Helminauha-hanke täyttää yhden vuoden, paljon onnea Helminauha!
Helminauha-hanke käynnistyi huhtikuussa 2019 ja tämän ensimmäisen vuoden aikana on tehty hurjasti asioita lahjasoluilla lapsia toivovien ja lapsia saaneiden perheiden hyväksi. Keräsimme tähän artikkeliin TOP5 jutut hankkeen ensimmäiseltä vuodelta:
1. Hankkeen helminauha.info - kotisivut
Kirkkaana ykkösenä TOP5 - listalla on Helminauhan omien kotisivujen rakentaminen, sinne tiedon kerääminen ja tekstin tuottaminen sekä näiden upeiden sivujen avaaminen lokakuussa 2019. Helminauha.info on ensimmäinen suomenkielinen lahjasoluteemainen verkkosivusto, mistä löytyy hurja määrä tietoa lahjasoluasioista. Sivut palvelevat niin lahjasoluilla lasta toivovia, lapsen saaneita, heidän läheisiään kuin perheitä kohtaavia ammattilaisia! Sivuja päivitetään jatkuvasti ja sinne kerätään uutta tutkimustietoa, mutta toivomme saavamme sinne myös teidän perheiden tarinoita kaikkien luettavaksi. Oman tarinasi lapsen kanssa lahjasoluista puhumisesta voit käydä kirjoittamassa täällä, tarinat julkaistaan nimettömänä. Jos et ole vielä tutustunut näihin meidän mahtaviin sivuihin tarkemmin, niin nyt on hyvä hetki lukea läpi sivujen eri osioita.
2. Lahjasoluilla lapsia saaneiden vanhempien valmennukset
Kehitimme ja järjestimme syksyllä 2019 ensimmäisen lahjasoluilla lapsia saaneiden vanhempien perhevalmennuksen nais-miespareille. Perhevalmennuksesta saimme vain positiivista palautetta ja se oli mahtava oppimiskokemus niin vanhemmille, kuin meille hanketyöntekijöille. Tänä vuonna tulemme järjestämään omat valmennukset myös itsellisille äideille ja sateenkaariperheille. Perhevalmennuksessa käsitellään mm. omaa polkua lahjasolulapsen vanhemmaksi, vanhemmuuden herättämiä tunteita, ajatuksia lahjoittajasta ja tulevaisuudesta, turvallista avoimuutta, miten puhua lapsen kanssa lahjasolutaustasta sekä mitä lahjasolutaustaisten lasten omista kokemuksista tiedetään. Perhevalmennuksista löydät lisätietoa täältä.
3. Kohtaamiset perheiden kanssa
Vuoden aikana tapasimme yhteensä yli 170 vanhempaa ja lasta perhepäivissä, tuetulla lomalla, valmennuksessa ja muissa vertaistuellisissa kohtaamisissa. Perheiden tapaamisissa kerättiin toiveita hankkeen suhteen, jaettiin kokemuksia ja saatiin vertaistukea. Vertaisia tavattuaan moni vanhempi totesi, että ihan tavallisia perheitä tässä ollaan. Tällä hetkellä vertaiset voivat kohdata toisiaan verkkovertaistuen avulla, siitä löytyy lisätietoa täältä. Tulevana kesänä perheiden on (toivottavasti) mahdollista tavata toisiaan tuetulla lomalla, haku sinne on vielä auki ja lisätietoja löytyy täältä.
4. Ammattilaisyhteistyö
Hanke käynnistyi huhtikuussa 2019 ja jo toukokuussa tapasimme useita lahjasoluasioiden parissa työskenteleviä ammattilaisia eri lapsettomuusklinikoilla. Saimme kertoa hankkeesta niin psykologeille kuin myös lapsettomuusklinikoiden hoitajille ja lääkäreille. Vastaanotto kaikissa ammattilaisten kohtaamisissa oli positiivista ja hankkeelle todettiin olevan tarvetta. Koko vuoden aikana tapasimme yli 550 ammattilaista erilaisissa klinikkatapaamisissa, yhteistyöverkostoissa ja neuvolapäivillä.
5. Lahjasoluteeman näkyvyys mediassa
Kontaktoimme vuoden aikana useita toimittajia ja tarjosimme heille tietoa lahjasoluhoidoista perheellistymisen muotona sekä lahjasoluhoitojen käynnistymisestä julkisella sektorilla, toki kerroimme toimittajille myös tästä upeasta ja uniikista Helminauha-hankkeestamme. Teimme myös oikaisupyyntöjä toimittajille, jos aihetta käsittelevissä artikkeleissa oli käytetty virheellisiä ja loukkaavia termejä. Lahjasoluaihetta käsiteltiin vuoden aikana ainakin Helsingin Sanomissa, Aamulehdessä, YLE:n radiossa ja YLE:n verkkojulkaisuissa. Kaikki lahjasoluteemaiset artikkelit ja radiojutut löydät Helminauhan sivuilta materiaaleista.
WAU mikä vuosi meillä onkaan takana! Teemme tätä työtä kiitollisin mielin joka päivä. Kiitos siis isosti kaikille teille, joita olemme saaneet kohdata ensimmäisen vuoden aikana! Jokainen kohtaaminen on ollut merkityksellinen ja vienyt tätä hanketta eteenpäin. ❤️
Terveisin,
Piia Savio, hankevastaava ja Jenni Huhtala, hankesuunnittelija