OSA 4: Lahjasoluneuvonta
Lahjasoluneuvonta lahjasoluhoitojen tukena
Lahjasoluhoitoja edeltävän lääketieteellisen ja psykologisen neuvonnan tarkoituksena on tukea eri vaihtoehtojen harkinnassa ja päätöksenteossa sekä antaa valmiuksia joko aloittaa tai luopua hoidoista lahjasoluilla.
Lääketieteellisessä neuvonnassa annetaan tietoa eri hoitovaihtoehdoista, hoitojen onnistumismahdollisuuksista ja niihin liittyvistä riskeistä sekä hedelmöityshoitoja säätelevästä lainsäädännöstä.
Lahjasoluhoitojen yhteydessä annettavan psykologisen neuvonnan tarkoituksena on ensisijaisesti antaa tietoa, mutta myös saada alkuun lahjasoluhoitoihin liittyvää tunneprosessointia ja pohdintoja, sekä tuoda esille hedelmöityshoitolain velvoitteet. Neuvonnan tarkoituksena on myös selvittää, että hoitoon hakeutuvilla on asianmukainen käsitys hoidoista, ja että hoidoille ei ole estäviä tekijöitä.
Neuvonnassa kulminoituu asian monimuotoisuus ja neuvonta sopeutetaan aina yksilöllisesti tapauksen mukaan. Tärkeää on, että neuvonnassa kaikkien osapuolien – vastaanottajan/vastaanottajaparin, lahjoittajan ja hoidon tuloksena syntyvän lapsen ääni ja tarpeet tulevat kuulluiksi. Vaikka avoimuus on itsestään selvää suurelle osalle neuvontaan saapuvista, neuvonnassa puhutaan aina lapsen oikeudellisesta asemasta ja lapsen näkökulmaa painotetaan.
Jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että neuvontaprosessiin nivoutuu alusta alkaen vertaistuki.
Helminauha-hankkeen tarjoamasta vertaistuesta voit lukea lisää täältä
Lahjasoluhoitoihin liittyvät erityiskysymykset neuvonnassa:
- Mahdollinen lapsettomuuskokemus ja geneettisestä lapsitoiveesta luopuminen.
- Mitä lahjasoluhoitoon lähteminen itselle merkitsee: lapsettomuus-, hoito- ja menetyskokemusten läpikäyminen, uuteen vaiheeseen siirtyminen.
- Kiintymyssuhdekysymykset
- Kiintymyssuhteen syntyminen
- Kiintymyssuhteen syntyminen
- Lapsen kehitys ja identiteetti
- Mitä lapset ajattelevat taustastaan? Miten tukea lasta kasvussa ja kehityksessä?
- Elämä lapsen kanssa, lapselle ja ulkopuolisille kertominen.
- Miten puhua lapselle hänen taustastaan? Kenelle muille asiasta on hyvä puhua? Tässä kohdassa on hyvä kysyä itseltä, mikä tekee juuri teidän perheen olemisesta mahdollisimman hyvää? Kenen on hyvä tietää asiasta ja missä vaiheessa?
- Lahjoittajaan liittyvät kysymykset.
- Sukusolujen lahjoittajat ovat terveitä ja testattuja, tavallisia ihmisiä. Lahjoittajasta saadaan kerätä ja tallentaa tietoja, jotka kuvaavat lahjoittajan ihon, silmien ja hiusten väriä, pituutta ja etnistä alkuperää. Lahjoittajalla ei ole oikeuksia tai velvollisuuksia syntyvää lasta kohtaan. Mitä muita kysymyksiä sinulla herää lahjoittajaan liittyen?
- Vanhemmuuden identiteetti
- Ajatukset vanhemmuudesta. Mitä ajattelet itsestäsi vanhempana? Millaisia toiveita tai pelkoja siihen liittyy? Lahjasukusoluneuvonnan tavoitteena on tarjota turvallinen tila valmistautua henkisesti uuteen mahdollisuuteen.
Tiesitkö, että lapsettomuusklinikalle voi myös sopia tapaamisen lapsen syntymän jälkeen.
Helminauha-hanke tarjoaa vanhemmille tukea lapsen syntymän jälkeen perhevalmennuksien avulla; avoimena verkkovalmennuksena, mutta myös kasvokkaisina perhevalmennuksina. Perhevalmennuksista voit lukea lisää täältä.
POHDINTATEHTÄVÄ:
- Mitä ajatuksia ja tunteita lahjasoluneuvonta sinussa/ teissä herättää?
- Lainsäädäntö määrittelee lahjasoluneuvonnalle raamit, mutta jokainen neuvontakeskustelu on yksilöllinen riippuen perheen tilanteesta sekä esille nousevista kysymyksistä.
- Jos olet vielä menossa lahjasoluneuvontaan, niin pohdi ja listaa ylös etukäteen, mitä kysymyksiä haluat siellä käsitellä?
Sinua voi kiinnostaa
Et ole yksin kysymystesi kanssa! Käy lukemassa yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä täältä
Lahjasoluneuvonta- tukea uuteen valmistautuessa. Blogikirjoitus: Terhi Vihko