På svenska
Innehållsförteckning
Pärlbandsprojektet
HELMINAUHA är ett STEA-finansierat projekt (2019–2021) som syftar till att stödja familjer som fått barn med hjälp av donerade könsceller. Projektet syftar till att ge föräldrarna dels information och stöd i hanteringen av frågor i anslutning till barnets ursprung, dels beredskap att tala med barnet om dess ursprung. Vid sidan av familjer med barn via könscellsdonationbetjänar projektet yrkesfolk, närstående till familjerna, könscellsdonatorer och dem som planerar för behandling med donerade könsceller. Verksamheten går på finska.
Familj med hjälp av donerade könsceller
Det gemensamma för alla föräldrar som fått barn med hjälp av könscellsdonation är assisterad befruktning med donerade könsceller. Dessa familjer är unika i ett avseende: barnet har sitt ursprung i donerade celler, vilket betyder att dess gener till hälften eller helt och hållet härstammar utanför det egna parförhållandet, från könscellsdonatorerna. Vid behandlingen kan man använda ägg, spermier, både ägg och spermier eller ett embryo frånett par som genomgått fertilitetsbehandling.
Könscellsdonatorn kan vara antingen känd eller okänd för mottagaren. All behandling med donerade celler i Finland görs efter 2007 med hjälp av registrerade donatorer och barnet kan vid fyllda 18 år få information om donatorns identitet. Barnets föräldrar har inte rätt till denna information.
Att vara förälder till ett barn, som kommit till med donerade könsceller, skiljer sig på inget sätt från föräldraskap i allmänhet. Föräldrarna upplever sitt föräldraskap som ett helt normalt föräldraskap och sin familjevardag som en helt vanlig barnfamiljsvardag. Vissa särdrag är trots allt förknippade med barnets ursprung i donerade könsceller och dessa kommer alltid att följa barnet och därmed också föräldern.
Innan behandlingen med donerade könsceller inleds gör den som önskar sig barn klokt i att fundera på följande frågor:
- Vad tänker du om att du blir förälder med hjälp av könscellsdonation?
- Vad tänker du om att du inte kommer att veta allt om barnets genetiska arv?
- Fattade du beslutet om att utnyttja donerade könsceller tillsammans med din partner? Har i så fall din partner samma tankar som du själv om barnets genetiska arv och om metoden för att bli förälder?
- Vad tänker du om öppenhet i fråga om ditt barns ursprung och om att barnet ska få växa till medvetande om sitt eget ursprung?
Var och en som överväger behandling med donerade könsceller får innan behandlingen inleds genomgå rådgivning, vars syfte är att i samtal med en psykolog behandla frågor relaterade till behandlingen och till föräldraskap via könscellsdonation. Rådgivningen tar upp bland annat juridiska, etiska och psykologiska aspekter på könscellsdonation.
Kvinna och man-par, kvinnliga par och ensamstående kvinnor kan få fertilitetsbehandling på privata barnlöshetskliniker eller på universitetssjukhus som erbjuder fertilitetsbehandling (HUS, TAYS, TYKS, OYS och KYS). Universitetssjukhusen har kunnat ge dessa behandlingar sedan 2019. Via sjukhuset på ditt eget område kan du be om mer information gällande kriterierna för behandling. På klinikernas webbsajter finns info om fertilitetsbehandling.
En av fem ofrivilligt barnlös
En av fem finländare i fertil ålder är ofrivilligt barnlös i något skede av sitt liv. Ofrivillig barnlöshet är alltid en individuell upplevelse som innehåller ett spektrum av känslor som sorg, längtan, frustration, hopp och hopplöshet. Upplevelsen av barnlöshet blir för många en av vuxenlivets största kriser. Simpukka ry är Finlands enda förening för ofrivilligt barnlösa och driver de ofrivilligt barnlösas sak.
Barnlösa kvinna och man-par
Barnlösa par kan ansöka om behandling med donerade könsceller efter misslyckad genomgången fertilitetsbehandling med parets egna könsceller. Men könscellsdonation kan också vara den första och enda behandlingsformen, till exempel på grund av sjukdom.
Paren har ofta en lång tid av barnlöshet bakom sig. De har genomgått en lång och känslofull resa fylld av hopp och hopplöshet, innan de övergår till alternativet med donerade könsceller – eller ens till att överväga sådan behandling. Tanken på ett barn till vilket man inte har genetiska band kan först kännas främmande och skrämmande. Mångahanda känslor kan också väckas av att partnerns könsceller befruktas med en donators könsceller. Behandling med donerade könsceller ger emellertid paret en möjlighet att uppleva en graviditet, kvinnan får föda barnet själv och vara förälder från första stund. Graviditetstiden kan naturligtvis vara förenad med osäkerhetskänslor i stil med om jag duger som mamma eller pappa till detta barn eller om barnet är helt och hållet mitt. Som förälder till ett barn från ”gåvokönsceller” besitter man inte den föräldraskapets självklarhet som ett gemensamt genetiskt ursprung ger, men föräldraskap är trots allt i första hand en social relation. Genernas betydelse ska inte övervärderas. Samtidigt ska barnets rätt att känna till sitt eget ursprung och sin ursprungsberättelse respekteras.
Regnbågsfamiljer
Kvinnliga par blir föräldrar i medvetande om att de inte kan få barn utan att utnyttja donerade könsceller. För kvinnliga par är insemination den vanligaste behandlingsformen, varvid donerade spermier sprutas in i kvinnans livmoder. En annan behandlingsform kan vara provrörsbefruktning (IVF).
Att tänka på före behandling med spermadonation:
- Vilka känslor väcks hos den biologiska mamman respektive den sociala mam
- man av att genetiska band till barnet kommer att saknas?
- Hur väljer/valde ni vem av er som ska bära barnet?
- Vad svarar ni utomstående som frågar om donatorn?
- Har ni samma inställning till att tala med barnet om donerade celler?
Diskutera och kom överens om åtminstone detta:
- Frågor i anslutning till vårdnaden
- Föräldrarnas roller och hur ni vill bli tilltalade
- Avsiktsförklaring, det vill säga ett skriftligt avtal
Sateenkaariperheet - Regnbågsfamiljer ry erbjuder information och stöd för regnbågsfamiljer. Läs mer.
Ensamstående föräldrar
Den som vill bli förälder på egen hand är en pärson som saknar partner, av eget val eller ofrivilligt. Den som väljer att bli ensamstående förälder har vanligen beslutat sig för fertilitetsbehandling efter långt övervägande.
Ensamstående kvinnor får fertilitetsbehandling antingen genom insemination med donerade spermier eller genom provrörsbefruktning (IVF) med hjälp av donerade spermier och kvinnans egna ägg, eller eventuellt donerade ägg.
Att fundera på för den som vill bli ensamstående förälder
Ekonomisk trygghet
Räcker dina inkomster till för att försörja två personer och för de oförutsedda utgifter som ingår i varje barnfamiljs vardag? Upplever du själv att din ekonomiska ställning är trygg och tillräcklig?
Stödjande nätverk
Har du tillräckligt många vänner och släktingar som stöder dig och hos vilka du kan söka hjälp med barnavården? Fundera i förväg på vem som kan sköta barnet när du blir sjuk, är på arbetsresa eller behöver tid för dig själv och vila.
Längtan efter barn
Din längtan efter barn är starkare än din vilja att fortsätta att leta efter en partner. Längtan efter barn utgår från dig själv och handlar inte om att du vill uppfylla andras önskemål, så som dina föräldrars förhoppningar om barnbarn.
Källa för listan: Befolkningsförbundets webbsajt.