjasoluhoitoihin vai inseminaatio kotikonstein?
Hedelmöityshoitoja tarjoavat klinikat ovat turvallinen vaihtoehto. Hoidot yksityisellä klinikalla vaativat taloudellisia resursseja. Vuodesta 2019 lähtien itselliset ovat saaneet lahjasoluhoitoja yliopistosairaaloissa, hoitojen kriteereistä löydät lisätietoa täältä. Juridinen puoli on haastava kotikonstein raskautta yrittäessä. Aiesopimuksen voi tehdä lahjoittajan kanssa, mutta se ei ole juridisesti sitova toisin kuin klinikoilla tehtävissä hoidoissa.
Luettavaa itsellisesti lasta toivovalle ja lapsen saaneelle
Lahjasoluteemaista materiaalia
Helminauha-hankkeen sivuille on koottu lahjasoluteemaista materiaalia, linkki: Lahjasoluteemaista materiaalia.
Ihan Helmi perhe - Lahjasolutaustasta lapselle puhumisen opas
Tässä Helminauha-hankkeen tuottamassa oppaassa tarjotaan tietoa lahjasolutaustasta lapselle puhumiseen. Linkki: Ihan Helmi perhe.
Tukipalveluja itsellisesti lasta odottaville ja lapsen saaneille
Listan kuntien, järjestöjen ja seurakuntien tarjoamista vanhemmuuden tuen palveluista löydät täältä.
Englanninkielistä materiaalia
Englantilainen lahjasoluverkosto Donor Conception Network (DCN) tarjoaa omaa materiaalia itsellisille äideille. Sivuilta löytyy useita kirjoja itsellisesti lasta toivoville ja lapsen saaneille, kirjat löydät täältä. Suosittu Our story kirja kertoo itsellisestä äidistä ja hänen lapsestaan, heidän perheestä. Kirjan avulla asiaa voi käsitellä lapsen, läheisten ja lapsen kavereiden kanssa, jotka mahdollisesti pohtivat asiaa uteliaana.
Helminauha-hankkeen tarjoama vertaistuki ja perhevalmennus itsellisille äideille
Vertaistuesta löydät lisää tietoa hankkeen sivuilta, linkki: Vertaistuki Helminauhassa
Itsellisten äitien perhevalmennusvalmennus toteutetaan kolmena etätapaamisena Zoomissa. Itsellisten äitien perhevalmennukseen mahtuu mukaan kymmenen äitiä. Valmennuksessa käsitellään omaa polkua tulla vanhemmaksi itsellisesti käyttämällä lahjoitettuja sukusoluja ja mahdollista lapsettomuuden kokemusta sekä lapselle lahjasolutaustasta puhumista.
Itsellisten äitien perhevalmennuksesta löydät lisätieto hankkeen sivuilta, linkki: Helminauha-hankkeen perhevalmennukset.